شیر گران می شود، سالمندان آینده دردمند

خبرگزاری شبستان: شیر به عنوان یکی از اجزای اصلی سبد خانوار به شمارمیرود و این روزها باد گرانی به غبغب شیر هم افتاده و مردم کویا باید بیش از پیش سد خانوارشان را کوچک کنند.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، شیر به عنوان یکی از اجزای اصلی سبد خانوار به شمارمیرود و این روزها باد گرانی به غبغب شیر هم افتاده و مردم کویا باید بیش از پیش سد خانوارشان را کوچک کنند. در سال گذشته 150 میلیارد از یارانه 300 میلیارد تومانی شیر پرداخت نشد وبا افزایش مجدد قیمت مواد اولیه با اجرای فاز دوم هدفمندی و بلاتکلیفی یارانه شیر در سال 93، دامداران و کارخانه دارها زمزمه افزایش قیمت شیر و لبنیات را سر داده‌اند.

 

با روی کارامدن دولت تدبیر و دادن وعده هایی درررابطه با اینکه لبنیات گران نمیشود باز هم صداهایی به گوش میرسید که قیمت لبنیات باید ازاد شود.

قطع یارانه شیر خانوار بازار شیر را بشدت تحت تأثیر قرار داد.اتفاق عجیبی که پس از قطع یارانه شیر خانوار افتاد موضوع میزان عرضه شیر خام به بازار بود. و در واقع تعادل عرضه و تقاضا بهم خورد و این مهمترین عامل نوسانات در بازار بود.

 

در شرایط طبیعی مبنای قیمت گذاری محصولات ، قیمت تمام شده بعلاوه سود منطقی آنهاست. اما وقتی تعادل عرضه و تقاضا بهم خورد قیمت شیرخام افزایش یافت و همزمان با آن قیمت نهاده ها نیز رو به فزونی گذاشت.

این گرانی های روزانه بارروانی خودرابه بازار وارد کرد و بلاخره برخی مردم شیر را در کنار لبنیات دیگدرسبد خانوار محدود کردند که این مسئله با توجه به پا به سن گذاشتن جامعه میتواند زنگ خطر پوکی استخوان در اینده ای نزدیک را روشن کند.

 

مشاور ارشد صنایع شیر ایران گفت: سرانه مصرف شیر در ایران پایین است که با فرهنگ‌سازی باید این آمار را افزایش داد. سرانه مصرف شیر کشور یک ششم کشورهای پیشرفته از جمله هلند است.

 

مدیرعامل شرکت شیرپگاه زنجان با بیان این که سرانه مصرف شیر کشور بسیار پایین است، گفت: درحال حاضر سرانه مصرف شیر کشور یک ششم برخی کشورهای پیشرفته از جمله هلند است که از جمله پیامدهای این خلاء می‌توان به بروز بیماری‎های بسیاری از جمله پوکی استخوان که موجب زمین‎گیری زودرس سالمندان می‌شود، اشاره کرد.

 

قیمت هرکیلو شیر خام تعیین شد

معاون وزیر جهاد کشاورزی اعلام کرد: بر اساس مصوبه ستاد تنظیم بازار، کارخانه‌های لبنی باید هر کیلوگرم شیرخام را 1440 تومان از دامدار بخرند. در همین باره سید احمد مقدسی، رئیس هیئت مدیره انجمن صنفی گاوداران با بیان اینکه لبنیات تنها 29 درصد به خاطر شیر خام گران می‌شود گفت: با توجه به سایر هزینه‌های کارخانجات باید منتظر افزایش 44 درصدی بهای لبنیات باشیم.

 

مقدسی با بیان اینکه بهای لبنیات به دلیل سایر هزینه‌های کارخانجات نیز 15 درصد افزایش خواهد یافت ادامه داد: بنابراین در مجموع با افزایش قیمت نهاده ها، قیمت لبنیات حدود 44 درصد گران می‌شود.

 

همچنین سیروس روستا، رئیس اتحادیه سراسری دامداران با بیان اینکه قیمت تمام شده تولید شیر حدود 1600 تومان است، گفت به دلیل عدم برنامه‌ریزی دولت شیر هنوز به قیمت پارسال عرضه می‌شود.

 

مقدسی در اردیبهشت ماه امسال اعلام کرده بود: افزایش بهای حامل‌های انر‍ژی کرایه‌های حمل و نقل تولید را 30 درصد بالا برده است. این موضوع 7 تومان قیمت تولید را افزایش داده است.

 

مقدسی با بیان اینکه هنوز برای اظهار نظر در مورد میزان قطعی افزایش بهای شیر زود است، ادامه داد: سال گذشته قیمت شیرخام از 1110 تومان به 1300 تومان تغییر یافت اما بهای لبنیات ثابت ماند و قرار شد دولت مابه التفاوت 190 تومانی آن را به دامداران پرداخت کند.

 

وی با اشاره به اینکه درحال حاضر قیمت تمام شده تولید شیر به 1677 تومان رسیده است،اضافه کرد: قیمت تمام شده شیر 1110 تومانی با افزایش 50 درصدی به 1677 تومان رسیده است.

مقدسی ادامه داد: شیر 1300 تومانی نیز با افزایش 28 درصدی به قیمت فعلی رسیده است.

 

وی با بیان اینکه دولت سال گذشته 18 درصد به شیرخام سوبسید داده است، گفت: در سال جاری باید 28 درصد به میزان سوبسید قبلی اضافه شود یعنی دولت باید در مجموع 46 درصد یارانه به دامداران اختصاص دهد.

 

رئیس هیات مدیره انجمن صنفی گاوداران ادامه داد: دامداران سال گذشته 8 ماه ضرر کردند و در 4 ماه پایانی سال نیز محصول خود را به قیمت تمام شده و بدون هیچگونه سودی عرضه کردند.

 

مقدسی در مورد رشد بهای لبنیات نیزتصریح کرد: بهای لبنیات تنها 35 درصد بخاطر شیرخام گران می‌شود. این در حالیست که هنوز قیمت گازو برق مشخص نیست .

 

وی ادامه داد: قیمت نهاده ها نیز از ابتدای سال تاکنون 15 درصد گران شده است.

 

البته گرانی در بازار لبنیات باعث کمترشدن استقبال مردم از خرید این محصولات میشود و خود به خود بر تولید تاثیر میگزارد.

 

افزایش 30 درصدی قیمت محصولات لبنی سبب رکود تولید می‌شود

حسین چمنی با بیان اینکه افزایش قیمت محصولات لبنی، معلول چنین تصمیمی است اما باید قیمت‌ها را حداقل 30 درصد افزایش دهیم، گفت: طرف های تقاضای بازار چنین کششی را ندارد و قدرت خرید مردم خیلی کاهش می یابد.

 

مشاور انجمن صنایع لبنی ایران با بیان اینکه دولت اجازه افزایش محصولات لبنی را همزمان با افزایش قیمت شیرخام از 1100 به 1440 تومان در هر کیلوگرم داده است، گفت: شیرخام را حداکثر 1250 تومان می توانیم خریداری کنیم، ضمن اینکه افزایش 30 درصدی قیمت محصولات لبنی سبب رکود تولید می‌شود و علی رغم این همه اظهار نظر در اغازین روزهای ماه رمضان قیمت شیر باز هم بالا رفت و شاید برخی خانواده ها با این روند افزایشی دیگرنتوانند با شیروخرما افطاری ساده داشته باشند.

پایان پیام/

کد خبر 384675

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha