اختلاف نظر درباره محتوا و نحوه نگارش وجود دارد

خبرگزاری شبستان: وزیر امورخارجه ایران پس از پایان پنجمین دور از مذاکرات وین گفت: پیرامون مقدمه اختلاف اساسی وجود ندارد اما در خصوص موضوعات اساسی عموما اختلاف نظر هم در نحوه نگارش متن و هم در محتوا وجود دارد.

به گزارش خبرگزاری شبستان، محمد جواد ظریف، وزیر امورخارجه ایران پس از پایان پنجمین دور از مذاکرات وین گفت: پیرامون مقدمه اختلاف اساسی وجود ندارد اما در خصوص موضوعات اساسی عموما اختلاف نظر هم در نحوه نگارش متن و هم در محتوا وجود دارد.


ظریف با بیان اینکه چنین وضعیتی با توجه به گذشت یک دهه قابل پیش بینی بود و انتظار کار سخت و دشوار را داشتیم افزود: احساسم می کنم هنوز طرف مقابل با امادگی لازم برای ورود به یک مذاکره جدی بر اساس واقعیات وارد میدان مذاکره نشده است. البته این روند هم در بعضی از موارد طبیعی است بدین معنا که مذاکره کنندگان معمولا مذاکرات فشرده را برای روزهای پایانی می گذارند.

 

 

وزیر خارجه کشورمان با بیان اینکه با دو روش متفاوت وارد این مذاکرات شدیم گفت: بر اساس سیاست‌هایمان و آنچه در برنامه اقدام مشترک در ژنو توافق کردیم راه‌حل‌هایی پیشنهاد شد که باید هم ‌زمان نگرانی‌های برخی کشورها که عادت کردند خود را جامعه بین المللی بنامند، رفع شود و ایران برنامه صلح‌آمیز هسته ای خود را داشته باشد. پیشنهادهایی که مخصوصا در مرحله نهایی داشتیم و به طور جدی در استانبول ارایه شد،‌ بیش از آنکه مواضع باشد راه ‌حل هایی بود که هم حقوق ایران حفظ شود و هم اگر نگرانی است آنها برطرف شود.

 

 

وی با دیگر با تاکید اینکه سلاح هسته ای در دکترین دفاعی ما جای ندارد افزود: حذف این سلاح‌ها از بهترین راه‌ها برای ایجاد آرامش در دنیاست و کشورهای هسته‌ای که ما با آنها مذاکره‌ می‌کنیم باید این سلاح‌ها را از بین ببرند.

 

 

وزیر خارجه کشورمان در پاسخ سوال خبرنگاری مبنی بر این‌ که در صورت فشار و اصرار یک کشور بر موضعش در 1+5 با توجه به حمایت دیگر اعضا از آن، روند مذاکرات سخت‌تر و کند‌تر نخواهد شد؟ گفت: تاکنون این طور بوده که از مجموعه کشورهای 1+5 یک موضع شنیده شده است اما در برخی موارد می‌توان گفت که موضع سخت‌ترین و تندترین عضو است که اصرار می‌کند بر موضوعش . این یک واقعیت است که نیاز است 5+1در درون خود تلاش کنند به موضعی مشترک برای رسیدن به راه‌حل باشند.

 

 

وی در ادامه خطاب به گروه کشورهای 5+1 افزود: به طور قطع با موضع گیری به توافق نمی‌رسیم و طرف مقابل باید این را درک کند که برای توافق باید به راه‌حل بیندیشد نه تکرار مواضع. جمهوری اسلامی ایران سالهاست که مواضع آنها را شنیده‌ و مواضع اش هم روشن است و کل این روند درباره برنامه هسته‌ای‌مان را غیرقانونی، غیرعادلانه و خارج از چارچوب ان پی تی می‌دانیم. اما ما اینجا آمدیم که به یک راه‌حل برسیم و ضرورت دارد کشورها مواضعشان را که یا برای توجیه افکار عمومی‌ خود یا راضی کردن برخی جناح‌های سیاسی اتخاذ کرده اند، رها کنند.

 

 

ظریف به 5+1 همچنین پیشنهاد کرد تا پیش از رسیدن به جلسات آخر و مرحله نهایی که چاره‌ای جز فکر کردن به راه‌حل نباشد از مواضع‌شان کنار بیایند.

 

 

وی درباره کشوری که شدیدترین موضع را در 5+1 و مذاکرات دارد گفت: در میان اعضای 5+1 میزان تحریم‌ها و فشارها ضد ایران از سوی امریکا است و به عنوان کشوری که بیشترین فشار را بر ایران داشته است نقش قابل توجهی دارد از این رو ضرورت دارد مقامات این کشور بیشترین اقدامات و تصمیم‌های سخت را هم بگیرند تا از این تارعنکبوتی که دور خود تنیده‌اند رها شوند. این نشان می‌دهد که آنها باید تصمیمات بسیار سختی بگیرند و ما امیدواریم برای گرفتن این تصمیمات سخت آماده باشند.

 


رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان افزود: در طرف مقابل ما هنوز احساس می‌کنیم تلاش برای مواضع زیاده‌خواهانه وجود دارد و فکر می کنم طرف های ما باید از مواضع خود صرف‌نظر کنند. ما از ابتدا حرف منطقی زدیم و بر اساس حقوق بین‌الملل حرف می‌زنیم. ما برای توافق و تفاهم آمدیم و نیاز هم به اتلاف وقت نداریم. ما با اطمینان خاطر و اعتماد به نفس البته با حفظ حقوق ملت ایران مذاکره می‌کنیم.

 

 

وی گفت: دو طرف نزدیک به 10 ساعت به طور منسجم روی متن کار کردند، البته این به غیر از صدها ساعت بحث و بررسی داخلی در هر یک از طرف‌هاست.

 

 

وزیر خارجه گفت: اکنون دو طرف این امکان را دارند که به دیدگاه‌های دو طرف که بر روی کاغذ آمده است بیشتر فکر کنند. دیدگاه‌های ما منطقی است و امیدواریم برای آنها هم به همین سمت برود. از 2 جولای( 11 تیرماه) به وین می‌آییم و تا زمانی که مذاکرات مفید و نیاز باشد ادامه می‌دهیم تا به نتیجه برسیم البته امیدواریم با واقع‌بینی طرف مقابل مواجه شویم.

 

 

وی با اشاره به گزارش ماهانه آژانس گفت: آژانس بین المللی انرژی اتمی یک بار دیگر در گزارش خود بر پایبندی ایران به تعهداتش تاکید کرد.

 

 

وزیر خارجه کشورمان افزود: نیازهای عملی‌مان را به طور شفاف ارایه کردیم و گفتیم که مجموعه فعالیت‌های هسته‌ای مان در مسیر مشخص حرکت می‌کند که نشان دهنده حقانیت و حسن‌نیت ایران است.

 

 

وی در ادامه یاداور شد: همه تاسیسات ایران برای تولید سوخت بوشهر تعریف می‌شوند. این که به چه شکل و با چه سرعتی در این روند حرکت کنیم در مذاکرات بحث شده است. البته دیدگاه‌های افراطی در مذاکرات مطرح شده است که اصلا نباید در مذاکرات جای داشته باشند.

 

 

ظریف در پاسخ به این سوال که درباره لغو دائمی تحریم‌ها با توجه به حضور ویلیام برنز معاون وزیر خارجه امریکا در مذاکرات چه مسائلی مطرح شدگفت: ما در عرصه روابط بین الملل با دولت‌ها گفتگو می‌کنیم. از نظر ما به عنوان یک موضوع مذاکره مهم نیست که آمریکایی‌ها چگونه می‌خواهند با مساله تحریم‌ها برخورد و آنها را رفع کنند؛ این مشکل آنهاست. اگر دولت آمریکا تعهدی را می‌دهد و توافقی را انجام می‌دهد باید به آن عمل کند و باید طبق توافق ژنو همه تحریم‌ها برداشته شود. البته با آقای برنز در این‌باره صحبت نشد اما وی هم می‌داند برای رسیدن به توافق باید تحریم‌ها رفع شود.

 

 

وی درباره مهم‌ترین اختلاف‌نظرها و پرانتز‌های متن گفت: این متن شاید بیش‌تر از کلمات، پرانتز دارد. امیدواریم تا دو هفته دیگر به برکت ماه رمضان همه سر عقل بیایند و با واقع‌بینی وارد مذاکرات شوند.

 

 

ظریف درباره محدودیت زمان برای مذاکرات گفت: دیدگاه‌های ما برای رسیدن به یک تفاهم بر اساس واقعیات است و نمی‌توان این واقعیات را نادیده گرفت و در مقاله‌ام در روزنامه واشنگتن پست این موضوع را به دقت توضیح دادم. این یک فرصت است که وجود دارد و امیدوارم در مدت زمان باقی مانده به نتیجه برسیم و به این مساله امیدوارم. هفته آینده گروه کشورهای 5+1 جلسه داخلی دارند و تا پیش از 11 تیر جلسه‌ای نداریم.

 

 

وی درباره مقدمه بحث گفت: احتمال این‌که در مقدمه هم پرانتز زیاد باشد وجود دارد اما فکر می‌کنیم در مقدمه تفاهم بیش‌تر است. مقدمه به اهداف‌، چارچوب کار،‌ اجرای توافق‌ و زمان‌بندی و نتیجه اجرای توافق می‌پردازد که در همان شکل مقدمه توافق ژنو است.

 

 

وی درباره دیدارش با مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و درخواست ایران برای بستن پرونده چاشنی‌های انفجاری گفت: مجموعه صحبت‌های ما درباره همکاری‌ها با آژانس است. در برنامه اقدام مشترک به عنوان ناظر و نظارت بر برنامه هسته ای آژانس درگیر است. ما در بحث چاشنی‌ها به سمت حل و فصل پیش رفتیم و امیدواریم آژانس هم بر اساس کارهایی که انجام شده تصمیم لازم را بگیرد.

 


وی درباره اجرای تعهدات از جانب5+1 افزود: ما تعهداتمان را اجرا کردیم و طرف مقابل هم کم و بیش تعهداتش را هر چند با اکراه و تاخیر انجام داده است. برخی کاغذبازی‌ها از سوی طرف مقابل مشکلاتی را برای بازرگانان ما ایجاد کرد که نباید اینگونه باشد.

 

 

وی درباره زمان بندی توافق گفت: مقدمه،‌ کارهای ایران و کارهای طرف مقابل، عناصر برنامه اقدام مشترک جامع است. درباره زمان‌بندی اجرای توافق هنوز در حال بحث هستیم.

 

 

وی درباره سانتریفیوژها گفت: هدف ما از برنامه هسته‌ای مشخص است و این نشان‌دهنده صلح‌آمیز بودن برنامه ماست.

 

 

وزیر خارجه کشورمان با تاکید بر اینکه همه طرف‌ها برای رسیدن به راه‌حل جدی هستند گفت: در دیدار با برنز و اشتون تعهدات مقامات عالی آمریکا برای اجرای توافق را تا 29 تیر اعلام کردند. بنابراین همه طرف‌ها در گفته‌ها و هم در سرمایه‌گذاری زمانی که برای مذاکرات‌ می‌شود تمایل به توافق دارند اما هنوز در مواضع این جدیت و خواست برای توافق را ندیده‌ایم.

 

 

وی افزود: من فکر می‌کنم جامعه بین‌الملل به این نتیجه رسیده که ایران به دنبال حل مساله است و اگر به نتیجه نرسیم همه می‌دانند که به خاطر کوتاهی جمهوری اسلامی ایران نبوده بلکه کوتاهی از گروه 5+1 بوده و فشار جز تاثیر سیاسی اثر دیگری نداشته و به لحاظ اقتصادی بر اقشار ضعیف اثر گذاشته است که اهداف دیگری را تداعی می‌کند.

 

 

وی با اشاره به اینکه ساختمان تحریم‌ها ترک جدی برداشته است و با سیاست مدبرانه ایران دیگر امکان برقراری ساختار قبلی وجود ندارد و امیدواریم تحریم‌ها را از پایه منهدم کنیم و فشارها را کاهش دهیم و همان‌طور که رهبری فرمودند باید بدون امید به دیگران کارها را در اقتصاد ادامه دهیم.

 

 

ظریف گفت: وزارت خارجه در سطح قائم مقام وزیر، جلسات مستمر برای رسیدن به نتیجه در اقتصاد مقاومتی برگزار می‌کند.

 

 

ورود به مرحله نگارش متن

رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان با بیان اینکه اتفاق مهم در این دور از مذاکرات ورود به مرحله نگارش است افزود: البته هنوز نمی توان گفت که متن مشترکی وجود دارد. در بعضی از موارد ممکن است روی بخشهایی از متن،

توافق وجود داشته باشد. اما در بسیاری از موارد، هم درباره محتوا و هم در خصوص نحوه نگارش اختلاف نظر وجود دارد.

 

 

وزیر امورخارجه کشورمان گفت: همانطور که پیش از این اعلام شد در حال حاضر درباره عنوان متن، توافق شده، البته در خصوص چارچوب کلی هم توافق حاصل شده است.

پایان پیام/
 

کد خبر 378060

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha