به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان، دکتر حسین کچویان، عضو هیئت علمی و مدیر گروه جامعه شناسی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران در میزگرد علمی همایش تحول در علوم انسانی با اشاره به اینکه در معنای عقل نظری و عملی و موضوح بحث در حدود و کلیاتی اختلاف نظر داریم و شاید بتوان گفت اجمالی وجود دارد، اظهار داشت: معنای جدید علوم انسانی که مورد منازعه است علومی است که در مشابهت علوم تجربی شکل گرفته اند و همین علوم امروزه مورد بحث و نقد ما است.
وی مدعی است که علوم اجتماعی، روانشناسی و دیگر علومی که در این مسیر تحقق یافته اند، صرفاً در مشابهت با علوم طبیعی بروز و ظهور داشته اند.
دکتر کچویان با اشاره به اینکه هر چند درباره عقل نظری و عملی نوعی اجماع است، گفت: اما ظاهراً این قوه شناسنده و مدرک کلیات مورد نظر است که درباره آن بحث می کند.
وی با منفوذ کردن این بحث که سوال اساسی این است که عقل قوه شناسایی کلیاتی را دارد تلاش کرد تا موضوع سخن خود را مشخص کرده و پیش ببرد.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی مدعی شد که در سخنرانی اش تلاش دارد تا مشکل جدی که در غرب اتفاق افتاده و تعیین ساز بوده تغییر و بررسی نماید.
وی مشکل اصلی را در بحث شناخت شناسی علوم نظری دانست و گفت: در فلسفه و حکمت عملی ماهیتاً دانش هایی هستند که به عمل و رفتار انسان می پردازند و دانش هایی که نمی توانند نظیر دانش های فلسفه باشند ناظر به عمل، جزئی و خاص بوده و قابل تامین نیستند.
دکتر کچویان، علم سیاست را جزئی از این علوم دانست و گفت: دانستن تاسیس نظام بهتری در عمل هدف این علم است و فلسفه سیاسی در معنای خاصش متکفل معناها و شرایط کلی نیست و باید در موارد جزئی بررسی شود.
وی بر این باور است که در جهان مدرن تقسیم بندی فلسفه قدیم را به هم زده اند و همه بحران ها معلول این امر است چرا که آنها علوم تجربی را مطرح کرده و همه دانش های مربوط به جهان عینی را ذیل آن گسترش داده اند.
مدیر گروه جامعه شناسی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران در این راستا به علوم اجتماعی امروز غرب مثال زد و گفت: این علوم اجتماعی چیزی به ما نمی گوید و صرفاً حدیث نفس هستند و این امر معلول این است که امکان چنین شناختی اصولاً برای ما ممکن نیست.
دکتر کچویان بر این باور است که حوزه انسان صرفاً عقل عملی است و در این باره افزود: کار عقل، اگر قرار باشد شناختی به ما بدهد باید منطق بنیادین در هر دوره ای که عام هم نبوده و خاص است و متاثر از گونه ای از انسان در بستر خاص او می باشد را مورد تامل و شناخت قرار دهد.
وی در این باره افزود: شناخت هر جامعه ای شناخت این منطق بنیادین است و دانش موجود دانش بحران زده ای است که گویا امکان خروج از آن وجود ندارد.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی، مشکل اصلی ما با علوم انسانی را این دانست که این علوم از منظر خاصی به جهان انسان نگاه کرده اند و در این باره گفت: این علوم ریشه در فرهنگ جوامع دارد و ساخته انسان های درون فرهنگ های مختلف اند و به نوعی یک هویت تاریخی اجتماعی دارند.
وی افزود: بنابراین جهان انسانی با در نظر گرفتن شکل خاصی از زندگی مطلوب، فهم گشته و بر اساس چارچوب ارزشی خاصی ارزیابی می گردد و در نتیجه فهم ها متفاوت خواهد بود.
پایان پیام/
نظر شما