به گزارش خبرگزاری شبستان، نشست «قرآن و نگهداری غلات» از مجموعه نشست های «شگفتی های علمی قرآن کریم»، در تالار هویزه مجموعه باغ موزه دفاع مقدس و با حضور نرجس توکلی برگزار شد.
نرجس توکلی، کارشناس برجسته علم قرآن و حدیث در ابتدای این نشست با ذکر مقدمه ای در مورد اعجاز علمی قرآن کریم، گفت: مباحثی که با عنوان اعجاز علمی قرآن مطرح می شود از حدود 200 سال پیش به صورت خاص مورد توجه قرار گرفته است. نمونه هایی که می توان از اعجاز علمی قرآن کریم نام برد بحث زوجیت در قرآن و لقاح توسط بادها است. البته موارد بسیار زیادی از اعجاز علمی قرآن وجود دارد.
وی افزود: ما نباید بلافاصله و بدون هیچ گونه تحقیقی موارد علمی که مطرح می شود را به قرآن کریم نیز نسبت دهیم چرا که برخی از کشفیات علمی هستند که هنوز به طور کامل اثبات نشده اند و اگر ما در زمان اثبات نشدن، آنها را نیز به قرآن نسبت بدهیم نه تنها کمکی نکرده ایم بلکه باعث آسیب دیدن اسلام نیز شده ایم.
این کارشناس علوم قرآن و حدیث در ادامه صحبت های خود در نشست شگفتی های علمی قرآن که به بررسی روش نگهداری غلات در قرآن کریم اختصاص داشت، تصریح کرد: خداوند در قرآن کریم و در آیات 46 تا 48 سوره مبارکه یوسف(ع) به بحث خواب عزیز مصر و تعبیر حضرت یوسف(ع) از آن خواب که قحطی در مصر را در پی دارد اشاره می کند.
نرجس توکلی با بیان اینکه پس از قحطی مدیریت مصرف غلات در دست حضرت یوسف(ع) قرار می گیرد، افزود: حضرت یوسف(ع) در زمان قحطی به همه توصیه می کند تا مردم غلات مازاد بر مصرف خود را در خوشه ها نگهداری کنند تا آسیبی به آنها نرسد.
وی در ادامه با طرح این سؤال که آیا حضرت یوسف(ع) تنها به نگهداری گندم مبادرت ورزیده است، اظهار کرد: روش مدیریتی حضرت یوسف(ع) در مورد نگهداری غلات و نوع آنها در قرآن کریم بیان شده است. البته در کتاب مقدس نیز به داستان حضرت یوسف(ع) اشاره شده است اما در تورات به چگونگی مدیریت منابع و غلات ذخیره شده اشاره ای نشده است در حالی که قرآن کریم همه این موارد را شرح داده است.
این استاد علوم قرآن و حدیث در ادامه به بررسی واژگان به کار رفته شده در قرآن کریم در این مورد اشاره و بیان کرد: واژه «حصدتم» به معنی هر چیزی که قابل درو کردن باشد و واژه «سنبل» نیز به معنای خوشه و کِشتی است که انحنا دارد. واژه سنبل در زبان عربی به گندم، جو، برنج و ذرت اطلاق می شود و صرفاً گندم نبوده است. در برخی تفاسیر همانند المیزان به واژه خوشه نیز اشاره شده است که اگر چنین باشد، غلاتی که توسط حضرت یوسف(ع) دخیره شده است محدود به گندم خالی نبوده است.
توکلی تصریح کرد: در مورد کلمه «تزرعون» و «ماحصدتم» برخی تفاسیر وارد جزئیات نشده اند و برخی دیگر نیز از واژه «الرزق» استفاده کرده اند که قطعاً چیزی غیر از گندم خواهد بود.
وی افزود: اگر از منظر علمی این بحث را مورد نظر قرار دهیم که آیا غلات نگهداری شده توسط حضرت یوسف(ع) تنها گندم بوده است یا خیر، باید گفت که خیر چرا که یک نوع غله نمی تواند باعث تغذیه مردم در طول هفت سال باشد و منبع انرژی برای ادامه حیات به چیزی فراتر از یک نوع غله احتیاج دارد.
این کارشناس قرآنی در ادامه با طرح سؤال دیگری مبنی بر اینکه آیا غلات نگهداری شده تنها برای مردم بوده است یا به خوراک حیوانات نیز توجه شده است، گفت: سلامت بدن انسان تنها با غلات تأمین نمی شود و اگر بدن انسان در یک زمان طولانی (هفت سال قحطی کشور مصر) سالم بماند و دچار انواع بیماری های تغذیه ای نشود باید پروتئین های حیوانی نیز مصرف کند، بنابراین باید در این بحث به خوراک حیوانات نیز توجه شده باشد. علامه طباطبایی در تفسیر المیزان به بحث تأمین مایحتاج سالانه اشاره می کند و مایحتاج یعنی هر چیزی که در طول سال مورد نیاز است که شامل خوراک حیوانات نیز می شود.
نرجس توکلی در بخش دیگری از این نشست یادآور شد: بحث دیگری که مطرح است که ماندگاری قدرت باروری غلات بعد از هفت سال ذخیره سازی آنها است، آیه 48 سوره مبارکه یوسف(ع) به این قضیه پرداخته است، در بحث علمی نیز اگر این موضوع را مورد بررسی قرار دهیم می بینیم ثابت شده است که وقتی گندم در خوشه نگهداری می شود قدرت باروری آن برای مدت طولانی حفظ می شود.
وی در ادامه به عوامل مؤثر در ماندگاری غلات اشاره کرد و گفت: رطوبت، تهویه، حرارت و کیفیت دانه از جمله عواملی هستند که ماندگاری غلات را طولانی تر می کنند. رویان و قدرت باروری غلات بستگی به تازه بودن غله و شرایط نگهداری آن دارد و هر چه این شرایط بهتر باشد قدرت باروری نیز بهتر خواهد بود.
این استاد علوم قرآن و حدیث تصریح کرد: مسلماً زمانی که قحطی با پایان رسیده است مردم مصر باید بذرهایی را برای کِشت در اختیار داشته باشند و همین امر نشان می دهد که در زمان ذخیره غلات به موضوع باروری آنها نیز توجه شده است.
توکلی با بیان اینکه غیر از عوامل بیرونی برخی عوامل درونی نیز در ماندگاری غلات تأثیر دارند، گفت: یکی از این عوامل ترکیب پروتئنی غلات و ساختار بیرونی پوسته غلات است که در این مورد با توجه به اینکه از شرایط آن روزهای مصر اطلاعاتی در دست نیست نمی توان نظری داد.
وی خاطر نشان کرد: یکی از محققان کشور ترکیه تحقیقی در مورد شرایط نگهداری گندم انجام داده است و به این دلیل که قوت قالب مردم گندم است این غله را مورد آزمایش قرار داده است. تحقیقات وی نشان داد که ذخیره گندم در دما و رطوبت بالا با افزایش زمان انبار کردن آن کاهش قابل ملاحظه ای در سطح باروری گندم را به دنبال داشته است.
این استاد علوم قرآن و حدیث بیان کرد: این دانشمند خوشه گندم را در دماها و زمان های متفاوت به صورت آزمایشگاهی از صفر تا 9 ماه انبار کرد وبررسی کرد که گندم هایی که در خوشه قرار داشتند و آزمایش شدند ماندگاری بیشتری داشته اند.
پایان پیام/
نظر شما