به گزارش خبرنگار تئاتر خبرگزاری شبستان، حسین طاهری، مدیر کل مرکز هنرهای نمایشی در نخستین نشست خبری خود با خبرنگاران که امروز شنبه 7 تیر در مجموعه تئاتر شهر برگزار شد، گفت: امسال سال اقتصاد فرهنگ بهانه خوبی است که در این سال در مجموعه سیاستگذاریها توجه به خانواده تئاتر را بیشتر کنیم. با توجه به مسئلهای که برای تخصیص بودجه تئاتر وجود داشت، سال گذشته بدترین سال بودجه ای را داشتیم و امسال نیز تقریبا همانند پارسال است و با همین بودجه باید برنامههای سال 94 را نیز آماده کنیم.
وی توجه به زیرساختها، استفاده از مشارکت سایر نهادها و وزارتخانهها را از جمله راههای برنامههای پیشروی مرکز هنرهای نمایشی خواند و گفت: یکی از رویکردهای ما بهرهمندی از پتانسیل سایر دستگاهها مثل آموزش و پرورش، وزارت علوم و تحقیقات و فناوری و شهرداریها بود که بر اساس همین جلساتی تشکیل شد که بخشی از این جلسات به صورت تفاهمنامه همکاری منجر شد. تفاهمنامه همکاری با وزارت علوم هماکنون پیشنویس آن آماده است.
وی افزود: همچنین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با دستگاههایی مثل وزارت نفت تفاهمنامههایی امضا کرده که در این تفاهمنامهها موقعیت تئاتر نیز خوب دیده شده است.
وی خاطرنشان کرد: یکی از وظایف دولت برای تئاتر، فرهنگسازی است که البته خانواده تئاتر نیز باید دولت را در این راستا کمک کنند تا تئاتر در سبد خانوار قرار گیرد.
مدیر کل مرکز هنرهای نمایشی، توجه به فعالیتهای تئاتر در استانها و شهرستانها را یکی از برنامههای مهم این مرکز ذکر کرد و گفت: شاید از پنج دهه پیش هم توجه به تئاتر شهرستانها مورد نظر بوده و گروههایی از تهران برای آموزش به شهرستانها میرفتند اما این مهم امروز باید به صورت جدی دنبال شود و وظیفه مرکز هنرهای نمایشی است که این فرصت را برای شهرستانیها بیشتر فراهم کنند.
حمایت معنوی از آثار مطلوب که در آن هویت ایرانی اسلامی، زبان فارسی، خانواده، فراز فرهنگی، تئاتر ایرانی و متون ایرانی، توجه به گونههای بومی و استفاده از ظرفیت تئاتر برای مناسبتهای ملی مذهبی از جمله برنامههای زیربنایی مرکز هنرهای نمایشی بود که حسین طاهری به آنها اشاره کرد و گفت: ما در مناسبتهایی مثل لیالی قدر در تئاتر شهر نمایشخانه داریم.
مدیر کل مرکز هنرهای نمایشی استفاده از هنرمندانی که مدتهاست از صحنه تئاتر دور بودند را یکی از رویکردهای این دوره مرکز هنرهای نمایشی عنوان کرد و گفت: این مرکز آرزو دارد خانواده تئاتر بتواند حداقل یک اجرا داشته باشند، قرار است آقایان داود میرباقری و جعفر والی برنامههای تئاتری اجرا کنند.
حسین طاهری همچنین درباره اردیبهشت تئاتر گفت: یکی از موقعیتهای مرکز هنرهای نمایشی اردیبهشت تئاتر بود که فرصتی در تئاتر شهرستانها ایجاد کرد که خانواده تئاتر دیده شوند و نیروهای جوان، پژوهشگران اهل تئاتر در شهر خودشان آثارشان دیده شود و امسال مرکز اردیبهشت تئاتر را فعالتر از سالهای پیش برگزار کرد. همچنین اولین نشست هماندیشی انجمنهای نمایشی و مدیران هنری و مدیران نظارت و ارزشیابی کل کشور در اردبیل برگزار شد. این آسیبشناسی به صورت رودررو بود که ماحصل خوبی داشت و آن هم امضای تفاهمنامه همکاری بین استعدادها برای پرورش مربیان و بحث آموزش تئاتر بود.
مدیر کل مرکز هنرهای نمایشی همچنین درباره معرفی دبیر جشنواره بینالمللی تئاتر فجر نیز گفت: ما قرار بود دبیر این دوره از جشنواره را تا خرداد معرفی کنیم، اما ورود من به مرکز هنرهای نمایشی همزمان با برگزاری جشنواره تئاتر فجر بود و همین فرصتی پیش آمد که با خانواده تئاتر گفتوگو کنیم و مشورتهایی صورت گیرد، شاید علل تاخیر در معرفی دبیر فجر نیز همین مباحث بوده است اما در بخشهای دبیرخانه جشنواره فعال است فعالیتهای بخش شهرستانی نیز شروع شده امیدوارم ظرف هفته جاری یا هفته آینده دبیر جشنواره فجر معرفی شود.
وی در خصوص بودجه تئاتر نیز گفت: بودجه تئاتر در سال 90-91 بودجه تئاتر 17 میلیارد در سال پرتورم بوده است که این بودجه امسال به 11 میلیارد رسیده است .
مدیر کل مرکز هنرهای نمایشی اظهار داشت: ما مکلف هستیم که با همنوایی خانواده تئاتر برای تئاتر کشور برنامه دهیم و اگر هزینهای برای تئاتر کشور صرف میشود صد برابر آن ارزش افزوده خواهد داشت.
در ادامه رضا دادویی رییس شورای نظارت و ارزشیابی اداره کل هنرهای نمایشی نیز درباره تعطیلی موقت نمایش تانگو تخم مرغ داغ در پی شکایت قوه قضاییه از این نمایش اظهار داشت: اساسا ذات تئاتر بدآموزی ندارد و کسی با دیدن تئاتر بیاخلاق نمیشود هنر اساسا برای زدودن بی اخلاقی و بی فرهنگی در جامعه است. همه آثار تولیدشده امکان به روی صحنه رفتن دارند مگر آن چیزی را که قانون مشخص کرده من فکر نمی کنم در خانواده تئاتر کسی وجود داشته باشد که این قانون را نداند.
وی افزود: اتفاقی که برای تانگوی تخم مرغ داغ افتاد از چند منظر قابل بررسی است هر شب اجرای تئاتر ممکن است با شب پیش آن فرق داشته باشد. گروه تانگوی تخم مرغ داغ با تعامل با ما همکاری کرد اما آن چیزی که جالب نیست نگاه سلیقهای و سطحی به مقوله فرهنگ است دوستانی کار را دیده بودند و نقاطی را به طور پراکنده ضبط کرده بودند و به قوه قضاییه داده بودند و سوتفاهم پیش آوردند که این سوءتفاهم با حمایت مدیر کل مرکز هنرهای نمایشی و معاونت هنری برطرف شد.
حسین طاهری همچنین درباره حمایت از هنرمندان و خانواده تئاتر گفت: ما باید به سمت تعامل و خردجمعی پیش برویم ما نباید هر چیزی را رسانهای کنیم تا از این طریق به خانواده تئاتر لطمه بزنیم نباید پالس منفی بدهیم بلکه باید به سمت امیدواری پیش برویم.
طاهری درباره تعامل با اصناف نیز گفت: باید رویکرد دولت و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به سمتی برود که واگذارکننده باشد. ساختار فعلی توانمندی لازم را ندارد باید در همه استانها یک شبکه ارتباطی گسترده داشته باشیم که بتوانند با یکدیگر در ارتباط و تعامل باشند.
وی درباره سفارش اجرای برخی از آثار در سالنهای اصلی تئاتر شهر گفت: من تا حتی یک نفر را هم سفارش نکردم شورای هنری بیشترین مسیر را میتواند برای ما روشن کند که کدام گروه در کدام سالن به اجرا برود. آقای مرادخانی نیز تاکنون هیچ پیشنهادی ندادهاند.
مدیر کل مرکز هنرهای نمایشی همچنین درباره مشکلاتی که برای نمایش تانگوی تخم مرغ داغ به وجود آمد، اظهار داشت: موردی که برای تانگوی تخم مرغ داغ پیش آمد ما انتظار داشتیم اهالی تئاتر حمایت کنند اما در این مورد حمایت خوبی از خانواده تئاتر صورت نگرفت.
طاهری با بیان اینکه مشکلات کنونی تئاتر از گذشته آمده است، گفت: سادهترین راهحل برای این مشکلات برنامهنویسی است و ما بر اساس شعار نمیتوانیم بودجه جمعآوری کنیم بنابراین برنامه سال 94 برنامهای است که با کمک آن میتوانیم هم کمیسیون فرهنگی مجلس را قانع کنیم که بودجه تئاتر را افزایش دهد برای این برنامه نیازمند کمک خانواده تئاتر هستیم.
وی افزود: وقتی من بودجه مناسبی ندارم من خارج از بودجه مصوب کار دیگری نمیتوانم انجام دهم قرارداد همه اجراها باید بسته شود که این در برنامه امسال نیز لحاظ شده است.
پیام دهکردی، دبیر جشنواره تئاتر کودک و نوجوان نیز در سخنانی گفت: خواستن یا نخواستن مسئله این است، امروز در آستانه سالگرد استان سمندریان هستید آن کسانی که بر سر می زدند آقای شاه آبادی نگذاشتند استاد سمندریان گالیله را به اجرا ببرند الان کجا هستند این نمایش در زمان آقای مهاجرانی هم نتوانست به اجرا برود حافظه همه ما صفر است.
وی افزود: من یک جشنواره خصوصی برگزار کردم که در این جشنواره ممیزی وجود نداشت ما باید یک بار واقعیتی را بپذیریم که در دورههای گذشته تئاتر به عنوان یک رکن متقن پذیرفته نشده است در همه دورهها این مشکلات وجود داشته اگر همه این جمع نیز الان استفاده کنند وضعیت تئاتر کشور همین است. من به عنوان کسی که مرگ را تجربه کرده است خودم را اسیر این مصلحتاندیشیهای پلشت نمیکنم باید انصاف داشته باشیم.
مدیر کل مرکز هنرهای نمایشی نیز درباره ارتباط با انجمن تئاتر دفاع مقدس نیز گفت: ما چندین نشست با انجمن تئاتر دفاع مقدس داشتیم که تفاهمنامهای را امضا کردیم که بر اساس این تفاهمنامه قرار است استعدادهایی که در استانها و شهرستانها در کار تولید نمایشنامه دفاع مقدس است را شناسایی و از استعدادهای آنها بهره بگیریم.
شفیعی، مشاور مالی اداره کل هنرهای نمایشی درباره بودجه تئاتر نیز گفت: راجع به اعتبارات و بودجه واقعیت قضیه این است که سطح دعوی را برای اعتبار بودجه بالا ببریم، همه ما برای بودجه تئاتر در یک وضعیت هستیم سرجمع بودجه کل کشور و بودجه بخش فرهنگ این بودجه ناشی از مسئولان و رابطه آنها با تئاتر است تمام کسانی که دغدغه تئاتر دارند باید راهکاری ارایه دهند که مسئولان را قانع کنند این بودجه برای تئاتر کافی نیست.
وی خاطرنشان کرد: شورای حمایت ناچار از تشکیل است بدیهی و مشخص است که تئاتر ما بدون حمایت نمیتواند زنده بماند و نفس بکشد و حداقل حمایتها را نیاز دارد خصوصا در تالارهایی که اجرای مداوم دارند.
مدیر کل مرکز هنرهای نمایشی نیز درباره قراردادهای تیپ و اشکالاتی که بر آن وارد است، گفت: قراردادهای تیپ در دوره ای که نوشته شده یک سری اشکالات داشت که باید بازنگری شود.
شفیعی نیز درباره قراردادهای تیپ گفت: به عنوان کسی که در جلسات این قراردادها حضور داشتهام قرارداد به صورت جدی پیگیری میشود با توجه به اینکه فارغالتحصیلان تئاتر زیاد شدهاند و این افراد مبنای زندگی اقتصادی شان را تئاتر انجام دادهاند ما بسترهای لازم را نداریم از طرفی نظامنامه پرداخت حقوق هنرمندان هم نداریم قبلا قرارداد تیپ وجود داشت که ضرورت داشت در آن بازنگری صورت گیرد این اتفاق افتاده بزودی اعمال خواهد شد.
وی درباره نظامنامه حقوقی که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در پی اجرای آن است، گفت: معاونت حقوقی وزارت فرهنگ به دنبال آن است که نظامنامهای را همانند سایر دستگاهها برای هنرمندان تشکیل دهد امیدوارم این بحث که از سوی وزارتخانه پیگیری میشود به صورت جدی دنبال شود.
پایان پیام/
نظر شما