به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، بهزاد سلطانی رییس هیئت عامل و رییس صندوق نوآوری و شکوفایی در نشست خبری خود با ارائه گزارشی گفت: با توجه به سخنان مقام معظم رهبری در مورد شرکتهای دانش بنیان صندوق نوآوری و شکوفایی فعال شد و هنوز شناخت کافی از این صندوق وجود ندارد.
وی اظهار کرد: دولت سال 87 لایحه قانون حمایت از شرکتهای دانش بنیان را به مجلس داد و مجلس در سال 89 این قانون را تصویب کرد که در سال 91 اساسنامه صندوق به تصویب دولت رسید و در همین سال آیین نامه اجرایی این قانون نیز از سوی دولت به تصویب رسید.
وی ادامه داد: در قانون شرکتهای دانش بنیان 5 نوع ویژگی وجود دارد که از آن جمله میتوان به معافیت مالی 15 ساله، معافیت گمرکی حضور و شعاع 120 کیلومتری در تهران یا شهرهای بزرگ، حضور در مناقصات با اولویت و استفاده از خدمات و تسهیلات صندوق اشاره کرد.
وی با اشاره به وجود 50 هزار شرکت در کشور خاطرنشان کرد: از این 50 هزار شرکت شاید فقط 5 هزار شرکت دانش بنیان باشند.
سلطانی با بیان اینکه ویژگی شرکتهای دانش بنیان ارزش افزوده اقتصادی آنان است گفت: امروز روز ارزش افزوده تکنولوژی در دنیاست و اگر قرار است به سمت کشور پیشرفته حرکت کنیم باید این مسیر را طی کنیم و باید بدانیم ان چیزی که اقتصاد دنیا را می چرخاند پیشرفتهای علمی است.
رییس صندوق نوآوری و شکوفایی ادامه داد: در ابتدا پیش بینی شد که سه هزار میلیارد تومان به عنوان سرمایه اولیه صندوق به صندوق داده شود و دولت و مجلس نیز موظف شده اند طی 3 سال هر ساله یک هزار میلیارد تومان به صندوق پرداخت کنند که در سال 91 که سال آغازین تشکیل صندوق بود این اتفاق نیفتاد و ما امسال را سال نخست فعالیت صندوق میدانیم زیرا رییس جمهور محکم پای کار ایستاده اند که این رقم اختصاص یابد و امیدواریم رقم هزار میلیارد تومان برای صندوق امسال محقق شود.
وی ادامه داد: همچنین پیش بینی شده است که علاوه بر سه میلیارد تومان که سرمایه اولیه صندوق است هر ساله از سال چهارم نیم درصد از بودجه عمومی کشور به این صندوق تعلق گیرد که در حالت عادی اقتصاد کشور این رقم به 3 الی 2 هزار میلیارد تومان در سال میرسد و این رقم در مقایسه با پولی که در کشور هزینه میکنیم زیاد نیست اما نسبت به آنچه که تاکنون برای فناوری هزینه کرده ایم گام بزرگی است.
سلطانی تاکید کرد: در حال حاضر 42 هزار میلیارد تومان برای پرداخت یارانه نقدی به مردم داده میشود که قطعاً ما باید ده برابر یارانه معیشت مردم یارانه تکنولوژی دهیم ما امیدواریم بعد از 10 سال افزایش تکنولوژی بتوانیم یارانه ارایه دهیم زیرا کشورهای دنیا یارانهشان بر روی تکنولوژی داده میشود.
وی با اشاره به اهداف در نظر گرفته شده در قانون برای این صندوق گفت: از جمله این اهداف این است که پول بانکها به طرف کمکهای فناوری بیاید و شرکت های سرمایه گذار را بتوانیم هدایت کنیم و به دنبال بخش فناوری در کشور باشیم زیرا کشورهای دنیا در حال حاضر بخش فناوری زیادی دارند و در کنار این موارد سرمایه های مردمی را به سمت فناوری هدایت کنیم.
وی گفت: در اساسنامه صندوق ارکان صندوق تعریف شده اند که از ان جمله رییس صندوق با رییس هیئت عامل است و رکن بعد هیئت عامل آن صندوق و بعد هیئت امنای صندوق است.
وی ادامه داد: صندوق یک سازمان هیئت امنایی است یعنی چیزی بین دولت و بخش خصوصی است. هیئت امنای صندوق عبارتند از رییس جمهور، که رییس هیئت امناست و اقای نوبخت معاون برنامه ریزی و راهبردی رییس جمهور که نایب رییس هیئت امناست و همچنین معاون علم و فناوری اقای ستاری که دبیر هیئت امنا و وزیر بهداشت و همچنین وزیر علوم و رییس کل بانک مرکزی که اعضای حقوقی هیئت امنا هستند و همچنین صندوق سه نفر عضو حقیقی دارد که عبارتند از: اقای ترکان، نهاوندیان، سهرابپور که قائم مقام بنیاد نخبگان است.
سلطانی با بیان اینکه هیئت امنا هیئت عامل صندوق را مشخص میکند صندوق های مربوط به پژوهشگران زیرنظر معاونت علمی است و دولتی است و رقم بودجه این صندوقها قابل مقایسه با صندوق نواوری و شکوفایی نیست.
وی گفت: هیئت عامل صندوق 7 نفر حقیقی و باید بگوییم از نظر مالی و معاملاتی و استخدامی صندوق مستقل است و سیستم هیئت امنایی است و به هیچ عنوان به هیچ وزارتخانه ای وابستگی ندارد اما با معاونت علمی و فناوری رییس جمهور و وزارت علوم همکاریهایی داریم.
رییس هیئت عامل صندوق نوآوری و شکوفایی خاطرنشان کرد: ما اگر طرحی به صندوق ارایه شود ابتدا مطالعه بازار و سپس بررسی های سیستمی آن را آغاز می کنیم تا ببینیم ایا تیم و مدیر پروژه توانمندی انجام پروژه بزرگ در این طرح را دارد یا نه یعنی پول طی 4 مرحله به شرکتها داده میشود.
وی اضافه کرد: پولی که ما به این شرکتها می دهیم با پولی که بانک به آنها میدهد تفاوت دارد نخست اینکه نرخ سود مالی ما تا 50 درصد است زیرا دغدغه ما فناوری است و بر همین اساس قاعده تشویق را تا 5 درصد برای طرح ها تعیین می کنیم البته ممکن است طرحی ان بالا باشد که ما درصدی از ریسک را می پذیریم اما اگر طرح ریسکش زیاد باشد ما ان را نمی پذیرم.
وی اضافه کرد: از طرفی دیگر تضمینات ما از بانک آسانتر است ممکن است ما با وثیقه ملکی شروع کنیم اما اگر وثیقه ملکی نیز نباشد اخرین لایه ما چک و سفته است.
وی تاکید کرد: در اساسنامه ما ذکر شده است که پولی که بابت طرح ها داده می شود باید حتما بازگردانده شود زیرا اگر این پول برگردد ما طی ده سال آینده می توانیم با این پول تکنولوژی کشور را تکان دهیم.
وی اضافه کرد: طی ده الی 20 سال گذشته شرکت های دانش بنیان از مراکز دولتی پول می گرفتند و این فرهنگ ایجاد شده است که این پول را می گیرند و ادعا می کنند برای فناوری کشور خرج کرده اند و فرهنگ بازگشت این پول سخت است. این در حالی است که ما طرح ها را از جایی پشتیبانی می کنیم که بدانیم موفق است یعنی ما وقتی طرح ها به نمونه صنعتی برسد از انها حمایت می کنیم و پول برای پژوهش نمی دهیم.
سلطانی همچنین خاطرنشان کرد: دغدغه اصلی ما توسعه طرحهای دانش محور اقتصادی است و از کسانی حمایت می کنیم که به صورت شرکت یا موسسه در اداره شرکتها ثبت شده باشند، خصوصی و تعاونی باشند، شرکت دانش بنیان باشند و در حوزه فناوری برتر باشند و دارای ارزش افزوده فراوان و همچنین سابقه منفی اقتصادی حرفهای نداشته باشند.
پایان پیام/
نظر شما