آفتی که خشکسالی و سرما به جان گندم زارها انداخت/محصول کشاورزان نصفه شد

خبرگزاری شبستان:این بار از آفت سن گندم خبری نیست و حتی هیچ آفتی دیگری هم به سراغ گندم هایشان نیامده؛ کشاورزان خراسان جنوبی امسال تنها از خشکسالی و سرمازدگی گلایه مند هستند که محصول آنها را به نصف کاهش داده است.

خبرگزاری شبستان- خراسان جنوبی؛ محصول اصلی بخش کشاورزی نه تنها در کشور عزیز ما ایران، بلکه در جهان، غلات و در راس آن گندم است.


نام گندم در فرهنگ ملت ایران دارای ارزش معنوی بوده و از تقدس فراوان در میان تولیدکنندگان و مصرف کنندگان برخوردار است؛ بطوری که به ندرت باقی مانده‌های نان همراه با دیگر پس مانده های مواد غذایی در سطل های زباله دیده می شود.


گندم در ایران به صورت آبی و دیم در نقاط مختلف کشور کشت می شود و برداشت زودتر یا دیرتر از موقع محصول، موجب کاسته شدن کیفیت آن می شود. برداشت زودهنگام محصول هم موجب پایین آمدن کیفیت گندم می گردد.


این روزها که کشاورزان زحمت کش خراسان جنوبی در مزارع گندم مشغول برداشت گندم هستند و یا در اندیشه فروش گندم های درو شده هستند. گندم هایی که بی شک قرار است پس از تبدیل شدن به "نان" بر سر سفره های ایرانیان قرار بگیرد.

 


گندم کار نمونه خراسان جنوبی: خشکسالی محصول گندم کشاورزان را نصف کرد
خداداد ضیائی، تولید کننده نمونه گندم خراسان جنوبی از شهرستان سرایان در گفتگو با خبرنگار شبستان گفت: در سال گذشته حدود 30 تن گندم از مزارع خود برداشت کردم.


وی با بیان اینکه به دلیل تزریق کود مایع، گندم هایم دچار هیچ آفتی نشده است، افزود: امسال پیش بینی می کنم حدود 20 تن و شاید کمتر برداشت کنم.


ضیائی با اشاره به اینکه در سال قبل میزان بارندگی بسیار خوب بود، به همین دلیل گندم و جو خوبی برداشت کردم، یادآور شد: در سال قبل 23 تن جو برداشت کردم که امسال به دلیل خشکسالی پیش بینی می کنم 11 تن گندم برداشت کنم.


گندم هایم را به دولت نمی فروشم
عبداللهی یکی دیگر از گندم کاران خراسان جنوبی به خبرنگار شبستان گفت: به دلیل اینکه گندم هایم را در بازار آزاد؛ گران تر می خرند، سال قبل به دولت نفروختم.


وی با اشاره به اینکه امسال هنوز برای فروش گندم هایم تصمیم نگرفته ام، تاکید کرد: اگر در بازار آزاد گندم هایم را گران تر بخرند، بدون شک به دولت نمی فروشم چرا که حدود 8 یا 9 ماه برای گشت و برداشت گندم زحمت می کشیم و باید با پول بدست آمده از فروش گندم ها خود، برای تمام سال برنامه ریزی کنیم، بنابراین ترجیح می دهم گندم هایم را به قیمت بیشتر بفروشم تا بتوانم بخشی از خرج زندگی خود در طول سال را تامین کنم.


وی همچنین خاطرنشان کرد: برخی از مردم روستا که گندم های خود را در سال قبل به دولت فروختند، خیلی دیر پول خود را دریافت کردند در صورتی که با فروش گندم در بازار آزاد، زمان وصول پول زودتر است.

 


گندم هایم دچار سرمازدگی شد
محمدعلی رمضانی، یکی از گندم کاران نمونه روستای درح شهرستان سربیشه نیز به خبرنگار شبستان گفت: سرمای فصل زمستان سال قبل باعث شد که میزان برداشت گندم امسالم به حدود نصف کاهش پیدا کند.


وی با اشاره اینکه کشت گندم در این روستا در اواخر مهرماه 92 انجام شد، یادآور شد: حدود یک ماه پیش دروی گندم ها به پایان رسید و گندم ها به دولت فروخته شد و تازه پول آن را قرار است به ما بدهند.

رمضانی با بیان اینکه اگر گندم هایم دچار سرمازدگی نمی شد حدود 90 تن گندم برداشت می کردم، اما این مقدار به 45 تن به دلیل سرمازدگی کاهش یافت، افزود: گندم هایم را به نرخ مصوب دولت کیلویی 1050 تومان فروختم و طبق قول مسئولان استان قرار است فردا مبلغ 47 میلیون تومان به حسابم برای فروش گندم هایم واریز شود.


بیش از 47 هزار هکتار سطح زیر کشت گندم در خراسان جنوبی
محمدرضا اکبری، معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی نیز در گفتگو با خبرنگار شبستان در بیرجند گفت: زمان برداشت دو محصول گندم و جو در استان خراسان جنوبی، بسته به شرایط آب و هوایی و منطقه از اواسط اردیبهشت شروع و تا آخر مردادماه ادامه دارد.


وی با بیان اینکه 47 هزار و 715 هکتار از اراضی استان زیرکشت گندم است، افزود: از این میزان 32 هزار و 285 هکتار زیرکشت گندم آبی و 15 هزار و 430 هکتار زیرکشت گندم دیم قرار دارد.


پیش‌بینی برداشت 90 هزار تن گندم از اراضی استان
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی از پیش‌بینی برداشت 90 هزار تن گندم از اراضی استان در سال جاری خبر داد و بیان کرد: پیش‌بینی می‌شود امسال قائن رتبه نخست تولید گندم در استان را با برداشت 17 هزار تن از 6 هزار و 575 هکتار زیر کشت گندم آبی بدست آورد.

 


فعالیت بیش از 23 هزار نفر بهره‌بردار گندم در خراسان جنوبی
اکبری تعداد بهره‌بردار گندم را 23 هزار و 300 نفر دانست و گفت: امسال سطح کاشت گندم دیم به دلیل کمبود نزولات جوی، کاهش یافته اما در مجموع پیش بینی می شود برداشت گندم نسبت به سال قبل به دلیل افزایش عملکرد در واحد سطح بدون تغییر باشد.


وی با بیان اینکه یک هزار و 20 تن بذر اصلاح شده در استان تهیه شده، یادآور شد: از این میزان 538 تن در داخل استان توزیع شده و مابقی به استان های خراسان رضوی، سیستان و بلوچستان و کرمان صادر شده است.


از ابتدای امسال تاکنون خریداری بیش از 4 هزار تن گندم در خراسان جنوبی
مدیر سازمان تعاون روستایی خراسان جنوبی در گفتگو با خبرنگار شبستان در بیرجند گفت: در سال جاری با آغاز اجرای طرح خریداری گندم از کشاورزان تاکنون 4‌ هزار و 340 تن گندم از کشاورزان استان خریداری شده است.


عبدالله رضازاده افزود: خرید گندم از کشاورزان از 20 اردیبهشت ماه در خراسان جنوبی آغاز شده و تا پایان آذرماه ادامه دارد.


وی با بیان اینکه بیشتر خرید گندم مربوط به شهرستانهای طبس و بشرویه است که برداشت گندم در آن به علت دمای بیشتر هوا نسبت به دیگر نقاط استان، زودتر آغاز شده است، تصریح کرد: در این مدت میزان یک هزار و 484 تن گندم از کشاورزان طبسی، 980 تن از بشرویه، 769 تن از نهبندان و مابقی از سایر شهرستان‌ها خریداری شده است.


فعالیت 19 مرکز خرید گندم تعاون روستایی در استان
مدیر سازمان تعاون روستایی خراسان جنوبی با اشاره اینکه در حال حاضر 25 مرکز خرید گندم در سطح استان فعالیت می‌کنند، بیان داشت: از این تعداد 19 شرکت زیر نظر سازمان تعاون روستایی خراسان جنوبی و شش مرکز زیر نظر شرکت غله گندم مازاد بر مصرف کشاورزان را خریداری می‌کنند.


رضازاده میزان خرید توافقی و تضمینی گندم در سطح استان در سال گذشته را 5 هزار و 887 تن عنوان کرد و گفت: پیش‌بینی می‌شود امسال حدود 20 هزار تن گندم از کشاورزان خراسان جنوبی خریداری شود.


وی یادآور شد: میزان خرید گندم از ابتدای امسال تاکنون برابر کل خرید گندم سال گذشته انجام شده است.


مدیر سازمان تعاون روستایی خراسان جنوبی ادامه داد: بعد از خرید گندم از کشاورزان و 48 ساعت بعد از ثبت در سامانه مبلغ مورد نظر توسط بانک سپه که عاملیت پراخت بهای گندم خریداری شده را بر عهده دارد به کشاورزان پرداخت می‌کند.


رضازاده خاطرنشان کرد: امسال هر کیلو گندم معمولی یک‌هزار و 50 تومان و گندم دورم یک‌هزار و 80 تومان از کشاورزان خریداری می‌شود.

 


کرایه حمل گندم به کشاورزان پرداخت می شود
به گفته وی کرایه حمل گندم تحویلی به مراکز تعاون روستایی استان به کشاورزان پراخت می‌شود، عنوان کرد: همچنین اکیپ سیاری در همه مراکز خرید تعاون روستایی در سطح استان مستقر هستند تا با اعلام کشاورز نسبت به حمل گندم از دورترین نقاط به مراکز خرید تعاون روستایی اقدام کنند.


مدیر سازمان تعاون روستایی خراسان جنوبی در خصوص حضور دلالان خرید گندم، متذکر شد: اگر جهاد کشاورزی بتواند خوراک دام را با قیمت مناسب و به میزان زیاد برای دامداران تامین کند دست دلالان از بازار خرید گندم تا حدودی کوتاه خواهد شد.


حدود 5 هزار تن گندم از کشاورزان خراسان جنوبی به ارزش 52 میلیارد ریال خریداری شد
مدیر شعب بانک سپه خراسان جنوبی نیز به خبرنگار شبستان در بیرجند گفت: در صورتی که در حساب شرکت مادرتخصصی بازرگانی دولتی ایران پول موجود باشد، هزینه گندم خریداری شده از کشاورزان در کمتر از 24 ساعت به حساب وی واریز می شود.


علی محمد رمضانی با اشاره به اینکه قیمت گندم امسال نسبت به سال قبل از افزایش 40 درصدی برخوردار بوده است، افزود: به همین دلیل کشاورزانی بیشتری گندم خود را به دولت تحویل داده اند و این عامل موجب شده است که تامین پول خرید گندم از کشاورزان مدتی به طول انجامد.


وی با تاکید بر اینکه تاکنون 4 هزار و 947 تن گندم از کشاورزان خراسان جنوبی خریداری شده است، یادآور شد: ارزش ریالی این گندم ها 52 میلیارد و 334 میلیون ریال است که از این رقم تا 22 خرداد ماه امسال 27 میلیارد و 572 میلیون ریال به حساب کشاورزان واریز و 24 میلیارد و 762 میلیون ریال دیگر در صف واریز قرار دارد.

 

رمضانی خاطرنشان کرد: به محض اینکه پول در حساب شرکت مادر تخصصی بازرگانی موجود باشد، پول خرید گندم از کشاورزان استان به حساب آنها بر اساس اولویت خرید از آنها واریز می شود. 

 

پایان پیام/

 

گزارش؛ زهرا مهرور- زینب رمضانی
 

کد خبر 378526

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha