محمدرضا جعفری، معاون آموزش و پژوهش ستاد عالی کانون های مساجد کشور از برگزاری همایش استانی تکریم خادمین طرح تلاوت نور به همت دفتر قرآن و عترت معاونت آموزش و پژوهش ستاد عالی همزمان با ماه مبارک رمضان در مراکز استان ها و برخی شهرستان ها خبر داد و به خبرنگار حوزه مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان گفت: یکی از موفق ترین و گسترده ترین برنامه های قرآنی که طی دهه اخیر در سطح کشور به اجرا درآمده است، طرح تلاوت نور یا همان طرح تلاوت قرآن کریم بعد از اقامه نماز در مساجد است که از ماندگارترین طرح ها و در عین حال با استقبال عموم مردم و حتی سازمان ها و نهادهای دولتی غیر دولتی همراه بوده است.
وی ادامه داد: در نمازخانه و مساجد بسیاری از ادارات، مدارس، دانشگاه ها و حتی زندان ها شاهد اجرای این طرح هستیم. مطلع این طرح عظیم و پر خیر و برکت از مساجد بوده که همواره جایگاه و خاستگاه اصلی برنامه های قرآنی از صدر اسلام تاکنون است.
وی بیان کرد: قطعاً هدف مساجد از اجرای این طرح عظیم فقط اکتفا کردن به تلاوت آیات نیست بلکه مطابق آیات و روایات، تلاوتی ارزشمند است که همراه با تفکر، تدبر و عمل همراه باشد. در این راستا ستاد عالی کانون های مساجد کشور با هدف بسط و توسعه انس مردم با تلاوت قرآن و بهره مندی از مفاهیم والای کلام الهی، طرح تفسیر روزانه را دستور کار قرار داد و تدوین مجموعه کتب تفسیر همراه برای ائمه جماعات، ادامه راه را در ارائه هرچه بهتر نکات تفسیری و کاربردی آیات الهی هموار ساخت.
جعفری خاطر نشان کرد: با توجه به جایگاه ویژه مساجد در اجرای موفقیت آمیز طرح تلاوت نور و تفسیر در سطح کشور و لزوم توسعه و ارتقای این طرح و با توجه به اصل محوریت و کارآمدسازی مساجد مطابق حدیث شریف نبوی «إِنَّما نُصِبَتِ الْمَساجِد لِلْقُرآن؛ همانا مساجد برای قرآن بنا نهاده شده اند»، برنامه ریزی برای الگوسازی، کادرسازی و توسعه و تخصصی کردن فعالیتهای قرآنی مساجد ضروری به نظر میرسد، بنابراین برگزاری این همایش در دستور کار قرار گرفت.
معاون آموزش و پژوهش ستاد عالی کانون های مساجد کشور اظهار کرد: حضور ائمه جماعات، اساتید، قاریان، مدیران و مربیان قرآنی کانون های تخصصی قرآن، خانه های نور و صاحب نظران در همایش تکریم خادمین طرح تلاوت نور علاوه بر قدردانی از تلاشگران عرصه فعالیت های قرآنی مساجد، میتواند افق جدیدی از فعالیتهای آتی قرآنی مساجد را ترسیم کند و مساجد را در الگوسازی و پیشبرد اهداف قرآنی یاری کند.
اهداف همایش
وی به اهداف اجرای این طرح اشاره کرد و افزود: تبیین کیفیت توسعه مشارکت های مردمی در برنامه های قرآنی مساجد، بررسی و بیان راه های توسعه کمی و کیفی طرح تلاوت نور با استفاده از امکانات بومی و محلی، تبیین شاخص های مسجد طراز اسلامی از منظر قرآن و روایات، توجه به اصل محوریت و کارآمدسازی مساجد در تبیین وضع کنونی و ترسیم نقش آینده مساجد در توسعه و ارتقای فعالیت های قرآنی، ترسیم نقشه راه و سیاست های قرآنی مساجد برای نیل به مسجد طراز اسلامی و ارائه الگوی مسجد قرآنی از جمله اهداف اجرای این طرح است.
جعفری قاریان، مفسران (ائمه جماعات)، اساتید جلسات، مدیران خانه های نور و مدیران کانون های تخصصی قرآن را از مخاطبین این برنامه عنوان کرد و گفت: شرح و شیوه اجرای این برنامه شامل دو بخش جلسات هم اندیشی و برگزاری همایش است.
جلسات هم اندیشی پیش از همایش
وی در مورد بخش جلسات هم اندیشی این طرح توضیح داد: این بخش شامل 3 جلسه هم اندیشی است که باید با توجه به موضوع جلسه و افراد شرکت کننده قبل از برگزاری همایش نسبت به برگزاری آن اقدام شود.
جعفری اظهار کرد: در جلسات هم اندیشی که قبل از برگزاری همایش برگزار می شود، مدیر کل فرهنگ ارشاد اسلامی استان، مسئول دبیرخانه، مسئول آموزش و پژوهش دبیرخانه، نماینده ائمه جماعات مجری تفسیر، نماینده قاریان برتر طرح تلاوت نور، نماینده اساتید جلسات سنتی مساجد و نماینده مدیران مراکز خانه های نور و نماینده مدیر کانون های تخصصی قرآن حضور خواهد داشت.
وی «راهکارهای توسعه کمی و کیفی تلاوت نور به ویژه با بهره مندی از مشارکت های مردمی و فرهنگ سازی درباره (استفاده از وقف، نذر، خیرین قرآنی و ...)، احیا و برگزاری جلسات سنتی، محافل انس با قرآن، بهره مندی از ترجمه، مفاهیم، تفسیر، کاربردی کردن مفاهیم آیات و... (الگوی مسجد قرآنی)، کادرسازی و راهکارهای تجمیع و ارتقای سطح کمی و کیفی فعالیت های قرآنی کانون های مساجد»، «تبیین شاخص های مسجد طراز اسلامی از منظر قرآن و روایات و اصل محوریت و کارآمدسازی مساجد در تبیین وضع کنونی و ترسیم نقش آینده مساجد در توسعه و ارتقاء فعالیت های قرآنی» و «بررسی و برنامه ریزی در خصوص کیفیت برگزاری همایش (ایجاد خلاقیت، نوآوری و بکارگیری روش های نوین در برگزاری همایش)» را از موضوعات جلسات هم اندیشی عنوان کرد.
جزییات همایش
معاون آموزش و پژوهش ستاد عالی کانون های مساجد کشور در مورد نحوه برگزاری همایش گفت: نتایج جلسات هم اندیشی همراه با مراسم تقدیر و تجلیل از خادمین طرح تلاوت نور در روز برگزاری همایش ارائه می شود و محتوای جلسات هم اندیشی هم به صورت جزوه بین شرکت کنندگان در همایش توزیع می شود. در همایش نتایج 3 نشست هم اندیشی ارایه و از قاریان، اساتید و ائمه جماعات فعال طرح تلاوت نور تقدیر می شود و استفاده از روش های نوین، جذاب و خلاقانه در برگزاری و اجرای برنامه های محفل انس با قرآن، تلاوت نور، تواشیح مورد توجه است.
جعفری به شرایط اولیه انتخاب و معرفی افراد شرکت کننده در همایش نیز اشاره کرد و گفت: حضور مستمر در طرح تلاوت نور مسجد به عنوان قاری برتر با تایید امام جماعت، برخورداری از حسن ظاهر و اخلاق، حداقل سن 16 و حداکثر 40 سال، تسلط در ترتیل خوانی و آشنایی با تجوید و عضویت فعال در کانون و مسجد از شرایط اولیه انتخاب قاریان تلاوت نور است.
وی افزود: اجرای طرح تفسیر بصورت مستمر و ثابت در طول سال در مسجد یا کانون، شرکت در دوره آموزشی کارگاه مهارت های بیان تفسیر و توانمندی علمی قرآنی مرتبط و نیز دارای آثار مکتوب در زمینه های قرآنی از جمله شروط اولیه انتخاب مفسران(ائمه جماعات) است.
وی در مورد شرایط اولیه لازم برای انتخاب اساتید جلسات قرآن مساجد گفت: برگزاری جلسات آموزش قرآن بطور مستمر در کانون و مسجد در طول سال، توانمندی علمی قرآنی مرتبط و سابقه جلسه داری بیش از 10 سال و ارتباط خوب و مستمر با دبیرخانه و کانونهای فرهنگی و هنری مساجد استان از جمله شرایط انتخاب اساتید جلسات قرآن مساجد است.
معاون آموزش و پژوهش ستاد عالی کانون های مساجد کشور داشتن حداقل سن 20 سال، تسلط در روانخوانی، تجوید و مفاهیم قرآنی، ترجیحا حافظ 5 جزء قرآن کریم به بالا و توانمندی علمی و فرصت کافی برای اجرای طرح های قرآنی در کانون و مسجد را از جمله شرایط لازم برای انتخاب اولیه مدیر خانه نور و کانون تخصصی قرآن عنوان کرد.
پایان پیام/
نظر شما