تاثیر ماه رمضان با حضور در مساجد در وجود روزه دار نهادینه می شود

خبرگزاری شبستان: حجت الاسلام علیزاده موسوی با اشاره به راهکارهای حفظ اثرات ماه مبارک در ماه های آتی سال اظهار کرد: حضور مداوم در مساجد است که می تواند اثرات این ماه را در وجود انسان ها نهادینه سازد.

به گزارش خبرنگار گروه مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان: با شروع ماه مبارک رمضان، مساجد بیش از پیش صحنه حضور پرشور مردم برای اقامه نماز جماعت و تلاوت قرآن است. اساسا قداست این ماه و تاثیر والای آن بر روح معنویت در وجود انسان است که سبب می شود چنین حضوری را بیش از سایر ماه های سال در مساجد شاهد باشیم.
 

خبرنگار گروه مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان در این راستا با حجت الاسلام «سید مهدی علیزاده موسوی»، رییس پژوهشکده حج و زیارت و استاد حوزه به گفت وگو نشسته ایم که حاصل آن را می خوانید:

- چه طور می توانیم از ظرفیت مساجد در ماه مبارک رمضان بهترین استفاده عبادی فرهنگی را داشته باشیم؟

مسجد یک محل عبادی است، جایی که دارای نور است و به قول روان شناسان امروز دارای انرژی مثبت است. وجود معنویت در مسجد را اگر با معنویتی که در ماه رمضان وجود دارد کنار هم قرار دهیم مسلماً نقش مسجد بیش از پیش ظاهر می شود.

 

در ماه رمضان مهمترین مسئله آن است که باید جنبه های عبادی زندگی انسان بیشتر شود . در روایات آمده است که در این ماه تلاوت قرآن را زیاد کنید، در این ماه سئیئات آمرزیده می شود. اما پرسشی که وجود دارد آن است که بهترین جا برای این اعمال کجاست، یعنی به جا آوردن اعمال این ماه در چه مکانی می تواند تاثیر بیشتری داشته باشد، شکی نیست که مسجد بهترین جا برای محل عبادت است و انسان راحت تر با خداوند ارتباط برقرار می کند. در مسجد است که دیرتر حواس انسان به مسایل دنیایی پرت می شود و محل محل قرآنی است، پیامبر(ص) می فرماید : من احب القرآن فلیحب المساجد «یعنی هرکس دوست دار قرآن باشد مساجد را نیز دوست می دارد»

 

- اما سوال آن است که چه عاملی سبب شده است که این تلاوت قرآن به ویژه در مساجد از اهمیت ویژه ای به خصوص در ماه مبارک رمضان برخوردار باشد؟

 

اساسا یکی از عوامل تاسیس مساجد اقامه نماز جماعت و تلاوت قرآن است، همچنین با توجه به سفارشات متعددی که پیامبر گرامی اسلام داشته اند می توانیم به اهمیت این مساله پی ببریم، اما در مورد ماه رمضان از آن جایی که اصطلاحا این ماه بهار قرآن است به طبع اگر قرآن در مسجد خوانده شود ثواب و اجری دوچندان دارد، همانند توان دادن به اعداد در ریاضیات عدد را چندبرابر می کند.

 

- اما واقعیت آن است که مساجد در طول تاریخ اسلام از نقش به سزایی برخوردار بوده اند، به گونه ای که مهمترین تصمیمات در حوزه های مختلف در مسجد اتخاذ می شده است، درباره اهمیت مسجد از این بُعد توضیح بفرمایید.

 

نکته اولی که باید توجه کنیم و واقعیت تاریخی نیز بر آن صحه می گذارد آن است که وقتی تاریخ اسلام را نگاه می کنیم مشاهده می کنیم که مسجد به عنوان یک پایگاه و یا به عبارت دیگر یک مرکز برای تمامی تصمیم گیری های مسلمین مطرح بوده است، برخی مستشرقین نیز به این نکته اشاره کرده اند که در هیچ مکتب یا مذهبی نیست که شاهد این باشیم که جایی یا مکانی به اندازه ای از اهمیت برخوردار باشد که تمام تصمیم گیری ها در تمامی حوزه ها در آن اتخاذ شود به خصوص که آن مکان از قداست نیز برخوردار باشد. بنابراین اتخاذ بسیاری از تصمیمات در مساجد فارغ از جنبه اجتماعی بر روح عملکردها نیز اثرگذار بوده و هست.

 

لذا وقتی پیامبر(ص) از مکه وارد مدینه می شود ومدینه النبی را بنیان می نهد اولین کار را در بنای مسجد قرار می دهد و استوانه ها و پایه های مسجد النبی را بالا می برند و مسجد را به عنوان مر کز تمامی مباحث سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی و عبادی قرار می دهند ودر سایر حوزه ها نیز محور امور را مسجد می گذارند. مثلا هنگامی که مباحث آموزشی را القا می کنند محور آن در مسجد است لذا مسجد در طول تاریخ به عنوان رمز اساسی برای تصمیم گیری های جهان اسلام شمرده شده و اهمیت داشته است.

 

- این رویکرد در انقلاب اسلامی ایران نیز وجود داشت، یعنی مساجد مرکزیت تصمیم گیری های مردمی بودند.


بله، اساسا چهرها ی مختلفی که در پیروزی انقلاب اسلامی نقش داشتند و آرمان های انقلاب را پیش بردند از شبکه مساجد به عنوان هماهنگ کننده آرمان های انقلاب اسلامی یاد می کنند . این پایگاه شدن مسجد را عامل پیروی انقلاب می دانند. بعد از پیروی انقلاب اسلامی نیز شاهد بودیم که هنگامی که رژیم بعث به ایران حمله کرد باز هم مسجد پایگاهی برای بسیج نیروها، جمع آوری کمک ها، دعا برای رزمندگان، پایگاه های بودند. اما آن چیزی که مسجد را در انجام چنین اموری به نسبت سایر اماکن موفق می کند آن قداست و جایگاه والای مسجد در اسلام است.

 

هرچند که متاسفانه شاهد آن هستیم که در سال های اخیر این رویکرد تا حدودی کاهش یافته است و مساجد صرفا به مراکز عبادی تبدیل شده اند و کارکردهای سیاسی، اقتصادی و فرهنگی خود را به نسبت از دست داده اند که باید بری آن چاره اندیشی های جدی شود.

- با توجه به اینکه در ماه مبارک رمضان قرار گرفته ایم، آخرین پرسش به این ماه مبارک اختصاص دارد، می دانیم که تلاوت قرآن در ماه مبارک رمضان بیش از سایر ماه های سال در مساجد صورت می گیرد، فکر می کنید این رویکرد چه طور می تواند در طول سال و در ماه های آتی استمرار یابد؟


ماه مبارک رمضان ماهی است که جدا از دارا بودن آثار معنوی والا می تواند اثری خاص را در زندگی انسان و برای باقی سال ایجاد کند اما این امر مستلزم تمرین و ممارست از سوی روزه دار است.


اساسا وقتی روزه می گیریم تمرین می کنیم تا در برابر گرسنگی صبر کنیم و یاد مستمندان باشیم. اگر انسان در ماه رمضان به طور مستمر در مساجد حضور یافت می تواند در سایر ماه های سایر با ممارست بر این رویکرد یاد ماه رمضان را زنده نگاه دارد. در روایات نیز ذکر شده است که انسان تلاش کند حالتی که در ماه رمضان برای او ایجاد می شود را بعد از این ماه حفظ کند.

پایان پیام/
 

کد خبر 381694

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha