به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، شرایط یک انفاق مقبول چیست؟ شاید از نظر برخی تنها پرداخت صدقه و یا به قولی انفاق کافی باشد اما باید دانست پذیرش انفاق نیز شرایط خاص خود را دارد.
ایمان؛ شرط انفاق
هر کار مقدس و مذهبی در دین اسلام برای رسیدن به حد نهایی آرمانی خود شرایط و اصول خاص خود را دارد که اگر در انجام آن، اصول و آداب مربوط به آن انجام شود نتیجه و اثر مطلوب خود را خواهد داد. از دیدگاه قرآن و روایات، هدف از انفاق، تنها رفع نیازمندی های تهیدستان نیست، بلکه تعالی و تکامل انفاق کننده نیز به طور کامل مورد نظر است. از این رو، ارزش انفاق، بستگی به رعایت آداب و شرایط دارد که برخی از آنها شرط صحت و برخی شرط کمال آن است. ایمان، شرط اصلی قبول شدن تمام اعمال از جمله انفاق است و از کافران هیچ گونه انفاقی پذیرفته نیست. قرآن کریم به این نکته تصریح میکند و ما منعهم ان تقبل منهم نفقاتهم الّا انبهم کفروا بالله و برسوله.. در این آیه خطاب به پیامبر آمده است که از کافران که به خدای یگانه ایمان نیاوردند، هیچ عمل و کار نیکویی که بدون نیت الهی انجام می دهند پذیرفته نخواهد شد.
حلال بودن مال
خداوند می فرماید: انّما یتقبل الله من المتّقین. پس بذل و بخشش از مال حرام، خود گناهی دیگر است. ارزش واقعی و معنوی انفاق در حلال بودن آن است، چرا که بخشش انسان در مورد مال و دارایی که با تحمل زحمت و کار فراوان به دست آورده است نزد خداوند با ارزش و مورد پسند است.
آشکار بودن انفاق واجب :پرداخت آشکار انفاق واجب، حسنش این استکه باعث تشویق دیگران و یک نوع تبلیغ عملى، و رفع تهمت بخل از انسان و اینکه به وظیفه واجب خود عمل نکرده است میگردد. و کسیکه انفاق را مخفیانه و پنهانی انجام دهد آثاری هم برای شخص انفاق کننده و هم برای کسیکه آن را دریافت میکند دارد:
اما اثرش نسبت به دریافت کننده انفاق، این استکه:
1- «آدمى از ریا و منت و اذیت دورتر است، چون فقیر را نمىشناسد، تا به او منت گذارد، و یا اذیت کند.»
2- باعث حفظ آبروی فقیر و حفظ کرامت او میگردد که «هدف از انفاق اطعام نیست بلکه اکرام است لذا به انفاق سّری توصیه شده است، زمانی اکرام در انفاق محقق میشود که کسی نفهمد حتی کسیکه انفاق را دریافت میکند، به همین علت استکه در روایات آمده: «... فَإِذَا تَصَدَّقَ أَحَدُکُمْ بِیَمِینِهِ فَلْیُخْفِهَا عَنْ شِمَالِه»،؛ «بهنحوی انفاق کنید که اگر با دست راست انفاق کردید دست چپ با خبر نشود » مقصود از دست چپ و راست این استکه نه تنها دیگران نفهمند خود گیرنده هم نفهمد.»
در سیره ائمه دین علیهم السلام مشاهده میشود که آنان شبانه بهصورت پنهانی در خانه فقرا و نیازمندان میرفتند و نیاز آنان را برطرف میساختند. پینه هایی که بر پشت امیر المومنین علیه السّلام وجود داشت شاهد براین امر است
اما آثارش نسبت به انفاق کننده
1- مال را زیاد می کند:
امام صادق علیه السلام در بیانی فرمودند: «... صَدَقَةُ السِّرِّ مَثْرَاةٌ لِلْمَال»،[6]؛ «...صدقه پنهانى، مال را افزون کند.»
2- عمر را طولانی میکند:
امام باقر علیه السلام در این زمینه میفرمایند:
«الْبِرُّ وَ صَدَقَةُ السِّرِّ یَنْفِیَانِ الْفَقْرَ وَ یَزِیدَانِ فِی الْعُمُرِ وَ یَدْفَعَانِ عَنْ سَبْعِینَ مِیتَةَ سَوْءٍ»،[7]؛ «نیکی کردن و مخفیانه انفاق نمودن فقر را از بین میبرد و عمررا طولانی میکند و هفتاد نوع مرگ بد را از انسان دور مینماید».
3- گناه را از بین میبرد و بلایا را از انسان دفع میکند:
پیامبر گرامی اسلام صلّی الله علیه و آله وسلّم در بیانی میفرمایند: «صَدَقَةُ السِّرِّ تُطْفِئُ الْخَطِیئَةَ کَمَا تُطْفِئُ الْمَاءُ النَّارَ وَ تَدْفَعُ سَبْعِینَ بَاباً مِنَ الْبَلَاء»،[8]؛ «صدقه پنهانی گناه را از بین میبرد، همچنانکه آب آتش را خاموش میکند و هفتاد بلا را از بین میبرد.»
4- خشم خدا را فرو مینشاد:
پیامبر گرامی اسلام صلّی الله علیه و آله و سلّم در این زمینه میفرمایند: «إِنَّ صَدَقَةَ السِّرِّ تُطْفِئُ غَضَبَ الرَّبِّ ...»،[9]؛ «صدقه پنهانی خشم خدا را فرو مینشاند.»
پایان پیام/
نظر شما