جعفر بای، جامعهشناس در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری شبستان درباره گفتوگو در خانوادهها گفت: یکی از کارکردهای نهادی مقدس خانواده تعامل و گفتوگوی بین فردی حاکم بر اعضای خانواده است.
وی افزود: امروزه روابط بین فردی اعضای خانواده کاهش یافته و تعاملات و گفتوگوها به حداقل ممکن رسیده است.
بای اظهار کرد: رسانههای دیداری وقت اعظم خانوادهها را متوجه خود کرده است و مشغولیتهای فراوان اعضای خانواده از جمله اشتغال زنان در بیرون از منزل، فعالیت چندشیفته مردان باعث کاهش حضور اعضای خانواده در منزل شده است.
این جامعهشناس تأکید کرد: مبلمان منزل با محوریت تلویزیون، ارتباط اعضای خانواده به صورت عمومی متوجه خود کرده است، در نتیجه باعث کاهش ارتباط افقی بین فردی در اعضای خانواده شده است.
بای با بیان اینکه مشغولیتهای متنوع اعضای خانواده باعث عدم حضور همزمان آنان در منزل شده است، تصریح کرد: خانه به عنوان مرکز گفتوگو و تصمیمگیری است. امروزه تنها محلی برای استراحت و بیتوته محسوب میشود.
وی با بیان اینکه مهمترین کارکرد خانواده مشارکت، همکاری، همدلی، هماهنگی و پشتیبانی بین اعضای خانواده است، اظهار کرد: متأسفانه امروزه به علت کاهش شدید روابط بین فردی کارکردهای خانواده به حداقل رسیده است.
بای افزود: این امر متأسفانه کارکرد مثبت نهاد خانواده را کاهش داده است و انتظار، پشتیبانی و حمایت اعضای خانواده از این نهاد را کمرنگ ساخته است.
وی ادامه داد: فرد برای جبران این کاستی به ناچار به سایر نهادهای بیرونی روی میآورد و تعاملات بین نهادهای بیرونی مثل نهادهای ورزشی، اقتصادی، آموزش و پرورش باعث میشود افراد دچار مشکل شوند.
این جامعهشناس افزود: هماهنگی، همدلی، پشتیبانی که خانواده دارد نهادهای بیرونی ندارند و آنان با محبت و دلبستگی بیگانه هستند، در نتیجه فرد دچار اسیبهای جدی میشود.
بای با بیان اینکه حمایت، پشتیبانی دلسوزان واقعی که بدون هیچ غرض و مرضی باشد در خانوادهها صورت میگیرد، تصریح کرد: نهاد خانواده بدون چشمداشتی دلسوزانه همراه با محبت تمام داشتههای خود را تقدیم اعضای خود میکند.
وی افزود: اما نهادهای بیرونی عملا ناقص و تکبعدی و همراه با چشمداشت انتظارات متنوعی هستند.
این آسیبشناس با بیان اینکه باید با حمایت و پشتیبانی و ظرفیتسازی ویژه کارکردهای واقعی خانواده را احیا کرد، گفت: باید حمایتهای همهجانبه از سوی نهاد دولت برای احیای خانواده صورت گیرد.
وی افزود: امروزه دولتمردان باید برای احیای کارکردهای مثبت نهاد خانواده به صورت کامل و جامع حمایت همهجانبه کنند.
بای با اشاره به اشتغال زنان در بیرون از خانه تصریح کرد: باید با اجرای دقیق و خوب پروژه دورکاری را برای حضور بیشتر زنان شاغل در منزل فراهم کنند.
بای ادامه داد: دولت باید فعالیتهای متنوع مورد انتظار خویش را از طریق برونسپاری به بخش خصوصی باعث انجام فعالیتهای امور دولتی در منزل باشد.
این جامعهشناس تأکید کرد: دولت باید از انجام یا اجرای شهرکهای صنعتی که باعث فعالیت در بیرون از منزل میشود جدا خودداری کند و اکثر کارگاههای تولیدی در شهرکهای صنعتی به خاطر ارزانبودن دستمزد زنان از آنان به عنوان نیروی کار ارزانقیمت بهرهکشی میکنند.
وی با بیان اینکه دولت باید وضعیت اقتصادی را بهبود دهد و تورم را مهار کند، اظهار کرد: باید توان اقتصادی و قدرت خرید خانوادهها را تقویت کند تا نیازهای کاذب و غیرواقعی در بین اعضای خانواده به حداقل ممکن برسد.
بای با بیان اینکه نهادهای فرهنگی و اجتماعی نیز رسالتهای ویژهای را باید ایفا کنند، تصریح کرد: باید نهادهای فرهنگی با برنامهریزی بتوانند خانواده را به جایگاه واقعی خویش بازگردانند. در حال حاضر متاسفانه نهاد مقدس خانواده در حال متلاشیشدن است.
این جامعهشناس تصریح کرد: نهاد خانواده بخش اعظمی از کارکردهای مثبت خویش را از دست داده و به صورت ظاهری و مصنوعی کارکرد دارد و به آن دلخوش است.
پایان پیام/
نظر شما