به گزارش خبرگزاری شبستان، آیت الله محمد محمدی دعویسرایی (نهم شهریور 1307 خورشیدیدر دعوی سرای گیلان متولد شد. وی مشهور به محمدی گیلانی روحانی شیعه اهل ایران بود. وی در روستای دعوی سرا از توابع شهرستان رودسر در استان گیلان در میان خانوادهای مذهبی به دنیا آمد. پدرش محمدجعفر در همان روستا زندگی میکرد.
محمدی گیلانی با به پایان بردن دورة دبستان و شروع جنگ جهانی دوم در سال 1320 مجبور به ترک مدرسه شده، به کمک پدر رفت و چند سال به کشاورزی مشغول شد. در سال 1323 همزمان با تأسیس حوزه علمیه رودسر توسط سید محمد هادی روحانی به حوزه علمیه رودسر رفت و جامع المقدمات را فرا گرفت.
آنگاه در سال 1325 به حوزه علمیه قم رفت و به تکمیل دروس ادبیات و فراگیری دروس دوره سطح پرداخت. با پایان یافتن دوره سطح، به درس خارج بروجردی راه یافت و در مدت دوازده سال کتاب صلوة را اتمام رساند. به موازات آن در درس اصول آیتالله خمینی نیز حضور پیدا کرد. در طول این مدت در درس اسفار و شفای علامه سید محمدحسین طباطبایی نیز به شرکت نمود. او بسیاری از کتب دورة سطح در فقه و اصول و حکمت و تفسیر را بارها تدریس کرده بود.
آیت الله محمد محمدی گیلانی از شاگردان امام خمینی (ره) و علامه طباطبایی، عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، مدرس فقه و اصول در سطح عالی و استاد دانشگاه های تهران و امام صادق (ع) بوده است. وی که صاحب آثار متعددی در حوزه دین می باشد، پس از پیروزی انقلاب اسلامی با حکم امام خمینی و رهبر معظم انقلاب عهده دار مسئولیت های مختلفی شد که اهم آنها عبارت است از: حاکم شرع و ریاست دادگاههای انقلاب اسلامی با حکم امام خمینی، عضو فقها و دبیر شورای نگهبان، نماینده حضرت امام خمینی (ره) در دانشگاه ها و رییس شورای مرکزی نمایندگان حضرت امام در دانشگاه ها، رئیس هیأت عفو، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، عضو شورای بازنگری قانون اساسی، نماینده مردم تهران در چهار دوره مجلس خبرگان، رئیس دیوان عالی کشور و مشاور عالی رییس قوه قضاییه.
همچنین وی از اساتید دانشکده الهیات دانشگاه تهران و دانشگاه امام صادق بودعلی مطهری، زهرا مصطفوی، احمد خمینی، مجید انصاری، احد فرامرز قراملکی، از جمله شاگردان نامدار وی هستند.
محمدی گیلانی پس از پیروزی انقلاب اسلامی از سوی آیتالله خمینی به عنوان حاکم شرع تعیین شد و پس از آن به ریاست دادگاههای انقلاب اسلامی رسید. محمدی گیلانی در سال 88 مجبور به موضع گیری در قبال "فتنه" شد و با وجود آنکه مدتی بود از فضای سیاسی کناره گرفته بود، جنبش سبز ایران را محکوم کرد و خواستار اعدام فتنه گران شد.هیئت وزیران در جلسه نهم فروردین 1388 با پیشنهاد وزیر دادگستری در خصوص اعطای نشان درجه یک عدالت به آیتالله محمدی گیلانی که به تایید کمیسیون اعطای نشانهای دولتی و موافقت رئیس جمهور رسیده بود، موافقت کرد.
وی در دوران انقلاب اسلامی مسوولیت های گوناگونی داشتند که از ان جمله میتوان به حاکم شرع و ریاست دادگاههای انقلاب اسلامی به دستور خمینی.عضو فقها و دبیر شورای نگهبان.نماینده خمینی در دانشگاهها و ریاست شورای مرکزی نمایندگان رهبر در دانشگاهها.رئیس هیأت عفو خمینی.عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام.عضو شورای بازنگری قانون اساسی.نماینده مردم تهران در چهار دوره مجلس خبرگان.ورئیس دیوان عالی کشور اشاره کرد.
نشان عدالت برای قاضی که بین آشنا و غریب فرقی نگذاشت
بیشترین مشهوریت این قاضی عادل به خاطر برخورد ایشان درباره فرزندانشان که از راه انقلاب باز گشته بودند است. در سال 88 محمود احمدی نژاد به خاطر خدمات ایشان از وی تقدیر کرد و گفت: باید با افتخار اعلام کنم که آیتالله گیلانی ابتدا عدالت را در مورد خودشان اجرا کرد و بعداً منشا خدمات ارزندهای به نظام جمهوری اسلامی و انقلاب شد.
حسین شریعتمداری موضوع فرزند محمدی گیلانی را در هالهای از ابهام مطرح میکند و تنها به دخالت پدر در دستگیری او اشاره میکند:و از حکم اعدام ایشان حرفی نمی زندو می افزاید: آیا دستگیری فرزند حضرت آیتالله محمدی گیلانی که از قضا با دخالت خود ایشان صورت پذیرفت و اعدام وی را در پی داشت، اقدامی علیه شخصیت آن بزرگوار بود؟ با این اوصاف به نظر میرسد ایشان درراه انقلاب حتی با فرزندان خود نیز شوخی نداشته اند.
مرگ یار دیرین و قاضی دادگاههای انقلاب
آیت الله محمدی گیلانی در 30 اردیبهشت 1393 به دلیل مشکل ریوی در یکی از بیمارستانهای تهران بستری شد. وی بدلیل وسعت ضایعه جسمی در ای سی یو بستری بودند صبح امروز به دیدار حق شتافتند.
پایان پیام/
نظر شما