به گزارش خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان، دکتر خوش منش از اساتید دانشگاهی کشورمان در نشست نقد مجموعه تفسیری امام رضا (ع) در بیست و دومین نمایشگاه بین المللی قران گفت: ائمه (ع) منشا رحمت الهی هستند علامه طباطبایی در مورد امام رضا (ع) می فرماید: از در و دیوار حرم این حجت هشتم رافت و رحمت می بارد.
وی افزود: مجموعه تفسیری امام رضا (ع) که به همت جمعی از اساتید دانشگاهی تالیف شده در راستای کارهای علمای برجسته گذشته است که در چند سال اخیر به تالیف مجموعه تفسیرهای مختلف مبادرت کرده است که اکنون ثقل اکبر مشخص می شود.
دکتر خوش منش تصریح کرد: در زمان حاضر سخن گفتن از تمدن اسلامی سخن روز است تمدن اسلامی یا مدنیت قرآنی که عنوان بهتری است. امام رضا (ع) نیز در شرایط و موقعیت حکومتی خاصی قرار داشتند که پرداختن به آثار ایشان در راستای تبیین تمدن اسلامی نقش بسزایی دارند که مجموعه تفسیری امام رضا (ع) این هدف را دنبال می کند.
وی تصریح کرد: بهر حال هر مجموعه کتابی دارای نقاط ضعف و قوت است ما نیز در راستای توجه مولفه ها و برطرف کردن این نقاط ضعف مواردی را اعلام می کنیم یکی از نقدهایی که در مجموعه تفسیری امام رضا (ع) وارد است بهره مندی از روش خاص و همراه کردن مخاطب محدود است شاید اگر شیوه نگارش و روش آن آسان تر بود مخاطبان بیشتری را همراه می کرد این کتاب دارای 360 صفحه است که روش شناسی آن در 4 صفحه محدود شده است.
همچنین نام و شمایل این کتاب به زبان فارسی است اما از 360 صفحه تنها 75 صفحه آن به زبان فارسی چاپ شده است و بقیه آن به زبان عربی بوده که برگرفته از متون کهن و ثقیل تفسیری است یکی دیگر از نقدهای وارد شده بر این کتاب آسان گیری در برخی از عناوین است به عنوان مثال منابع قرآنی شناخت امام رضا (ع) در حد دو صفحه معرفی شده است.
دکتر خوش منش عنوان کرد: در صفحه 31 این کتاب اشاره شده که عصر امام رضا (ع) دوران شکوفایی فرهنگ و تمدن اسلامی است به نظر من اصل شکوفایی تمدن اسلامی در قرنهای 3 و 4 و پس از دوران زندگانی ائمه اطهار (ع) قرار دارد و خوب نیست ما از این بزرگواران اینطور خرج کنیم و نقد آخری که بر این مجموعه کتاب وارد است نبود نظرات تحلیلی و پژوهشی در این کتاب است چه بسا کسی که اولین بار این مجموعه تفسیری را نگاه می کند فکر کند که مطالب آن کپی برداری شده باشد نکته دیگر این است که ما در این زمینه کتابهای دیگری را تالیف کرده ایم که می تواند موازی کاری با تلاش دیگران باشد.
بنابراین گزارش دکتر کریمی یکی از مولفان مجموعه تفسیری امام رضا (ع) در پاسخ به نقدهای وارد شده گفت: هدف ما ارایه منبعی تجمیع شده از تفسیر امام رضا (ع) بوده که قاعدتاً مخاطب خاص را همراه می کند و در بحث علوم قرآنی که به صورت مختصر در این کتاب اشاره شده هدف آن بوده است که مقدمه ای باشد در ضمن پیرامون این موضوع روایت بسیار اندکی از امام رضا (ع) نقل شده است.
وی افزود: به نظر من باید برای جایگاه مدنیت قرآنی و نقش امام رضا (ع) در آن اهمیت خاصی قایل شویم در مورد نقدی که پیرامون موازی کاری با تلاشهای دیگران برای چاپ کتب تفسیری ارایه داده شد باید گفت: این مجموعه با تلاش دیگر مولفان تفاوت دارد و به صورت دقیق و موشکافانه منابعی تفسیری را به صورت ترتیبی بیان کرده است.
پایان پیام/
نظر شما