به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، بصورت کلی ایران در عرض جغرافیایی کم آبی قرار گرفته است و با کم آبی دست و پنجه نرم میکند اما این کشور به مرور زمان شرایط جدیدی پیدا کرده که آن را با بی آبی های بیشتری مواجه کرده است. ایران باران های خویش را مدیون بادهای دریای خزر و بادهای مدیترانه ای و بادهای موسمی است که متاسفانه بادهای مدیترانه ای و بادهای موسمی بیشتر بار خود را رد غرب و جنوب شرقی خالی میکنند
دستکاری های اکوسیستمی در سالهای اخیر و عدم توجه به آبها و دریاچه هایی کشور در کنار فرسایش خاک زمینه را بریا از بین رفتن سفره های زیر زمینی فراهم کرده است .برداشت های بی توجه از سفره های زیر زمینی و حفر چاههای بدون مجوز از دیگز علل بی ابی در کشوری است که این سالها کمتر روی خوش باران را به خود دیده است. همچنین علی رغم سفارش اسلام به صرفه جویی و پرهیز از اسراف مردم ایران در مصرف آب به گونه ای برخورد میکنند که گویی این نعمت الهی هیچگاه پایان نخواهد یافت.
در ایران هر سال با اغاز فصول گرم سال اعلان های سازمانهای مربوطه برای صرفه جویی در زمینه آب و مصرف آن آغاز میشود اما این مسئله گویی هنوز برای مردم ملموس نیست که بحران اب دیگر شوخی بردار نیست. درحال حاضر دو شهر در هرمزگان ودو شهر در کرمان و گیلان در وضعیت جیره بندی قرار دارد که با ادامه وضعیت کنونی 12 کلان شهر کشور نیز در تابستان امسال با افت فشار در برخی از ساعات روز مواجه می شود و 5 هزار و 600 روستا با تانکر ابرسانی میشوند تعدادی از مجتمع های آبرسانی روستایی هم با مشکل تامین آب مواجه شده است. متاسفانه میزان هدر رفت آب آشامیدنی کشور را از 5/25 درصد در سال 92 است امسال این رقم به 7/24 درصد رسیده است. البته در حال حاضر چند کلانشهر کشور اقدامهای اضطراری مانند ایجاد خط انتقال، حفر چاه بهموقع انجام شده و بخش عمدهای از مسایل حل شده است و با 20 درصد صرفهجویی در مصرف آب از سوی مردم، هیچ جیرهبندی صورت نخواهد گرفت.
به گفته مسوولان اقدامهای سرمایهگذاری در بخش آب شهری و روستایی، جمعآوری فاضلاب، ایجاد تصفیهخانه آب و فاضلاب و... با سرمایهگذاری دولت 50 سال طول میکشد و استفاده از سرمایهگذاری بخش خصوصی در قالب BOO و BOTموجب تحرک در ایجاد اشتغال و تامین آب شرب شهری و روستایی خواهد شد.
جداسازی آب شرب از آب مصرفی
یکی از طرحهایی که سالهاست در ایران مطرح است جداسازی آب مصرفی از اب شرب است. چیت چیان وزیر نیرو از امکان جداسازی اب های بهداشتی و شرب طی 4سال آینده خبر داد اما انچه مشخص است این طرح نیازمند حجم مالی وسیعی است.
چیت چیان با بیان اینکه گاهی تنها صحبت از کمبود منابع آبی در کشور برای مردم کفایت نمی کند، گفت: لازم است گزارش های تفصیلی همراه با اعداد و ارقام و گزارش تصویری از منابع آبی کشور در رسانه ها ارایه شود تا پیام های وضعیت کنونی منابع آب کشور، مخاطبان را قانع کند و پیام های وزارت نیرو مبنی بر لزوم مدیریت مصرف گوش شنوا پیدا کند.
وی ادامه داد: ایران جزو کشورهایی است که تامین آب آن از گذشته متکی بر منابع آب زیرزمینی بوده است و با توجه به تغییر اقلیم، بالا رفتن درجه حرارت و تبخیر اتکا بر ذخیره آب سطحی کاهش مییابد.
درخرداد ماه امسال محمد پرورش با اشاره به اینکه طرح جداسازی آب شرب از آب مصرفی استان تهران در حال بررسی است، گفت: این طرح با توجه به وجود 9 هزار مشترک در شبکه، هزینه ای بالغ بر 3 هزار میلیارد تومان در استان تهران در بر خواهد داشت.
مدیرعامل آب و فاضلاب استان تهران اظهارداشت: بارندگی ها در استان تهران نسبت به سال گذشته 15 درصد کاهش داشته است. هم اکنون نیز کمبود آب در سد لتیان واقع در شرق تهران خیلی بیشتر از جاهای دیگر محسوس است.
وی تصریح کرد: با توجه به اعلام پیش بینی افزایش دو درجه ای دمای هوا از سوی سازمان هواشناسی در سال جاری، در صورت عدم رعایت مصرف آب توسط شهروندان سال سختی را پیش رو خواهیم داشت.
پرورش تاکید کرد: منابع آب زیرزمینی کمتر شده و مشترکین باید صرفه جویی 20 درصدی را در مصارف خود برنامه ریزی کنند که اگر این اتفاق رخ دهد از وضعیت پیش آمده به خوبی عبور خواهیم کرد.
وی بیان داشت: سرانه فعلی آب مصرفی تهرانی ها حدود 320 لیتر است که نسبت به استاندارد جهانی 30 درصد بالاتر است.
چگونه در مصرف آب صرفه جویی کنیم؟
1) اگر از مقدار و سرعت جریان آب دوش حمام خود بی خبرید، کافی است یک سطل که از گنجایش آن باخبر هستید را زیر شیر حمام گذاشته و ببینید پر شدن آن چقدر زمان میبرد. اگر پر شدن سطل 5 لیتری، کمتر از 20 ثانیه طول بکشد، یک راست عازم خرید سر دوشی جدید شوید. یک دوش پر فشار در حمام نصب کنید، این سر دوشها خروج آب را تا 11 لیتر در دقیقه کاهش میدهند. این دوشها نسبت به فایده فراوانشان، قیمت چندان گرانی ندارند و شما میتوانید یکی از آنها را با قسمت سر دوش فعلی حمام خود عوض کنید. به دهها لیتر آبی که هدر میرود، انرژیی که برای گرم کردن آن صرف میشود و پولی که باید بابت هردو اینها بپردازید، فکر کنید.
این دوشها، با وجود خروجی کمتر آب، با وارد کردن هوا در آب، از فشار بالایی برخوردارند و فشار آنها در بعضی مدلها قابل تنظیم است.
2) شیرهای آب را نیز به روز کنید. درحالی که مشغول خرید لوازم لوله کشی هستید، سرشیرهایی که خاصیتی مشابه دوش مذکور دارند تهیه کنید و به سر شیرهای خانه ببندید.
3) برای انجام دادن آن دسته از امور آشپزخانه که نیازمند باز گذاشتن شیر آب هستند، آب را به صورت قطره ای باز بگذارید و شیر را تا آخرین حد آن باز نکنید. جریان آب را به باریکی یک نی نوشیدنی نگه دارید و در هر دقیقه 5 لیتر آب صرفه جویی کنید.
4) شیر آب را ببندید. هنگام مسواک زدن دندانها، آب را دو دقیقه تمام باز نگذارید، مسواک زدن دو دقیقه طول میکشد، نه؟ و 11 لیتر آب را به هدر میدهد.
5) برای هر ...کوچکی، سیفون نکشید! هربار فراموش کردن کشیدن سیفون 20 لیتر آب ذخیره میکند.
6) از تنظیمات صحیح استفاده کنید. ماشین لباسشویی و ظرفشویی را متناسب با مقدار بار آن تنظیم کنید.
7) سرعت دوش گرفتن خود را افزایش دهید. تا حد امکان از وان استفاده نکنید.
8) جلوی چکه کردن شیرهای آب را بگیرید. شیری که چکه میکند در سال 11,893 لیتر آب به هدر میدهد. اگر از خواندن این عدد بیهوش نشده اید، سریع برای تعمیر شیر-یعنی یک تعویض واشر 50 تومانی) اقدام کنید.
9) ماشین ظرفشویی و لباسشویی را فقط در زمانی که کاملا پر هستند، روشن کنید.
10) سیفون را چک کنید. کمی رنگ خوراکی داخل محفظه سیفون بریزید، اگر رنگ به داخل کاسه توالت هم وارد شد، بدانید که محفظه نشتی دارد و تا روزی 880 لیتر آب به هدر میدهد.
11) هنگام صابون زدن به صورت و سپس تراشیدن ریش، شیر آب را باز نگذارید. برای شستن کف از روی تیغ در حین تراشیدن ریش، میتوانید مانند پدر و پدربزرگ خود از یک کاسه آب جوش استفاده کنید.
12) باغچه را صبح زود و قبل از اینکه خورشید آب را بخار کند، آبیاری کنید.
13) بیش از حد به باغچه آب ندهید. آیا واقعا آب پاشی روزانه لازم است؟ یک زمین چمن معمولی با گل و گیاه عادی، هفته ای یک مرتبه و به مدت یک ساعت به آبیاری نیاز دارد، مگر اینکه هوا بسیار گرم و گیاهان از نوع خاصی باشند که به آبیاری روزانه نیاز داشته باشند.
14) اتوموبیل خود را با کارواش ببرید. کارواشهای حرفه ای با وسایل مخصوص حدود 440 لیتر آب کمتر از زمانی که خودتان خودرو را میشویید، آب مصرف میکنند. گاهی تنبلی میتواند در حفظ محیط زیست بسیار موثر باشد.
پایان پیام/
نظر شما