به گزارش خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان، حجت الاسلام دکتر محمد ایازی، از اساتید برجسته حوزه و دانشگاه در نشست تخصصی نقد و بررسی کتاب نوآوری، تحریف و تأویل قرآن نوشته «نصر حامد ابوزید» با اشاره به نقدی بر گفتمان ارائه شده در این کتاب گفت: نظر نویسنده بر دیدگاه گفتاری بودن قرآن کریم است، وی معتقد است چون قرآن در مدت 20 سال نازل شده نباید گفت قرآن، کتاب است بلکه باید به عنوان زبانی گفتاری در نظر گرفته شود.
وی افزود: به نظر من هیچ ملازمه ای بین گفتاری بودن زبان قرآن و اینکه باید یک جا نازل شود، وجود ندارد. شاید نویسنده ای 114 مقاله خود را طی چند مرحله کنار هم بگذارد و ارائه کند، آیا دیگر نمی شود به محصول کار این نویسنده کتاب گفت؟
به هرحال کتاب «تحریم و تأویل قرآن کریم» ادله ای برای گفتاری بودن قرآن می آورد که وافی به مقصود نیست و اگر فرض کنیم قرآن گفتاری باشد، گفتاری منظور ابوزید نیست.
این استاد حوزه تصریح کرد: ابوزید اعتقاد دارد چون قرآن کریم بعد از فوت پیامبر(ص) جمع آوری شده است و مراتب تاریخی آن رعایت نشده پس قهرا گفتاری است، اما به نظر من می توان از طریق تمامی راویان بزرگ شیعه و سنی اثبات کرد که قرآن در زمان پیامبر(ص) توسط صحابه جمع شده است.
حتی اگر فرض کنیم، قرآن پس از فوت پیامبر(ص) جمع آوری شده باشد باز دلیلی بر گفتاری بودن آن نیست.
همچنین در عصر حاضر بالغ بر 10 تا 12 تفسیر از مفسران برجسته جهان اسلام وجود دارد که بر اساس ترتیب نزول آیات الهی تدوین شده اند لذا نظر ابوزید مبنی بر رعایت نشدن مراتب تاریخی را رد می کند.
وی افزود: یکی دیگر از اشکالات وارد بر این کتاب آن است که نویسنده، قرآن را به عنوان یک متن معرفی می کند که مطلقا برای زمانی خاص گفته شده. اما به نظر من این گونه نیست. قرآن محصور به زمان خاصی نبوده و هیچگاه ائمه اطهار(ع) برای مصادیق آیات الهی اشاره به مسلمانان 150 سال قبل خود نمی کردند.
حجت الاسلام ایازی اظهار کرد: نویسنده کتاب برای اثبات سخن خود مبنی بر گفتاری بودن آیات الهی می گوید: " قرآن کتابی صامت است زیرا طبق گفته امام علی(ع)، ایشان از قرآن به عنوان متن صامت نام برده اند. صامت بودن قرآن به معنای دارای بودن وجوه مختلف است و هر کس می تواند از قرآن به نفع خود استفاده کند، پس این مصحف شریف قانون هم نیست."
وی تصریح کرد: ابتدا باید منظوراز صامت و ناطق بودن قرآن مشخص شود،نمی توان گفت که قرآن به دلیل ذو وجوه بودن قابل تحریف است و هرکس می تواند به نفع خود از آن تعبیر کند، این یک معجزه الهی است که الفاظ قرآن را در لایه های مختلف معنایی نازل کرده، قرآن کتابی برای پاسخ گویی به شبهات نازل شده است.
بنابراین گزارش دکتر نکونام در پاسخ به شبهات نویسنده کتاب نوآوری، تحریف و تأویل قرآن گفت: همان طور که می دانید ابوزید معتقد است قرآن زبانی گفتاری دارد، اما گفتار با نوشتار تفاوت های بسیاری دارند.
وی افزود: گفتار اسطوره است اما نوشتار این طور نیست، همچنین تأثیر لحن در گفتار با نوشتار متمایز است و یک پریشانی و تشتت در گفتار به چشم می خورد.
دکتر نکونام تصریح کرد: تفاوت دیدگاه من با ابوزید در این است که وی معتقد است قرآن متنی دارد و ما نمی دانیم این سخن از غیب آمده یا خیر. اما از آیات به روشنی می توان استدلال کرد که قرآن از غیب بر قلب نازنین پیامبر(ص) نازل شده است.
وی خاطر نشان کرد: خوب است در این مجال به برخی از ادله های ابوزید، نویسنده کتاب تحریم و تأویل قرآن کریم مبنی بر گفتاری بودن آیات الهی اشاره کنم.
نوسینده کتاب مبانی نظری خود را بر اساس «گفتار بنیان بودن عصر نزول قرآن» قرار می دهد، دورانی که نوشتار رونق نداشته و اکثر مردم سواد خواندن و نوشتن نداشتند.
همچنین این نویسنده شفاهی بودن وحی، از بین رفتن سیاق آیات و جمع آوری قرآن توسط صحابه پیامبر(ص) را از علل تحریف قرآن کریم می داند. اما این در حالی است که پیامبر(ص) آیات وحی را در سینه خود حفظ می کرد و بر مردم می خواند لذا هیچ گونه امکان دخل و تصرفی در آن نبود.
پایان پیام/
نظر شما