دام داعش بسیاری را در تله رسانه ای محور عربی - غربی گرفتار کرده است

خبرگزاری شبستان:علی حیدری کارشناس مسائل خاورمیانه در گفتگو با خبرگزاری شبستان به بررسی مسائل پیش روی عراق در مواجهه با بحران داعش پرداخته است.

به گزارش خبرگزاری شبستان:داعش خطری جدی برای عراق و یکپارچگی این کشور به شمار می رود. این گروه با تغییر در روند مبارزه خود و با استفاده از پتانسیل های موجود در مناطق سنی نشین تلاش های جدی را برای گسترش سیطره خود آغاز کرده که تهدیدی تازه برای کردستان و همچنین همسایگان عراق محسوب می شود . در این رابطه مسائلی را پیرامون آینده عراق با علی حیدری کارشناس مسائل خاورمیانه مطرح کرده ایم که بخش کوتاهی از آن را در زیر می خوانید :

 در حال حاضر داعش فعالیت های گسترده ای را در سراسر بخش سنی نشین عراق آغاز کرده است سوالی که اکنون مطرح می شود در خصوص منابع مالی این گروهک است چه عناصری در تجهیز و حمایت های مالی این گروهک دخالت دارند؟

این گروه از سال 2004 تشکیل شد که در واقع تغییر نام جماعت توحید و جهاد و تغییر نام به نام القاعده عراق و سپس داعش در سال 2013 سیر تحول این گروه بود. از آنجا که القاعده عراق(داعش فعلی)هدف خود را مبارزه با اشغالگری آمریکایی و حکومت شیعی قرار داده بود به سرعت از سوی گروهها و جریانات سنی تند رو در داخل و خارج از مرزهای عراق مورد حمایت قرار گرفت. به طوریکه القاعده برای حمایت از این جریان وارد عراق شده و برنامه های آموزشی و تجهیزات و منابع مالی خود را سرازیر کرد. از سوی دیگر در خود عراق گروهها و جریاناتی که در گذشته دارای قدرت و ثروت بودند و با سرنگونی رژیم صدام از این قدرت محروم شدند همه تلاش خود را برای بازگشت به قدرت به کار بستند که تامین مالی و لجستیکی این گروه از جمله آنها بود. همچنین باید گفت که برخی کشورهای منطقه نیز مایل نبودند که دولت شیعی روی کار آید که به طور طبیعی نزدیکی به جمهوری اسلامی ایران و افزایش نفوذ تهران در کشورهای عربی منطقه را رقم میزد. بر همین مبنا شاهد روانه شدن دلارهای نفتی از این کشورها به سوی استان الانبار و بخصوص شهرهای تکریت و فلوجه بودیم که پایگاه های اصلی این گروه تروریستی بعثی- سلفی است.

آقای حیدری آینده روند تحولات در عراق را چگونه پیش بینی می کنید؟ آیا سرنوشت داعش در سال 2014 با القاعده در سال 2006 پیوند خورده است؟ 
در انتخابات پارلمانی این دوره از مجلس شاهد حضور کمرنگتر اهل سنت پای صندوق های رای بودیم (67 درصد حضور اهل سنت در دوره گذشته به 56 درصد کاهش یافت. که یکی از تحلیل های مطرح شده در این خصوص میتواند نشانگر رویگردانی بخشی از جامعه اهل سنت به مشارکت سیاسی در روند امور عراق و پیگیری خواسته ها از طرق دیگر باشد که اگر از این زاویه به موضوع توجه شود نتیجه آن در آینده عراق افزایش خشونتها خواهد بود. در فضای بوجود آمده در جامعه اهل سنت عراق زمینه افزایش حضور و فعالیت گروههای تندرو سلفی و نیز بعثی ها وجود دارد که این یعنی خشونت بیشتر و درگیریهای شدیدتر در آینده که اگر از سوی دولت جدید به این موضوع توجه نشود ممکن است اوضاع از نظر امنیتی تداوم یابد. باید توجه داشت که بهترین راه مبارزه با گروههای تروریستی اولا مشارکت بیشتر اهل سنت میانه رو در امور سیاسی و در ثانی استفاده از پتانسیل اهل سنت مانند شوراهای بیداری برای مقابله با تروریستهای سلفی - بعثی است.

دولت عراق وضعیت داعش را همانطور که رسانه های غربی - عربی آن را نمایش می دهند جدی می داند؟

محور عربی غربی دام رسانه ای را با داعش پهن کرده است که بسیاری از رسانه ها در آن گرفتار شده اند. این موج خبری برای سرپوش گذاشتن بر بسیاری از مسائل است .در عین حال گرچه دولت خطر داعش را در ظاهر جدی میداند اما عملکرد آن نشان میدهد که هنوز تصمیم قاطع برای حل این معضل که همانا گفتگوی جدی با همه نمایندگان جریانات سیاسی در عراق است را نگرفته
در تحولات عراق شاهد بودیم که مرجعیت وارد میدان شده و بر لزوم دفاع مردم از خود و مسلح شدن تاکید کرد اما در بخش سیاسی هنوز نتیجه مشخصی بعد از یک هفته بحران بدست نیامده و جریانات هر یک دیگری را متهم به کم کاری یا خیانت می کند.در پایان تاکید میکنم که تنها راه برون رفت از بحران کنونی اولا هماهنگی و همکاری همه گروههای سیاسی و مشارکت آنها در روند سیاسی است.
البته گروههایی که بدنبال براندازی یا خیانت نیستند.
و دوم استفاده از پتانسیل اهل سنت برای مقابله با گروه تروریستی سلفی - بعثی است.

 

کد خبر 376075

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha