توقف ترانزیت و صادرات سوخت با تصمیم افغانستان از گمرک ماهیرود

خبرگزاری شبستان:صادرات و ترانزیت سوخت ومشتقات سوختی از 18خرداد امسال با تصمیم کشورافغانستان ازگمرک ماهیرود بدون اطلاع قبلی به ایران متوقف و باعث بلاتکلیفی800دستگاه تانکر حامل سوخت در پشت درهای بسته مرز شده است.

خبرگزاری شبستان- خراسان جنوبی؛ گمرک ماهیرود (میل78) در اولین سفر استانی ریاست جمهوری دولت نهم به خراسان جنوبی در آبان ماه 1384 به تصویب رسید و در اردیبهشت 86 با حضور مقامات ایران و افغانستان عملیاتی شد و در تیرماه سال 1388 با انجام صادرات قطعی به بهره برداری رسید.


این بازارچه در فاصله 240 کیلومتری شهرستان بیرجند و در فاصله 140 کیلومتری شهرستان سربیشه واقع شده است و از نظر موقعیت جغرافیایی در فاصله 150 کیلومتری ولایت فراه افغانستان قرار دارد و شهرهای مجاور بازارچه عبارتند از قلعه کاه، کین، جوین، اناردره، خاک سفید، چین و بکوا؛ که فاصله اولین شهر و آخرین شهرستان ولایت فراه به ترتیب 80 و 250 کیلومتر تا بازارچه است.


روزانه یکصد دستگاه حامل سوخت " 40 درصد آن از ایران و 60 درصد دیگر از کشور عراق" از گمرک ماهیرود به افغانستان وارد میشده است. صادرات و ترانزیت سوخت و مشتقات سوختی از 18 خرداد امسال با تصمیم کشور افغانستان از مرزهای "ماهیرود، میلک و دوغارون" بدون اطلاع قبلی به ایران؛ متوقف شد و این امر باعث بلاتکلیفی 800 دستگاه تانکر حامل سوخت در پشت درهای بسته مرز شده است.


توقف ترانزیت و صادرات سوخت از گمرک ماهیرود بدون اطلاع قبلی به ایران از سوی افغانستان
مهدی ماهگلی، معاون توسعه تجارت خارجی سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی در این خصوص به خبرنگار شبستان در بیرجند گفت: این نخستین بار نیست که کشور افغانستان بدون اطلاع قبلی به کشور ایران اقدام به بستن مرز و جلوگیری از ورود کالا به این کشور می کند.


وی با اشاره به اینکه در سال قبل نیز بازارچه یزدان در خراسان جنوبی تنها چند روز خاص به منظور صادرات از سوی دولت افغان گشایش یافت، افزود: از 18 خرداد امسال نیز دولت افغانستان بدون اطلاع قبلی به ایران از ترانزیت و صادرات سوخت و مشتقات سوختی به این کشور از سه گمرک رسمی کشور "ماهیرود در خراسان جنوبی، ملیک در سیستان و بلوچستان و دوغارون در خراسان رضوی" جلوگیری کرده است.
 

معاون توسعه تجارت خارجی سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی با تاکید بر اینکه کشور افغانستان دلیل توقف موقت صادرات سوخت را به ایران اطلاع نداده است، ادامه داد: از گمرک ماهیرود؛ هم "صادارات" کالاهای غیرنفتی و نفتی از ایران و هم "ترانزیت" سوخت و مشتقات سوختی از کشور عراق انجام می شد و تاکنون آزمایشات این کالاها به صورت سنتی و از سوی کشور افغانستان انجام می شده است.


وی با بیان اینکه در حال حاضر احتمال ورود سوخت و مشتقات سوختی به کشور افغانستان از طریق کشورهای آسیانه میانه وجود دارد، اظهار داشت: دولت افغانستان باید هرچه سریعتر نسبت به اتخاذ یک تصمیم درست به منظور جلوگیری از وارد شدن ضرر و زیان بیشتر به تجار و ناوگان حمل و نقل سوخت اقدام کند.


وی از سفر قریب الوقوع استاندار خراسان جنوبی و دیگر مقامات این استان به ولایت فراه افغانستان خبر داد و با بیان اینکه تاریخ دقیق این سفر به دلیل برگزاری انتخابات در کشور افغانستان مشخص نیست، گفت: این موضوع به عنوان یک مسئله مهم در این سفر پیگیری خواهد شد.


صادرات کالاهای غیرنفتی از گمرک ماهیرود ادامه دارد
ماهگلی با تاکید بر اینکه صادرات کالاهای غیرنفتی از گمرک ماهیرود همچون گذشته ادامه دارد، بیان کرد: در خصوص توقف موقت صادرات نفت از گمرک ماهیرود، علاوه بر اینکه مسئولان استانی تلاش و پیگیری های لازم را انجام می دهند، موضوع از طریق اداره کل گمرک استان به مقامات مرکز نیز منعکس شده است.


وی با اشاره به نیاز مبرم کشور افغانستان به سوخت و مشتقات سوختی یادآور شد: قطعا هنگامی که ذخایر نفتی آنها رو به اتمام برود و تاثیر سوء آن را بر افزایش سایر کالاها مشاهده کنند، تصمیم درستی خواهند گرفت.


معاون توسعه تجارت خارجی سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی درخصوص حجم انبوه تعداد تانکرهای حامل سوخت در این گمرک و نیاز به تدابیر امنیتی نیز گفت: به طور قطع تدابیر امنیتی لازم از سوی مسئولان با توجه به سیستم نوبت دهی در اداره کل گمرک اندیشیده شده است.


وی یادآور شد: مسئولان افغان توجه داشته باشد این اقدام موجب ایجاد خسارت به تجار و کاهش اعتماد آنها نسبت به طرف مقابل شده و با کاهش صادرات سوخت و مشتقات سوختی، با توجه به نیاز مبرم کشور افغانستان به این کالا، قطعا آنها متضرر خواهند شد.


بلاتکلیفی 800 دستگاه تانکر حامل سوخت در مرز ماهیرود

ابراهیم نصری، مدیرکل حمل و نقل و پایانه های خراسان جنوبی نیز به خبرنگار شبستان گفت: طرف افغان مدعی است که مشتقات نفتی که از این مرز صادر و یا ترانزیت می شود، استانداردهای لازم را ندارد و همین امر موجب شده است که 800 دستگاه تانکر حامل سوخت در مرز ماهیرود بلاتکلیف بمانند.


وی با اشاره به اینکه 40 درصد مشتقات نفتی صادره از مرز ماهیرود متعلق به ایرانر و 60 درصد دیگر به صورت ترانزیت از عراق به افغانستان صادر می شود، افزود: در حال حاضر کشور افغانستان اجازه ورود محموله های سوخت ایرانی و عراقی را نمی دهد.


نصری با بیان اینکه روزانه یک صد دستگاه تانکر حامل سوخت از مرز ماهیرود خارج می شده است، یادآور شد: گمرک ماهیرود از زیرساخت های مناسبی برخوردار است و در این زمینه هیچ مشکلی وجود ندارد.


وی اظهار امیدواری کرد هرچه سریعتر گمرک ماهیرود گشایش یابد.


وزارت امور خارجه و کشور موضوع توقف صادرات سوخت را پیگیری کنند
دکتر مراد هاشمزهی، نماینده مردم سربیشه و نهبندان نیز به خبرنگار شبستان گفت: امید است هرچه سریعتر وزارت خارجه و وزارت کشور این موضوع را پیگیری کنند.


وی با بیان اینکه گمرک ماهیرود از نظر زیرساخت ها وضعیت مطلوبی دارد، افزود: امید است هرچه سریعتر مسئولان به وضعیت جاده این گمرک که روزانه تردد زیادی در آن انجام می شود، رسیدگی کنند.


پایان پیام/

 

گزارش؛ سیدابراهیم حسینی- زینب رمضانی
 

کد خبر 378156

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha