به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از بجنورد؛ مهندس جهانگیر عرب، معاون وزیر جهاد کشاورزی در امور باغبانی امروز (16تیر) در نشست شورای معاونان سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی که در محل سالن زیتون برگزار شد، از باغبانی به عنوان نقطه قوت بخش تولید کشاورزی کشور یاد کرد و گفت: متاسفانه امروز در کشور نسبت به باغبانی کم توجهی شده و باعث شده تا متوسط عملکرد در این بخش پایین باشد.
وی با بیان اینکه تا سال 84 تراز منفی تجاری در کشور بین 300 تا 400 میلیون دلار بوده و در سال های اخیر به هشت میلیارد دلار رسیده، افزود: میزان واردات نیز از پنج میلیون تن به 20 میلیون تن افزایش یافته است.
توسعه بخش کشاورزی از طریق بهره وری در آب و خاک و نیروی انسانی
وی با بیان اینکه توسعه بخش کشاورزی از طریق افزایش بهره وری در آب و خاک و سرمایه و نیروی انسانی امکان پذیر است، اظهار داشت: می توان با افزایش عملکرد در واحد سطح، میزان عملکرد در واحد سطح را ارتقاء داد.
جذب کارشناس باغبانی در کشور
معاون وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به کم بودن تعداد کارشناسان بخش باغبانی در کشور، از دریافت مجوزهای لازم برای جذب کارشناس خبر داد و در رابطه با افزایش سطح برای توسعه باغات نیز تصریح کرد: با توجه به مطلوب نبودن وضعیت آبی کشور بنای ما بر افزایش سطح نیست بلکه به دنبال سایر روش ها هستیم.
مهندس عرب با بیان اینکه متوسط تولید محصولات باغی در کشور حتی از کشور خشک مصر نیز کمتر است، گفت: هم اکنون میزان آب موجود که در اختیار بخش کشاورزی است 80 میلیون متر مکعب است که به ازای هر یک متر مکعب تنها یک کیلو محصول تولید می شود.
وی افزود: این در حالی است که کشور مصر با داشتن یک سوم بارندگی و تبخیر دو برابری نسبت به کشور ما با هر یک مترمکعب آب، یک و نیم کیلو محصول تولید می کند.
عرب متذکر شد: اگر بخواهیم در باغبانی موفق باشیم باید به ازای هر یک متر مکعب آب، سه کیلو محصول تولید شود.
وی یادآور شد: باغبانی در کشور ما می تواند تا 6/3 دلار به ازای یک متر مکعب آب توسط کشاورزان عادی و 6/5 دلار توسط کشاورزان نمونه ارز آوری داشته باشد که نشان می دهد می تواند بسیار به نفع کشور باشد.
تصمیم دولت برای افزایش ضریت امنیت غذایی به 80 درصد
عرب با اشاره به اینکه در سال های اخیر ضریب امنیت غذایی در کشور به 50 درصد کاهش یافته و 50 درصد انرژی مورد نیاز مردم از طریق واردات تامین می شود، گفت: در همین راستا دولت تصمیم گرفته میزان ضریب امنیت غدایی را به 80 درصد برساند.
وی تصریح کرد: در این میان اگر بخواهیم ضریب خود اتکایی انرژی مردم را به تولید داخل معطوف کنیم چاره ای جزء استفاده بهینه از آب در مسیر صحیح نداریم.
معاون وزیر جهاد کشاورزی در امور باغبانی در رابطه با وضعیت خراسان شمالی نیز اظهار داشت: این استان با دارا بودن مردمی که باغبانی را به خوبی یاد دارند می تواند به شرط استفاده از دانش کارشناسان مجرب، بسیار در این حوزه موفق باشد.
حمایت استانداری از طرح های کشاورزی
مجید پور عیسی، معاون برنامه ریزی استاندار خراسان شمالی نیز در این نشست قول مساعد استانداری را به منظور تامین اعتبار و اعطای کمک های لازم برای حل مشکلات بخش کشاورزی استان اعلام کرد.
وی از سازمان جهاد کشاورزی خواست تا با برگزاری جلسات مختلف با فرمانداران، آنها را نسبت به پروژه های مستمر جهاد توجیه کنند.
تولید 200 هزار تن محصولات باغی در استان
مدیر کل جهاد کشاورزی خراسان شمالی نیز در این نشست سطح زیر کشت محصولات باغی آبی و دیم استان را 38 هزار هکتار اعلام کرد که 200 هزار تن تولید را در بردارد.
ابوالفضل یاوری اختصاص ردیف اعتباری و تسهیلات خاص به منظور افزایش بهره وری، اصلاح ساختار باغهای فرسوده و استفاده از الگوهای نوین کشت را خواستار شد.
مازاد بودن 80 درصد محصولات باغی تولیدی در استان
وی با اشاره به مازاد بودن 80 درصد محصولات باغی استان، توسعه صنایع وابسته و صادرات را ضروری خواند.
یاوری با اشاره به فرسوده بودن عمده باغ های استان گفت: طرح توسعه و نوسازی باغات فرسوده یکی از بزرگترین کارهایی است که می توان در حوزه باغبانی انجام داد که در حال حاضر حرکت های خوبی صورت گرفته ولی نیاز به حمایت بیشتر دارد.
وی خاطر نشان کرد: اقداماتی نیز درراستای مدیریت اقلیم صورت گرفته و به سمت تولید گونه های مناسب و مستعد از قبیل پسته، زعفران، گل محمدی و زیتون با توجه به خشکسالی و کمبود آب رفته ایم.
وارد شدن 61 میلیارد تومان خسارت به باغات
علی نامور، مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی نیز در این نشست میزان خسارت وارده بر اثر حوادث غیر مترقبه به باغات را بیش از 61 میلیارد تومان اعلام کرد.
وی عدم استفاده از سرمایه گذاری و ظرفیت های ایجاد شده به جهت کمبود نقدنیگی، بنیه علمی کم تولید کنندگان، خرد بودن مالکیت در منابع آبی و ارضی، پایین بودن سهم سرمایه گذاری، کم بود سردخانه های مجهز با توجه به حجم تولیدات و نوسات قیمت محصولات تولیدی به دلیل نبود سیستم حمایتی خاص و دخالت دلالان را از جمله مشکلات این بخش برشمرد.
انجام مطالعات در زمینه توسعه اراضی و باغات شیب دار
نامور انجام مطالعات در زمینه توسعه اراضی و باغات شیب دار، اصلاح باغات موجود و توسعه و تجهیز مراکز را از جمله سیاست ها اعلام کرد.
وی یادآور شد: طی سال های 91 تا 92 مبلغ 720 میلیون تومان از ردیف توسعه باغات اختصاص یافته که با توجه به شرایط اقلیمی در مناطق مختلف توزیع شد ولی نیاز است اعتبارات در این بخش بسیار بیشتر از این باشد تا زمینه تامین و انتقال آب و توسعه باغات گام های موثری برداشته شود.
پایان پیام/
نظر شما