ایجاد جامع ترین منبع پژوهشی امر به معروف و نهی از منکر در دنیای اسلام

مدیر فناوری اطلاعات ستاد مرکزی احیای امر به معروف از ایجاد جامع ترین منبع مطالعاتی و پژوهشی باموضوع امر به معروف و نهی از منکر در دنیای اسلام به همت بخش پژوهشی پایگاه اطلاع رسانی این ستاد خبر داد.

سید علی اصغر حسینی، مدیر فناوری اطلاعات ستاد احیای امر به معروف و نهی از منکر کشور پیرامون ایجاد جامع ترین منبع پژوهشی امر به معروف و نهی از منکر در دنیای اسلام به خبرنگار شبستان گفت: این پایگاه پژوهشی و اطلاع رسانی همزمان با اولین روز هفته احیاء امر به معروف و نهی از منکر در سال 1387 فعالیت رسمی خود را آغاز کرد.

وی افزود: این پایگاه در زمینه آیات قرآنی مرتبط با موضوع امر به معروف و نه از منکر، مجموعه کاملی از ترجمه هاو تفاسیر و در موضوع روایات، مجموعه جامعی از روایات شیعه و اهل تسنن در خصوص امر به معروف و نهی از منکر را به همراه ترجمه ها و اسناد آنها در اختیار علاقه مندان قرار می دهد.

حسینی با بیان این نکته که در این پایگاه، علاوه بر بررسی موضوع امر به معروف در قرآن و منابع روایی، کلیه مطالب مرتبط با این موضوع در نهج البلاغه و صحیفه سجادیه نیز استخراج شده افزود: در بخش نهج البلاغه و صحیفه سجادیه نیز مجموعه ای از ترجمه ها و شرح ها مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفته و کلیه مطالب مرتبط با موضوع بر روی سایت بارگذاری شده است که با محاسبه مقالات، کتابها و پایان نامه های موجود در این بخش، این سایت مجموعه ای کامل از منابع پژوهشی در رابطه با موضوع امر به معروف و نهی از منکر را در اختیار علاقه مندان قرار می دهد.

 

وی پیرامون هدف ایجاد و راه اندازی این منبع یژوهشی عظیم گفت: در کلیه مراحل تهیه و تدوین بخش پژوهشی پایگاه سعی شده تا پژوهشگران در زمینه امر به معروف و نهی از منکر با مراجعه به این سایت از مراجعه به هر منبع دیگری در حد امکان بی نیاز باشند.

 

استفاده از ترجمه های فارسی از قرن چهارم تا قرن پانزدهم

حسینی افزود: در بخش آیات این سایت، 9 آیه مرتبط با امر به معروف همراه با 55 ترجمه فارسی از قرن چهارم هجری (ترجمه تفسیر طبری) تا قرن پانزدهم قرار گرفته و تعداد این ترجمه ها به مرور در حال افزایش است.

وی در توضیح بیشتر این بخش گفت: در بخش تفسیر، تفسیر آیات مرتبط با امر به معروف از بیش از 120 دوره تفسیر شامل 126 دوره تفسیر به زبان عربی (از قرن دوم هجری تاکنون)، 50 دوره تفسیر به زبان فارسی (از قرن پنجم هجری تاکنون)، 4 تفسیر به زبان انگلیسی (المیزان، میراحمد، نمونه و صفارزاده) از مفسرین شیعه، سنی، زیدی و دیگر مذاهب، همراه با اطلاعات کامل کتابشناسی هر اثر قرار گرفته است.

حسینی در ادامه به اسامی برخی از تفاسیر موجود در این مجموعه اشاره کرد و آثاری مانند ارشاد الاذهان، اطیب البیان، انوار التنزیل و اسرار التاویل، انوار درخشان، پرتوی از قرآن، تفسیر المیزان، ترجمه تفسیر جوامع الجامع و ترجمه تفسیر طبری را از جمله منابع موجود در این پایگاه برشمرد. 

وی افزود: تفاسیر مجمع البیان فی تفسیر القرآن، تفسیر ابن عربی، احسان الحدیث، الصافی، ابن کثیر، تفسیر ملاصدرا، سورآبادی، فرات الکوفی، نمونه، نور، دقائق التاویل و حقائق التنزیل، سواطع الالهام فی تفسیر القرآن (تفسیر بدون نقطه قرآن به زبان عربی) نیز از دیگر تفاسیر مورد استفاده در این بخش هستند.

مدیر فناوری اطلاعات ستاد احیاء امر به معروف و نهی از منکر یادآور شد: در موضوع بندی تفاسیر در بحث امر به معروف و نهی از منکر،  30 محور از بیش از 20 تفسیر شیعه استخراج شده که به مرور به سایت افزوده می شود.

 

 بررسی روایات امر به معروف و نهی از منکر در 233 منبع حدیثی

حسینی خاطر نشان کرد: در بخش روایات سایت، کلیه روایات امر به معروف و نهی از منکر از کلیه منابع حدیثی شامل 233 عنوان کتاب حدیثی مانند بحارالانوار، اصول کافی، وسائل الشیعه و دیگر کتابها، همچنین ترجمه یا ترجمه های مرتبط استخراج شده ضمن این که، احادیث در کلیه این منابع ماخذیابی نیز شده است و فرد مراجعه کننده به سایت می تواند همزمان با متن حدیث، آدرس روایت را در کلیه این منابع ببیند به عنوان مثال حدیث امام حسین(ع) در وجوب امر به معروف علاوه بر بحالارالانوار ج97 ص 79، در تحف العقول ص237، وسائل الشیعه ج16 ص130، رهاورد خرد ص237 ، ترجمه جعفری ص218 ، ترجمه کمره ای ص 240 ، ترجمه حسن زاده ص413 ، قرار گرفته است.

وی با اشاره به امکان جستجوی احادیث بر اساس نام معصوم تصریح کرد: در این سایت امکان جستجوی احادیث بر اساس نام معصوم نیز فراهم شده و شخص بر اساس نام ائمه می تواند احادیث مورد نظر را بیابد. همچنین کلیه احادیث مرتبط با امر به معروف در 90 محور اصلی و 171 محور فرعی و احادیث نهی از منکر در 118 موضوع اصلی و 246 موضوع فرعی دسته بندی شده که هم اکنون بخشی از این موضوعات در سایت قابل بهره برداری است.

 

احادیث امر به معروف و نهی از منکر در منابع اهل تسنن
حسینی یادآور شد: در بخش احادیث اهل سنت کلیه احادیث مرتبط با امر به معروف و نهی از منکر از صحیح مسلم صحیح بخاری، موطا ابن مالک و دیگر منابع حدیثی معتبر اهل سنت گردآوری شده و هم اکنون بخشی از روایات اهل سنت پیرامون امر به معروف از صحیح مسلم در سایت قرار گرفته است.

 

 امر به معروف از منظر حضرت امیر (ع)

مدیر فناوری اطلاعات ستاد احیا در  ادامه به بخش نهج البلاغه اشاره کرد و گفت: در بخش نهج البلاغه سایت نیز مطالب مرتبط با این فریضه استخراج شده که ترجمه این بخش ها از 27 ترجمه فارسی و 20 شرح عربی و فارسی صورت گرفته و از ویژگی های این بخش آدرس یابی هر کدام از بخش ها در 10 نسخه مشهور نهج البلاغه است، در صحیفه سجادیه نیز امر به معروف در بیش از 20 ترجمه و 30 شرح استخراج و آماده ورود به سایت است.

 

بررسی امر به معروف در سخنان حضرت امام (ره) و مقام معظم رهبری

 حسینی بررسی موضوع امر به معروف و نهی از منکر در سخنان حضرت امام (ره) و مقام معظم رهبری را از دیگر بخش های این پایگاه برشمرد و گفت: در این بخش سخنان حضرت امام و مقام رهبری بر اساس تفکیک سال و منبع قرار گرفته و امکان افزودن فیلم، عکس و صوت سخنان مقام معظم رهبری پیرامون امر به معروف و نهی از منکر از ویژگی های این قسمت است

وی تصریح کرد: این سخنان از نخستین روزهای ولایت ایشان آغاز شده و تاکنون ادامه دارد و هم اکنون مجموعه کامل این سخنان در اختیار کاربران قرار گرفته است.

حسینی با اشاره به بخش پژوهش های این سامانه تصریح کرد: بخش پژوهش ها از سه بخش عمده کتابها، پایان نامه ها و مقالات تشکیل شده است در بخش کتابها، علاوه بر معرفی کتابهای خطی منحصر به فرد مرتبط با امر به معروف از کتابخانه های سراسر جهان و ایران، مانند کتابخانه های لس آنجلس، هاروارد، مشهد، قم و تهران، از سال 856 قمری تاکنون، باب امر به معروف نزدیک به 100 عنوان کتاب فقهی مانند جواهرالکلام، شرایع الاسلام، مختلف الشیعه، لمعه، منهاج الصالحین، مکاسب و دیگر منابع در سایت قرار گرفته است. 

 

وی خاطر نشان کرد: در بخش دیگر این سایت مجموعه ای کامل از کتاب های امر به معروف و نهی از منکر چاپ داخل و خارج کشور (نزدیک به 3 هزار عنوان) با ارایه متن کامل کتاب (با رعایت قانون کپی رایت) قرار گرفته است، همچنین مجموعه ای از کلیه کتابهای امر به معروف و نهی از منکر چاپ داخل و خارج از کشور به همراه محل نگهداری آن در کتابخانه های مختلف سراسر کشور معرفی شده است.

 

قدیمی ترین مقاله امر به معروف و نهی از منکر در سال 1324

حسینی افزود: در بخش مقالات سایت نیز بیش از 2 هزار عنوان مقاله منتشر شده قبل و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی از سال 1288 تا 1389 (بیش از 100 سال) گردآوری شده و هم اکنون نیز کلیه مقالات قبل از پیروزی انقلاب اسلامی در سایت قابل بهره داری است. از مقالات قابل توجه در این مجموعه می توان به مقاله «وظیفه یک فرد مسلمان» نوشته حجت الاسلام راشد خراسانی (واعظ شهیر) اشاره کرد که در تاریخ اول شهریور 1324 در روزنامه اطلاعات منتشر شده است.


مدیر فناوری اطلاعات ستاد احیاء در ادامه گفت: در بخش پایان نامه ها، مجموعه پایان نامه های حوزوی و دانشگاهی تالیف شده با موضوع امر به معروف و نهی از منکر در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری، قبل و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی از سال 1354 تا 1387 قرار گرفته و هم اکنون 90 پایان نامه به همراه چکیده در سایت معرفی شده است که این تعداد در حال افزایش است.

وی خاطر نشان کرد: قسمت پایانی این منبع پژوهشی بخش شخصیت هاست که در آن، مجموع سخنان مراجع تقلید، آیات عظام، شخصیت های برجسته حوزوی و دانشگاهی و مسئولین ارشد نظام قرار می گیرد و امکان ایجاد بخش های خاص برای شخصیت ها، مانند استاد شهید مرتضی مطهری از امکانات این بخش است.

پایان پیام/
 

کد خبر 38186

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha