آثار شهر سوخته نشانه هویت و توانمندی علمی و فرهنگی ایرانیان است

معاون رئیس جمهور در بازدید از نمایشگاه "شهر سوخته؛ گذشته ما، تمدن بشری" گفت: آثار و اشیاء به دست آمده از محوطه تاریخی شهر سوخته نشانگر هویت و توانمندی‌های علمی و فرهنگی ایرانیان در گذشته دور است.

به گزارش خبرگزاری شبستان، مسعود سلطانی‌فر، معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان میراث فرهنگی، گزدشگری و صنایع دستی  با حضور در موزه ملی ایران از نمایشگاه "شهر سوخته؛ گذشته ما، تمدن بشری" که به مناسبت ثبت جهانی این محوطه تاریخی در فهرست میراث جهانی یونسکو برپا شده است، بازدید کرد.

 

رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در حاشیه بازدید از این نمایشگاه گفت: با توجه به موفقیت اخیر سازمان میراث فرهنگی در زمینه ثبت جهانی شهر سوخته به عنوان هفدهمین اثر میراث جهانی کشورمان، نمایش آثار کشف شده از این محوطه تاریخی لازم بود، که این مهم با تلاش همکاران ما در موزه ملی ایران، میسر شد.

 

سلطانی‌فر در رابطه با اهمیت محوطه تاریخی شهر سوخته، یادآور شد: این محوطه نخستین شهر شکل گرفته در 5 هزار سال پیش است، اشیاء، اسناد و عکس‌هایی که در نمایشگاه شهر سوخته؛ گذشته ما، تمدن بشری به نمایش درآمده به ویژه اطلاعات مربوط به چشم مصنوعی و جمجمه‌ای که مورد عمل جراحی قرار گرفته است، نشانگر هویت و توانمندی‌های علمی و فرهنگی ایرانیان در گذشته دور است.

 

معاون رئیس‌جمهور ادامه داد: برخی آثار و اشیاء به‌دست آمده از شهر سوخته، رابطه بین دره سند، بین النهرین و آسیای مرکزی را نشان می دهد، این اشیاء متعلق به قبور مختلف است که بیانگر ارتباط مرمان شهر سوخته با سایر نقاط است.

 

رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری همچنین به اهمیت و ویژگی‌های منحصربفرد موزه ملی ایران اشاره کرد و گفت: به دلیل اینکه اشیاء موجود در موزه ملی ایران از کاوش‌های باستان‌شناسی به دست آمده است این موزه یکی از موزه‌های منحصربفرد و ویژه در جهان محسوب می‌شود.

 

وی افزود: اشیاء و آثار شاخصی که از محوطه‌های مهم تاریخی همچون چغازنبیل و تخت جمشید در موزه ملی ایران موجود است، اهمیت و شاخص بودن این موزه را بیش از پیش روشن می‌کند.

 

نمایشگاه شهر سوخته؛ گذشته ما، تمدن بشری به مناسبت ثبت جهانی شهر سوخته در فهرست میراث جهانی در بخش ایران باستان موزه ملی ایران برپا شده است و 50 اثر به دست آمده از شهر سوخته در این نمایشگاه به معرض دید عموم گذاشته شده است.

 

شایان ذکر است، شهر سوخته در ۵۵ کیلومتری شهر زابل است. تمدن شهر سوخته یکی از شگفتی های دنیای باستان است. یافته های جدید باستان شناسی گواه این ادعاست. بر اساس کشفیاتی که در طی سال های متمادی در شهر سوخته انجام گرفته، می توان گفت که شهرسوخته مهمترین مرکز استقرار و در حقیقت پایتخت منطقه در دوران مفرغ است.

 

شهر سوخته در دوره ماقبل تاریخ حدود ۳۲۰۰ ق. م پایه گذاری و حدود ۱۸۰۰ ق. م متروک شده است. برای دوره ای حدود ۱۴۰۰ سال، زندگی در شهرسوخته جریان داشته است. دوران شکوفایی این تمدن بین سال های ۲۵۰۰ تا ۲۲۰۰ ق. م بوده است که شهر حدود ۵۵۰۰۰ نفر جمعیت داشته است. در شهرسوخته دو گروه عمده کشاورزان و صنعتگران اکثریت را تشکیل می داده اند.

 

 

پایان پیام/

کد خبر 382404

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha