حجت الاسلام مهدی یوسفیان، استاد مرکز تخصصی مهدویت در گفت و گو با خبرنگار حوزه مهدویت خبرگزاری شبستان، با اشاره به آیه 183 سوره بقره مبنی بر اینکه "اى کسانى که ایمان آوردهاید روزه بر شما مقرر شده است، همان گونه که بر کسانى که پیش از شما [بودند] مقرر شده بود" باشد که پرهیزگارى کنید، گفت: براساس این آیه وقتی دینی را می پذیریم، یعنی باور داریم که خدا به عنوان خالق جهان و مبدا و معاد است و رفتارهایی را انجام می دهیم. پس میان باور و رفتارها رابطه حقیقی وجود دارد
وی با بیان اینکه انسان براساس باورهای خود رفتارهایی را انجام می دهد، خاطرنشان کرد: کسانی که زندگی دنیا را باور کرده اند، رفتارشان نشان دهنده لذت دنیایی است و کسانی که زندگی اخروی را پذیرفته اند، نگاهشان به زندگی مسافرگونه است و برای آخرت زاد و توشه برمی دارند.
حجت الاسلام یوسفیان با اشاره به اینکه در فضای دینی به این رفتارها عبادت گفته می شود، اظهارداشت: عبادت از ریشه عبد است که با عبودیت مرتبط است. بنابراین انسانی که دینی را می پذیرد و به وجود خدا باور دارد و اعتقاداتی که از طرف خدا به عنوان اساس دین اعلام شده است، انسان عبد بودن خود را پذیرفته و در این راستا اطاعت خود را لازم می داند و عمل می کند.
این پژوهشگر مهدوی عبادت را نشانه بندگی دانست و بیان داشت: در این آیه خداوند بازخورد عبادات را بیان می کند که انسان حرمت جایگاه خدا را حفظ می کند و با رعایت حریم الهی از کارهایی که خدا ناپسند می داند، دوری می کند.
وی با بیان اینکه در آیه 153 سوره انعام خداوند اشاره می کند که راه راست راهی است که می گویم از آن پیروی کنید که همانا تقوا خواهید داشت، تصریح کرد: بر این اساس روزه به معنی تقوای الهی و حفظ حریم خدا آمده است و ما روزه می گیریم تا تقوا داشته باشیم.
حجت الاسلام یوسفیان با اشاره به آیه 119 سوره توبه ادامه داد: این آیه یک فرمان عمومی برای کسانی است که ایمان آورده اند. اینکه از خدا بترسید و با صادقین باشید، خطاب این آیه به مومن است. این درحالی است که در فرهنگ قرآنی مومن بالاتر از مسلمان است و به کسی گفته می شود که ایمان به خدا از مرحله زبانش گذشته و به قلبش نفوذ کرده باشد.
این پژوهشگر مهدوی افزود: خداوند در سوره حجرات آیه 14 به پیامبرش می فرماید: شما ایمان نیاوردید و فقط در زبان به مسلمانی خود اقرار کرده اید، ایمان در قلب شما وارد نشده است، اطاعت پیامبر کرده و تقوا پیشه کنید.
وی با بیان اینکه صادقین گروه ویژه ای از مومنان هستند که از آنها بالاتر بوده و خداوند دستور همراهی بقیه مومنین را از آنها صادر کرده است، گفت: البته لازمه این دستور این است که دین افراد مورد تایید خدا باشد و باور و رفتارشان مورد تایید باشد که ما به آنها معصوم می گوییم.
حجت الاسلام یوسفیان خاطرنشان کرد: معصومین افرادی هستند که خدا آنها را می شناسد و توسط وحی و پیامبر(ص) معرفی می شوند و ما باید از آنها اطاعت کنیم. همچنین معنای فرد صادق براساس آیات قرآن امام است. که باید از او اطاعت کرد. به امام حجت خدا نیز گفته می شود.
این پژوهشگر مهدوی با بیان اینکه خدا می فرماید شما باید تقوا پیشه کنید و با امامان همراه باشد و از آنها پیروی کنید، اظهارداشت: چون دستورات خدا برای همه انسان هاست. لازمه اش این است که امام معصوم باشد و ما از او پیروی کنیم.
وی بااشاره به تفسیر فخر رازی در مفاتح الغیب جلد 16 صفحه 147 در مورد این آیه، گفت: دلیل این آیه این است که انسان ها باید از انسان معصوم پیروی کنند و به این معناست که در هر زمانی باید معصومی باشد تا بقیه از او پیروی کنند.
حجت الاسلام یوسفیان با اشاره به نتیجه دو آیه 183 بقره و 119 توبه، تصریح کرد: ماه رمضان ماه کسب تقوا و پرهیزگاری است، نتیجه تقوا این است که انسان با امام زمان(ع) آشنا شود و او را همراهی و اطاعت کند.
این پژوهشگر مهدوی با بیان اینکه خاصیت روزه این است که ما را به امام زمان(ع) نزدیک کند، ادامه داد: در این راستا ما باید به گونه ای رفتار کنیم که همه کارهایمان مورد قبول خدا باشد و رفتارهای ما به گونه ای باشد که زمینه سازی ظهور را رقم بزند.
وی افزود: رفتار ما شیعیان باید به گونه ای باشد که به شناساندن امام بینجامد. به طوری که هر چه رفتار ما صحیح باشد، به همان اندازه دیگران امام را بیشتر می شناسند.
پایان پیام/
نظر شما