به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، آیت الله شیخ جعفر سبحانی بعد از ظهر امروز(10تیر) در سومین جلسه از سلسله مباحث تفسیر قرآن کریم "سوره زمر"، با اشاره به آیه،« إِنَّا أَنْزَلْنا إِلَیْکَ الْکِتابَ بِالْحَقِّ» اظهارداشت: معنی این آیه این است که هیچ چیزی جز حق در این کتاب وجود ندارد و پوشیده با حق است.
وی تصریح کرد: در ادامه آیه دوم سوره زمر آمده:«فَاعْبُدِ اللَّهَ مُخْلِصاً لَهُ الدِّینَ» خداوند را عبادت کن و دین خود را برای او خالص کن، دین شامل حیاط مادی و معنوی انسان می شود، انسان باید آگاه باشد دین خالص از آن خداوند متعال است.
اخلاص از خود عمل سخت تر است
آیت الله سبحانی بیان داشت: کفار گفتند ما خدا را عبادت می کنیم، اما خداوند می گوید شما هم خدا را عبادت می کنید هم خرما را، آنچه خداوند می پذیرد دین خالص و تسلیم بی قید و بی شرط در برابر فرمان اوست، خداوند اطلاعت خالص و عمل خالص می خواهد، اخلاص هم بر اساس روایات کار دشواری است و از عمل سخت تر است.
وی خاطرنشان کرد: اگر مسجد ساختی و قبول کردی اسمی از تو نباشد اخلاص داری، باید کوشش کنیم اندیشه ما اندیشه الهی و کارمان برای خدا باشد، اگر اینطور باشد دیگر اختلاف و درگیری بوجود نمی آید.
کار زمانی اخلاص دارد که منتظر آفرین و بارک الله نباشیم
استاد برجسته حوزه علمیه قم گفت: زمانی کار ما اخلاص دارد که منتظر آفرین و بارک الله نباشیم، کار برای خدا باشد انتظاری پشتش نیست، کسی کاری برای خدا انجام دهد انتظار دیده شدن و آفرین شنیدن ندارد.
آیت الله سبحانی تاکید کرد: آیه 2 سوره زمر در واقع می خواهد بگوید باید خدا را از روى اخلاص عبادت کرد و دانست خدا تنها عمل خالص را مىپذیرد.
وی در ادامه به تفسیر آیه« أَلَا لِلَّهِ الدِّینُ الْخَالِصُ وَالَّذِینَ اتَّخَذُوا مِن دُونِهِ أَوْلِیَاء مَا نَعْبُدُهُمْ إِلَّا لِیُقَرِّبُونَا إِلَى اللَّهِ زُلْفَى إِنَّ اللَّهَ یَحْکُمُ بَیْنَهُمْ فِی مَا هُمْ فِیهِ یَخْتَلِفُونَ...» پرداخت و عنوان داشت: این آیه تاکید آیه قبل است و می گوید عبادت خالص مختص خداوند متعال می باشد.
آیت الله سبحانی ادامه داد: دلیل این که انسان باید وجودی را عبادت کند چیست؟ این است که آن وجود کامل است، وقتی کمال را بشناسیم جاذبه ایجاد می کند که آن را عبادت کنیم، البته این نوع شناخت و عبادت مختص انبیاء و اولیاست یعنی فقط آن ها هستند که برای کمال عبادت می کنند.
وی ابراز داشت: دیگران هم به دلیل خالقیت و ربوبیت است که خداوند را می پرستند و لازمه این همه نعمت عبادت است.
مرجع تقلید شیعیان یادآور شد: آیه سوم سوره زمر و آیه 18 سوره یونس وسیله احتجاج وهابی هاست، در صورتی که بر علیه آنهاست و در جلسه بعد به صورت اختصاصی به آن خواهیم پرداخت.
مشرکان خیر و شر رادر دست بت ها می دانستند / آن ها به ربوبیت بت ها اعتقاد داشتند
آیت الله سبحانی با اشاره به آیه« ...وَالَّذِینَ اتَّخَذُوا مِن دُونِهِ أَوْلِیَاء مَا نَعْبُدُهُمْ إِلَّا لِیُقَرِّبُونَا إِلَى اللَّهِ زُلْفَى إِنَّ اللَّهَ یَحْکُمُ بَیْنَهُمْ فِی مَا هُمْ فِیهِ یَخْتَلِفُونَ إِنَّ اللَّهَ لَا یَهْدِی مَنْ هُوَ کَاذِبٌ کَفَّارٌ»، اظهار داشت: آن ها که غیر خدا را اولیاى خود قرار دادند؛ دلیلشان این بود که ما این ها را نمىپرستیم مگر به خاطر این که ما را به خداوند نزدیک کنند، خداوند روز قیامت میان آنان در آن چه اختلاف داشتند داورى مىکند.
وی تصریح کرد: وقتی خداوند بین آن ها داوری می کند فساد و تباهى اعمال و افکارشان بر همگان آشکار مىشود، این آیه در حقیقت تهدیدى است قاطع براى مشرکان که در روز قیامت که روز بر طرف شدن اختلافات و آشکار شدن حقائق است در میان آن ها داورى مىکند و در صحنه محشر در برابر همگان رسوا مىشوند.
آیت الله سبحانی در ادامه تفسیر ایه سوم سوره زمر، بیان داشت: وقتی مسلمانان به جان مشرکان افتادند و گفتند شما که خردمند هستید چرا این بت ها و نماینده آن ها را عبادت می کنید؟ مشرکان در جواب می گفتند عبادت برای تقرب به پیشگاه خداست، تقرب دو راه دارد یکی پرستیدن خدا و دیگری پرستیدن اولیاء خداست.
کسی باور کند مشرکان مکه به خیر و شر بت ها اعتقاد نداشتند اشتباه کرده است
وی افزود: آن ها می گفتند بت ها اولیاء خدا هستند و پرستش آن ها سبب می شود ما به خدا نزدیک شویم، خداوند این منطق را نقد می کند، در این آیه آمده خداوند در قیامت بین شان قضاوت خواهد کرد، اختلاف بین پیرو و رئیس مشرکان است، آن ها بین خودشان هم مکتب واحدی نداشتند، اختلاف در این آیه بین مشرکین می باشد و بین مشکرین و مسلمین نیست.
مفسر قرآن کریم اضافه کرد: مهمترین حرف آیه سوم سوره زمر این است که می گوید یا رسول الله آن ها دروغ می گویند آن ها خیر و شر را دست همین بت ها می دانند و کافر هستند، اگر کسی باور کند مشرکین مکه معتقد به خیر و شر بت ها نبودند اشتباه کرده است، آن ها به ربوبیت بت ها اعتقاد داشتند و این موضوع را تاریخ هم ثابت می کند.
جهل انسان با انسان کاری می کند که به خدا هم دروغ بگوید
وی در پایان عنوان داشت: جهل با انسان کاری می کند که به خدا هم دروغ بگوید، این خیلی بی حیایی است که بشر به خدا هم دروغ بگوید، در قیامت هم مشرکان به خداوند متعال دروغ می گویند، اما خداوند در روزی که حقیقت کشف می شود و پرده ها کنار می رود آن ها را رسوا می کند.
پایان پیام/
نظر شما