بی اعتنایی به نهی از منکر، منشاء ناامنی و فشارهای اجتماعی جامعه امروز

خبرگزاری شبستان: عضو هئیت علمی دانشگاه پیام نور قم گفت: فشارهای اجتماعی و امر به معروف نکردن در باب رفتار و هنجارها در آینده تبدیل به ساختار و فرهنگ یک جامعه خواهند شد و جامعه را دچار ناامنی خواهند کرد.

حجت الاسلام محمد رضا ضمیری عضو هئیات علمی دانشگاه پیام نور قم، در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در قم با اشاره به جایگاه مورد غفلت قرار گرفته امر به معروف و نهی از منکر در جامعه اسلامی گفت: امر به معروف و نهی از منکردر واقع دو واجب فراموش شده در جامعه هستند که به دلایل مختلفی مورد غفلت واقع شده اند.


وی افزود: خواندن نماز ، روزه و حج از جمله مواردی هستند که فرد خودش درگیر انجام این فرائض است اما امر به معروف و نهی ازمنکر دوامرواجب است که با نوع رفتار و عملکرد دیگران در ارتباط می باشد که وظیفه سنگینی را بر عهده فرد می گذارد.


عضو هئیت علمی دانشگاه پیام نور قم ادامه داد: در برخی موارد این نوع ارتباط بین افراد نوعی دخالت و ورود به حریم دیگران تلقی می‌شود اما باید دانست امر به معروف و نهی از منکر در مقام بالایی از اهمیت قرار دارد و به نوعی سیطره بر دیگر واجبات بوده و مانند یک ستون از دیگرواجبات محافظت می کند.


حجت الاسلام ضمیری تصریح کرد: اگر در جامعه امر به معروف و نهی از منکر نباشد خوبان جامعه هر چه دعاکنند مستجاب نخواهد شد همچنان که در روایات متعددی در باره اهمیت امر به معروف و نهی از منکر آمده باید عده ای از مؤمنان باشند تا امر به خوبی و نهی از زشتی کنند و اگر زمانی یک حد الهی در زمین جاری شود اجرش از 40 روز باران بیشتر است و این امر نشان می دهد باید در راستای جلوگیری از منکر و امر به معروف گامهای محکمی برداریم.


وی اظهار داشت: مهمترین فلسفه امربه معروف و نهی ازمنکراین است که مؤمنان در کنارعبادت نسبت به سرنوشت جامعه، ساختار و کنش های جامعه حساسیت داشته و بی تفاوت نباشند چرا که آنچه مهم است علنی شدن امر به معروف و نهی از منکر در جامعه است.


عضو هئیت علمی دانشگاه پیام نور قم، یادآور شد: قرآن و دین ما می گوید اگر در هنگام ارتکاب گناه وارد شدید و امر به معروف و نهی را منکر نکردید بدانید جرات و جسارت را در فرد گناهکار بیشتر و سبب می‌شود فرد به صورت علنی مرتکب منکر شود که این ارتکاب به منکر جامعه را دچار آسیب و انحراف می کند و عدم توجه به این دو مقوله کارکردهای منفی را به دنبال خواهد داشت.


حجت الاسلام ضمیری خاطر نشان ساخت: انسانها همواره از رفتار یکدیگر تاثیر گرفته والگو برداری می کنند که این روند اجتماعی هنجارهایی را درجامعه تعیین می کند که به مرور زمان انجام منکر به یک معروف و هنجار در جامعه تبدیل شده و جامعه را به سمت انحطاط هدایت خواهد کرد.


وی در ادامه اذعان کرد: در برخی موارد دیده می‌شود پدر و مادر مقید به مسائل و امور دینی می باشند اما فرزندان آنها هیچ قید و بندی ندارند دروغ می گویند، ترک واجبات می کنند و رعایت حجاب را برای خود ملزم نمی دانند که عدم توجه والدین به فرزندان سبب باب شدن این هنجارها در جامعه می‌شود.


افراد یک جامعه محصول فرهنگ آن هستند


عضوهئیت علمی دانشگاه پیام نورقم ابرازداشت: وقتی چیزی در جامعه شیوع پیدا کرد تبدیل به رفتار و ساختار اجتماعی می‌شود مثلا درغرب بسیاری از مفاسد امری عادی تلقی شده و کسی نسبت به آنها اعتراضی نمی کند چرا که درهنگام بروز وانجام این منکر کسی نبوده به آنها برخورد کند و آنها را به نوعی فرهنگ در جامعه تبدیل کرده است.


حجت الاسلام ضمیری افزود: افراد یک جامعه محصول فرهنگ آن جامعه هستند رفتار، هنجار، مداجتماعی، نهاد، ساختار وفرهنگ از جمله مراحل شکل گیری یک رفتار و هنجار در جامعه است که در طول زمان ادامه پیدا کرده و به عنوان فرهنگ جامعه مطرح می‌شود.


وی ادامه داد: وقتی یک منکر این مراحل را طی کند پیوسته تبدیل به فرهنگ شده و نمی شود آن را کنترل کرد چرا که در اعماق فرهنگی یک ملت جای گرفته است و باید توجه داشت که جامعه به کدام سمت می رود و یا رفتار و هنجار اجتماعی ما به چه حدی رسیده است و چگونه باید آن را بررسی و آسیب شناسی کنیم.
عضو هئیت علمی دانشگاه پیام نور قم با بیان اینکه یک جامعه همواره به یک پزشک اجتماعی نیاز دارد تا منکرات اجتماعی را آسیب شناسی ودرمان کند گفت: با توجه به اینکه گاهی انجام منکرات یک لذت منطقی دارند وسریع جا می افتد و برخلاف معروف است باید توجه داشته باشیم که می توانیم با اجرای درست امر به معروف و نهی از منکر در جامعه از وقع بسیاری از ناهنجاریها جلوگیری کنیم.


تغییر فرهنگ در یک جامعه نزدیک به یک قرن طول می کشد


حجت الاسلام ضمیری خاطر نشان ساخت: : تغییر یک فرهنگ نزدیک به یک قرن طول می کشد که در همین راستا اسلام یک سیستم کنترل اجتماعی را در سبک زندگی ما قرار داده و باید تلاش کنیم تا در مسیر درست گام برداشته و اجازه ندهیم رفتارو فرهنگ های نادرست جوامع غرب به دیگران سرایت کرده و تبدیل به مد شود.


وی افزود: یکی از مراحل مبارزه با منکرات این است که فرد از قلب خود نسبت به ارتکاب گناه انزجار داشته باشد تا در هنگام مواجه با منکر بتواند با آن مقابله کند.


توجیهات غیر منطقی والدین، انجام فرائض دینی را برای فرزند امری غیر جدی و کم اهمیت جلوه می دهد


عضو هئیت علمی دانشگاه پیام نور قم ابراز داشت: خانواده مهمترین نهاد اجتماعی است که میتواند امر به معروف و نهی از منکر را برای فرزندان خود تببین کند که متاسفانه در جامعه حاضر اکثر خانواده ها به دنبال توجیهات غیر منطقی هستند و بی اعتنایی به معروفاتی از جمله نماز خواندن و یا روزه گرفتن را کوچک بودن، ضعیف بودن و یا جوان بودن عنوان می کنند که این توجیهات غیر منطقی، انجام فرائض دینی را برای فرزند امری غیر جدی و کم اهمیت جلوه می دهد و فرزند نیز نسبت به انجام آنها توجهی ندارد.


حجت الاسلام ضمیری با بیان اینکه این باب توجیهات حریم امنیتی را برای فرزند ایجاد می کند گفت: فرزندان با دیدن چنین فضایی باز برای توجیه اعمال خود توسط والدین تلاش می کند در لابه لای این فضاها کارهای منکر خود را انجام دهد که خانواده باید نسبت به این عملکردها توجه داشته سبک و نحوه زندگی خود را در راستای امر به معروف و نهی از منکر تغییر دهد.


وی تصریح کرد: منکر یک رفتار هیجانی غیر منطقی و سریع الانتشار است و افراد بر اساس استدلال آن را انجام نمی دهند و می خواهند جبر اجتماعی را بر افراد حاکم کنند.


عضو هئیت علمی دانشگاه پیام نور قم اذعان داشت: اگر زمانی رفتار و منکری در جامعه شیوع پیدا کند دیگر افراد جامعه تحت فشار خواهند بود و این فشارهای اجتماعی و امر به معروف نکردن در باب رفتار و هنجارها در آینده تبدیل به ساختار و فرهنگ یک جامعه خواهند شد و جامعه را دچار ناامنی خواهند کرد.


پایان پیام/

 


 

کد خبر 377286

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha