به گزارش خبرگزاری شبستان، هفتمین جشنواره موسیقی نواحی شب گذشته ـ 23 اردیبهشت ماه با برگزاری افتتاحیه در تالار خانهشهر کرمان آغاز به کار کرد. در این مراسم که با حضور مردم کرمانی و علاقمندان به موسیقی نواحی برپا شده بود، پیام وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی توسط مشاور ارشد او قرائت شد.
در بخشی از این پیام آمده است: «جوهر این جشنواره، ذاتی معرفتی است که خورشید اعصار نثار معدن زیبایی خنیایی این سرزمین کرده است. اندکی این مثنوی تاخیر داشت و سالها مشتاقان نقدها و منظومههای موسیقایی اقوام و عشایر را به انتظار گذاشت. شاید برای آنکه دستیابی به این جوهر گوهری میخواهد. کاری است کارستان، برای آنکه موسیقی را از هجمه جنون موازیهای وارداتی مصون بدارید.»
در ادامه پیام وزیر آمده است: «لازم است به زیر و بمهای موسیقی اصیل نواحی با نگاهی نو نگریسته شود. امروز بیشتر با ساز بازی میشود تا سازنوازی! سابقه نغمات اصیل این فلات عظیم به گذشتههای بسیار دور تاریخی باز می گردد لیکن اگر چشم بر گذشتهای نه چندان دور هم بیندازیم و دل به نواهایی ببازیم که در سابقه ذهن خویش داریم از این آشفته بازار جان به سوق سلامت خواهیم رساند.»
سید محمد حسینی در بخش دیگری از پیامش به هفتمین جشنواره موسیقی نواحی نوشته است:«الحانی که ریشه در باورهای ما دارد چون با مضامینی حماسی و حکمی، روایی، دینی و مذهبی و حتی اساطیری در هم آمیخته شود و به گونهای نو ارائه گردد بی شک نسل جوان نوجو را به خود جلب خواهد کرد. منظومههای موسیقایی این سرزمین بسیار فراوان و بکر است و پنهان در ذهن هنرمندانی فراموش شده که بر دفتر موسیقی است تا آن را از سینههای سوخته خود به در آورند و بر آن رنگی از تازگی بزنند.»
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در بخش پایانی پیام خود نوشته است:«هنر خنیایی میتواند دست مایه تحولی اساسی در موسیقی ما گردد، مردم آورمند و جوهر پسند ما به حاصل این جشنوارهها امیدوار خواهند شد اگر آنان را با زبان موسیقی فاخر بیشتر آشنا کنیم. از تمام کسانی که در احیای این جشنواره قدم برداشتهاند و همت گذاشتهاند به ویژه معاونت هنری و دفتر موسیقی و اداره کل استان کرمان، سپاسگذاری میکنم و به نتیجه این تلاش امیدوارم.»
در بخش دیگری از این مراسم گروه «دف نوازان» ارفع سید وداد توحیدی به اجرای برنامه پرداخت و در ادامه احمد سعیدی مدیر کل ارشاد استان کرمان خطاب به هنردوستان کرمانی و اهالی موسیقی نواحی و مقامی گفت: ما معتقدیم با توجه به نقش تاثیر و ضرورت وجود نشاط، شادابی و سرزندگی در جامعه، هنر موسیقی یکی از جلوههای این سرزندگی و نشاط است که باید مورد توجه قرار گیرد. البته باید موسیقی ماندگار نگرش فرهنگ سازان باشد و تنها نوعی از موسیقی میتواند ماندگار بماند که به لحاظ محتوایی، عمیق و به لحاظ ساختاری به جنبههای زیر ساختی توجه کند و خوراک تمام طبقات جامعه باشد.
مدیر کل ارشاد استان کرمان در ادامه افزود: در سالهای قبل از انقلاب موسیقی پاپ به سوی تولید و تکثر زیاد میرفت، اما بی شک کیفیت این آثار همواره مورد نقد بوده و هست. مردم این سرزمین برای هزاران سال است که با توجه به اقلیم، آداب و رسوم زندگی خود، شکلهای متنوعی از آواها و نغمهها را پدید آوردهاند که امروز با عنوان موسیقی نواحی ایران شناخته میشود.
سعیدی با تاکید بر جایگاه ویژه موسیقی مقامی ایران زمین عنوان کرد: این موسیقی، هنری کاربردی است که برای هر زمان و مکانی نغماتی متناسب را کوک میکند. ذوق خلاقیت و هنرآفرینی ایرانی برای کار، رزم، آیین های مذهبی، سوگ، شکار و ... قطعاتی زیبا و منحصر به فرد پدید آورده است.
وی اضافه کرد: اگر امروز ادعا میشود که موسیقی فلات ایران کهکشانی پرستاره است و به تنهایی میتوان آن را از نظر تنوع، قارهای موسیقایی به شمار آورد سخن بیراه نگفتهایم زیرا بی اغراق بجز کشوری همچون هندوستان در کدام مرز جغرافیایی و سیاسی دیگر میتوان چنین رنگ کمانی از موسیقی یافت؟!
مدیر کل ارشاد استان کرمان همچنین گفت: موسیقی آذربایجان جنوب و شمال خراسان، استان پهناور کرمان، مازندران، گیلان، کردستان و بختیاریها و ... تنها بخشی از میراث فرهنگی ایران زمین در این حوزه است و اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمان مفتخر است بعد از یک رکود طولانی در حوزه موسیقی نواحی همزمان با استان تهران میزبان این رویداد ارزشمند و فاخر قرار گرفته و از فرصت خود استفاده کرده تا افتتاح دبیرخانه دائمی این جشنواره را جشن بگیرد.
او در بخش دیگری از سخنان خود با ارائه آماری از گروههای شرکت کننده در این دوره گفت: 12 گروه از استانهای مختلف کشور و همچنین استان کرمان در این جشنواره به اجرای برنامه میپردازند و همزمان 3 گروه کرمانی نیز در تهران اجرا خواهند داشت.
در ادامه این مراسم اسماعیل نجار استاندار کرمان نیز با مرور خاطراتی از زنده یاد ایرج بسطامی گفت: هنر به عنوان یکی از بهترین ابزار موثر در رشد و تعالی فرهنگ به ایجاد تفکر و تامل به سوی کمال نقش اساسی ایفا کرده و به ویژه هنری که جامعه را به سوی نور هدایت کند. هنر از این منظر یک عطیه و موهبت الهی است و بین هنرها که هر کدام جایگاه خود را دارد جایگاه موسیقی ویژه است.
نجار اضافه کرد: این موسیقی بازتاب عمق روحیه یک هنرمند روستایی و برخواسته از یک فرهنگ بکر و دستنخورده است که به عمق وجود آدمی مینشیند و انسان را به تفکر و تدبر وا مینهد. هنرمندان این رشته خالص هستند و با حنجره خدادادی خود و با ابزاری بی جان و بی حس، احساساتی جاودانه را میآفرینند. لذا همواره موسیقی نواحی زیباست و همیشه ماندگار است و هیچگاه تکراری و یکنواخت نخواهد شد. بلکه دائما جذاب است و هر روز مخاطب جدیدی پیدا میکند.
در بخش دیگری از این مراسم گروه موسیقی «سازینه» با تلفیقی از موسیقی فرهنگهای سلسله جبال زاگرس به سرپرستی پیمان بزرگنیا در این تالار به صحنه رفتند.
حمید شاه آبادی معاون هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز در بخش دیگری از این مراسم بیان کرد: موسیقی نواحی و مقامی بستری بسیار مناسبی برای بیان نغمات الهی و توحیدی است. و همه ما در نقطهای نسبت به موسیقی مقامی ایستادهایم که میدانیم تا نقطه هدف فاصله بسیاری دارد.
شاهآبادی خطاب به جمعیت حاضر در این مراسم گفت: یک بار دیگر کاروان موسیقی نواحی به حرکت افتاده و بعد از یک دوره طولانی کار خود را آغاز کرده است. و فکر میکنم که بیش از گذشته باید سرعت عمل به خرج دهیم تا این موسیقی حرکت خود را به شکلی مستمر ادامه دهد. موسیقی مقامی برای همه ما یادآور حسی ویژه و خاطراتی زیبا از گذشته است که از یک سو رو به آینده و از سوی دیگر نگاه به گذشته دارد و اولین گام را برای موسیقی مقامی و حمایت از آن، مسئولان باید بردارند.
این مدیر هنری در پایان سخنان خود این نوید را دارد تا جشنواره موسیقی نواحی به برگزاری یک دوره آن در طول سال ختم نشود، بلکه در فاصله هر سال شاهد اجراهای صحنهای گروههای موسیقی نواحی در استانها و سالنهای مختلف باشیم.
به گزارش ستاد خبری هفتمین جشنواره موسیقی نواحی ، وی خاطرنشان کرد:ردیفی را در بودجه اداره موسیقی برای اجرای سهل و آسان موسیقی نواحی در نظر گرفتهایم و امیدواریم کاروان این موسیقی هرچه زودتر و سریعتر به سرمنزل برسد.
اجرای گروه کر مهر وطن به سرپرستی مسعود نکویی و اجرای نقاره زنی امام زاده زید و همچنین اجرای گروهی از ترکمنها از دیگر بخشهای این مراسم بود. این درحالی است که اجرای نقاره زنان امامزاده زید با استقبال مردم روبرو شد و استاندار کرمان نیز یک سفر به کربلا را به این گروه هدیه کرد.
پایان پیام/
نظر شما