تقوا، کلید روشن بینی و هدایت انسان

خبرگزاری شبستان:‌ در مسیر انسان به سوى پیروزى‏ها، همیشه پرتگاه ها و بیراهه‏هایى وجود دارد که اگر آنها را به خوبى نبیند و نشناسد و پرهیز نکند چنان سقوط مى‏کند که اثرى از او باقى نماند.

سرویس قرآن و معارف خبرگزاری شبستان، به مناسبت فرا رسیدن ماه مبارک رمضان، متن کامل تفسیر یک جزء، صوت ترتیل جزء و تفسیر یک آیه را به صورت روزانه بر روی صفحه خود قرار خواهد داد که شماره نهم این مجموعه در ادامه می آید.

 

[سوره الأنفال (8): آیه 29]
یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا إِنْ تَتَّقُوا اللَّهَ یَجْعَلْ لَکُمْ فُرْقاناً وَ یُکَفِّرْ عَنْکُمْ سَیِّئاتِکُمْ وَ یَغْفِرْ لَکُمْ وَ اللَّهُ ذُو الْفَضْلِ الْعَظِیمِ (29)
 

ترجمه:
29- اى کسانى که ایمان آورده‏اید اگر از (مخالفت فرمان) خدا بپرهیزید براى شما وسیله‏اى براى جدایى حق از باطل قرار مى‏دهد (و روشن‏بینى خاصى که در پرتو آن حق را از باطل خواهید شناخت) و گناهان شما را مى‏پوشاند و شما را مى‏آمرزد و خداوند فضل و بخشش عظیم دارد.
تفسیر: ایمان و روشن‏بینى
در آیات گذشته یک سلسله دستورات حیات بخش که ضامن سعادت مادى و معنوى بود بیان شد ولى بکار بستن آنها جز در سایه تقوا میسر نیست، لذا در این آیه اشاره به اهمیت تقوا و آثار آن در سرنوشت انسان مى‏کند، در این آیه چهار نتیجه و ثمره براى تقوى و پرهیزکارى بیان شده است.
نخست مى‏فرماید:" اى کسانى که ایمان آورده‏اید اگر تقوى پیشه کنید و از مخالفت فرمان خدا بپرهیزید به شما نورانیت و روشن‏بینى خاصى مى‏بخشد که بتوانید حق را از باطل به خوبى تشخیص دهید" (یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا إِنْ تَتَّقُوا اللَّهَ یَجْعَلْ لَکُمْ فُرْقاناً).
" فرقان" صیغه مبالغه از ماده" فرق" است و در اینجا به معناى چیزى است که به خوبى حق را از باطل جدا مى‏کند.
این جمله کوتاه و پر معنا یکى از مهم‏ترین مسائل سرنوشت‏ساز انسان را بیان کرده و آن اینکه در مسیر راهى که انسان به سوى پیروزى‏ها مى‏رود همیشه پرتگاه ها و بیراهه‏هایى وجود دارد که اگر آنها را به خوبى نبیند و نشناسد و پرهیز نکند چنان سقوط مى‏کند که اثرى از او باقى نماند در این راه مهم‏ترین مساله، شناخت حق و باطل، شناخت نیک و بد، شناخت دوست و دشمن، شناخت مفید و زیان بخش، و شناخت عوامل سعادت و یا بدبختى است، اگر به راستى انسان این حقائق را به خوبى بشناسد رسیدن به مقصد براى او آسان است.
مشکل این است که در بسیارى از این گونه موارد انسان گرفتار اشتباه مى‏شود باطل را به جاى حق مى‏پندارد و دشمن را به جاى دوست انتخاب مى‏کند و بیراهه را شاهراه.
در اینجا دید و درک نیرومندى لازم است و نورانیت و روشن‏بینى فوق العاده.
آیه فوق مى‏گوید: این دید و درک ثمره درخت تقوى است اما چگونه تقوى و پرهیز از گناه و هوى و هوسهاى سرکش به انسان چنین دید و درکى مى‏دهد؟ شاید براى بعضى مبهم باشد اما کمى دقت پیوند میان این دو را روشن مى‏سازد.
توضیح اینکه:" اولا" نیروى عقل انسان به قدر کافى براى درک حقایق آماده است ولى پرده‏هایى از حرص و طمع و شهوت و خودبینى و حسد و عشق‏هاى افراطى به مال و زن و فرزند و جاه و مقام همچون دود سیاهى در مقابل دیده عقل آشکار مى‏گردد، و یا مانند غبار غلیظى فضاى اطراف را مى‏پوشاند و پیداست که در چنین محیط تاریکى انسان چهره حق و باطل را نمى‏تواند بنگرد، اما اگر با آب تقوى این غبار زدوده شود و این دود سیاه و تاریک از میان برود دیدن چهره حق آسان است:
به گفته شاعر
جمال یار ندارد حجاب و پرده ولى                     غبار ره بنشان تا نظر توانى کرد
و یا به گفته شاعر دیگرى:
حقیقت سرایى است آراسته                  هوى و هوس گرد برخاسته‏

نبینى که هر جا که برخاست گرد               نبیند نظر گرچه بیناست مرد!
و "ثانیا" مى‏دانیم که هر کمالى در هر جا وجود دارد پرتوى از کمال حق است و هر قدر انسان به خدا نزدیک‏تر شود پرتو نیرومندترى از آن کمال مطلق در وجود او انعکاس خواهد یافت، روى این حساب همه علم و دانش‏ها از علم و دانش او سر چشمه مى‏گیرد و هر گاه انسان در پرتو تقوى و پرهیز از گناه و هوى و هوس به او نزدیک‏تر شود و قطره وجود خود را به اقیانوس بیکران هستى او پیوند دهد سهم بیشترى از آن علم و دانش خواهد گرفت.
و به تعبیر دیگر قلب آدمى همچون آئینه است و وجود هستى پروردگار همچون آفتاب عالمتاب، اگر این آئینه را زنگار هوى و هوس تیره و تار کند نورى در آن منعکس نخواهد شد، اما هنگامى که در پرتو تقوى و پرهیزگارى صیقل داده شود و زنگارها از میان برود نور خیره‏کننده آن آفتاب پر فروغ در آن منعکس مى‏گردد و همه جا را روشن مى‏سازد.
لذا در طول تاریخ در حالات مردان و زنان پرهیزکار روشن‏بینى‏هایى مشاهده مى‏کنیم که هرگز از طریق علم و دانش معمولى قابل درک نیست، آنها بسیارى از حوادث را که در لابلاى آشوب‏هاى اجتماعى ریشه آن ناشناخته بود بخوبى مى‏شناختند و چهره‏هاى منفور دشمنان حق را از پشت هزاران پرده فریبنده مى‏دیدند!.
این اثر عجیب تقوى در شناخت واقعى و دید و درک انسان‏ها در بسیارى از روایات و آیات دیگر نیز آمده است، در سوره بقره آیه 282 اتَّقُوا اللَّهَ وَ یُعَلِّمُکُمُ اللَّهُ:
" تقوى پیشه کنید و خداوند به شما تعلیم مى‏دهد" و در حدیث معروف آمده است"
المؤمن ینظر بنور اللَّه
": انسان با ایمان با نور خدا مى‏بیند" و در" نهج البلاغه" در کلمات قصار مى‏خوانیم"
اکثر مصارع العقول تحت بروق المطامع
":" زمین خوردن عقل‏ها غالبا به خاطر برق طمع است که چشم عقل را از کار مى‏اندازد و پرتگاه‏ها و لغزش‏گاهها را نمى‏بیند."
"ثالثا" از نظر تجزیه و تحلیل عقلى نیز پیوند میان تقوى و درک حقایق قابل فهم است، زیرا مثلاً جوامعى که بر محور هوى و هوس مى‏گردد و دستگاه‏هاى تبلیغاتى آنها در مسیر دامن زدن به همین هوى و هوسها گام بر مى‏دارد، روزنامه‏ها مروج فساد مى‏شوند، رادیوها بلندگوى آلودگى و انحرافات مى‏گردند، و تلویزیون‏ها در خدمت هوى و هوسند، بدیهى است در چنین جامعه‏اى تمیز حق از باطل، و خوب از بد، براى غالب مردم بسیار مشکل است، بنا بر این آن بى تقوایى سرچشمه این فقدان تشخیص و یا سوء تشخیص است.
و یا فى المثل در خانواده‏اى که تقوا نیست و کودکان در محیط آلوده پرورش مى‏یابند و از همان طفولیت به فساد و بى‏بندوبارى خو مى‏گیرند در آینده که بزرگ مى‏شوند تشخیص نیکى‏ها از بدى‏ها براى آنها مشکل مى‏شود، اصولاً بکار افتادن نیروها و انرژى‏ها و هدر رفتن این سرمایه‏ها در راه گناه موجب مى‏شود که مردم از نظر درک و اطلاع، در سطحى پائین قرار گیرند و افکار منحطى داشته باشند هر چند در صنایع و زندگى مادى پیشروى کنند.
بنا بر این به خوبى مى‏بینیم که هر بى تقوایى سر چشمه یک نوع ناآگاهى و یا سوء تشخیص است، به همین جهت در دنیاى ماشینى امروز جوامعى را مشاهده مى‏کنیم که از نظر علم و صنعت بسیار پیشرفته‏اند ولى در زندگى روزانه خود چنان گرفتار نابسامانى‏ها و تضادهاى وحشتناکى هستند که انسان را در تعجب فرو مى‏برد اینها همه عظمت این گفته قرآن را روشن مى‏سازد.
و با توجه به اینکه تقوا منحصر به تقواى عملى نیست، بلکه تقواى فکرى و عقلى را شامل مى‏شود این حقیقت آشکارتر خواهد شد، تقواى فکرى در برابر بى‏بندوبارى فکرى به این معناست که ما در مطالعات خود به دنبال مدارک صحیح و مطالب اصیل برویم و بدون تحقیق کافى و دقت لازم در هیچ مساله‏اى اظهار عقیده نکنیم، آنها که تقواى فکرى را بکار مى‏بندند بدون شک بسیار آسانتر از بى‏بندوباران به نتائج صحیح مى‏رسند ولى آنها که در انتخاب مدارک و طرز استدلالى بى‏بند و بارند اشتباهاتشان فوق العاده زیاد است.
اما مطلب مهمى که باید جدا به آن توجه داشت و مانند بسیارى دیگر از مفاهیم سازنده اسلامى در میان ما مسلمانان دستخوش تحریف شده، بسیارند کسانى که خیال مى‏کنند آدم با تقوى کسى است که زیاد بدن و لباس خود را آب بکشد و همه کس و همه چیز را نجس یا مشکوک بداند، و در مسائل اجتماعى به انزوا در آید و دست به سیاه و سفید نزند، و در برابر هر مسئله‏اى سکوت اختیار کند، اینگونه تفسیرهاى غلط براى تقوا و پرهیزکارى در واقع یکى از عوامل انحطاط جوامع اسلامى محسوب مى‏گردد چنین تقوایى نه آگاهى مى‏آفریند و نه روشن بینى و فرقان و جدایى حق از باطل!
اکنون که نخستین پاداش پرهیزکاران روشن شد به تفسیر بقیه آیه و سایر پاداشهاى چهارگانه آنها مى‏پردازیم.
قرآن مى‏گوید: علاوه بر تشخیص حق از باطل نتیجه پرهیز کارى این است که" خداوند گناهان شما را مى‏پوشاند و آثار آن را از وجود شما بر مى‏دارد" (وَ یُکَفِّرْ عَنْکُمْ سَیِّئاتِکُمْ) به علاوه" شما را مشمول آمرزش خود قرار مى‏دهد" (وَ یَغْفِرْ لَکُمْ) و پاداش‏هاى فراوان دیگرى در انتظار شماست که جز خدا نمى‏داند زیرا" خداوند فضل و بخشش عظیم دارد" (وَ اللَّهُ ذُو الْفَضْلِ الْعَظِیمِ).
این چهار اثر، میوه‏هاى درخت تقوا و پرهیزکارى هستند و وجود رابطه طبیعى در میان تقوا و پاره‏اى از این آثار مانعى از آن نمى‏شود که همه آنها را به خدا نسبت بدهیم زیرا کرارا در این تفسیر گفته‏ایم که هر موجودى هر اثرى دارد به خواست خداست و لذا هم مى‏توان آن اثر را به خدا نسبت داد و هم به آن موجود.
در اینکه میان" تکفیر سیئات" و" غفران" چه تفاوتى است، بعضى از مفسران معتقدند که اولى اشاره به پرده‏پوشى در دنیا و دومى اشاره به رهایى از مجازات در آخرت است.
ولى احتمال دیگرى در اینجا وجود دارد که" تکفیر سیئات" اشاره به آثار روانى و اجتماعى گناهان دارد که در پرتو تقوا و پرهیزکارى از میان مى‏رود، ولى" غفران" اشاره به مساله عفو و بخشش خداوند و رهایى از مجازات است.
منبع: تفسیر نمونه

 

پایان پیام/
 

کد خبر 383279

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha