یحیی علویفرد، مدیر انتشارات عموعلوی در پاسخ به اینکه چگونه میتوان فرهنگ را در قالبی زیبا به مردم ارایه کرد،به خبرنگار شبستان گفت: یکی از عواملی که باعث تأثیرگذاری بر روی انسان میشود، زیبایی و خوشایندبودن است. مردم با دیدن پیامها، مطالب و افراد زیبا از آنها تأثیر میپذیرند، بر این اساس از همان ابتدا مقوله زیبایی مورد بحث بوده است.
علویفرد در تعریف زیبایی اظهار داشت: فیلسوفها معتقدند زیبایی در خارج دل ما و در گروی هماهنگی اجزای یک چیز با کل است. روانشناسان اعتقاد دارند زیبایی در بیرون اتفاق نمیافتد و در درون است و هر چه انسان با طبیعتاش سازگارتر باشد، زیباتر است. نقطه مشترک این دو نظریه، می تواند این باشد که در زیبایی دو زوایه وجود دارد: بیرونی و درونی.
وی با بیان اینکه از نظر اسلام زیبایی دو بخش درونی و بیرونی دارد، عنوان کرد: مطالبی که نویسندگان مینویسند باید هم شمایل زیبایی داشته باشد و هم محتوای زیبایی تا بتواند بر روی خوانندگان اثرگذار باشد. همانگونه که انسان زیبا هم انسانی نیست که صرفا زیبایی ظاهری داشته باشد بلکه باید اخلاق خوب یعنی زیبایی درونی داشته باشد.
مدیرمسئول انتشارات عموعلوی تصریح کرد: اسلام بر زیبایی ظاهری و باطنی تاکید دارد، به عنوان مثال در واقعه کربلا، حضرت زینب (س) در قصر یزید در جواب وی که کربلا را چگونه دیدی، فرمودند" من چیزی جز زیبایی ندیدم". منظور حضرت زیباییهای معنوی بوده است، شهادت، رشادت، ایثار، فداکاری و جانفشانی زیرا با این صفات انسان به کمال میرسد.
وی بیان کرد: چیزی زیباست که هم ظاهری خوشایند داشته باشد و هم خواستهها و توقعات درونی ما را جوابگو باشد، به عنوان مثال ماشین زیبا تنها ماشینی نیست که شکل قشنگی داشته باشد بلکه باید استحکام خوبی هم داشته باشد. کتاب زیبا هم باید هم ظاهر شکیلی داشته باشد و هم محتوای خوبی.
این نویسنده و شاعر با اعتقاد بر اینکه محصول زیبا باید انسان را در مسیر کمال قرار دهد، عنوان کرد: محصولی اثرگذار است که دارای زیبایی ظاهری باشد و انسان را نیز در مسیر معنویت قرار دهد یعنی از محصول زیبا انتظار میرود که انسان را به کمال نزدیکتر کند.
مدیر انتشارات عموعلوی با بیان اینکه تمام کمالات در اسامی خداوند متعال خلاصه شده است، اظهار داشت: به عنوان مثال خداوند قادر است. هر چه انسان از نظر جسمی و روحی قدرتمند شود به کمال نزدیکتر میشود. خداوند علیم است، انسان هم از نظر علم هرچه پیشروی کند به کمال نزدیکتر میشود، برای همین است که مردم دانشمندان را دوست دارند.
علویفرد خاطرنشان کرد: هرچه انسان به اسامی خداوند نزدیکتر شود در دل مخاطبان بیشتر جا باز میکند. خیلی از دانشمندان و عرفا چهره جذاب ندارند ولی مردم شیفته آنها هستند چون زیبایی درونی دارند. هر کس یکی از اسامی خداوند متعال را در خود تقویت کند، زیبا و اثرگذار میشود.
وی با تأکید بر لزوم زیبا جلوه دادن فرهنگ تصریح کرد: آثار یا خنثی هستند یا انسان را به پرتگاه میاندازد و یا به کمال میرسانند.کارهای فرهنگی در صورتی زیبا و اثرگذار است که انسان را در مسیر کمال و الهی قرار دهد.
این نویسنده معتقد است، بخشی از ادبیات ما از زیبایی و کمال خالی است و در حالی که بسیاری از آثار ادبی ما از وزن و زاویه و قافیه برخوردار است اما حکمت و محتوا ندارد و به همین دلیل چنین آثاری فاقد جذابیت است و فقط ارزش یک بار خواندن را دارد.
علویفرد یادآور شد: آثاری هستند که ما بارها و بارها آنها را میخوانیم و خسته نمیشویم و برایمان دلچسب و اثرگذار است. علت این است که از زیبایی برخوردارند. این زیبایی صرفا ظاهری نیست بلکه انسان را به کمال نزدیکتر میکند.
پایان پیام/
نظر شما