حجت الاسلام حسن علی اکبری، عضو هیئت علمی دانشگاه امام حسین (ع) پیرامون چرایی ضعف در الگوگیری از حضرت فاطمه (س) در جامعه به خبرنگار شبستان گفت: نقش الگوها در همه ابعاد زندگی انسان پذیرفته شده است، انسان ها در هر زمینه از الگویی الهام می گیرند و بر اساس ذهنیت از آن الگو رفتارها، اعتقادات و بینش های خود را سامان می دهند.
وی با بیان اینکه انسان ها از دریچه الگوها به جهان نگریسته و جهان را از پنجره الگوها می نگرند، افزود: به همین جهت در قرآن از این خاصیت الگوپذیری و الگوگیری و ویژگی تأسی و تبعیت از الگوها استفاده شده است و بسیاری از هدایتگری ها و خواسته های الهی در قالب ارائه الگو و از طریق نشان دادن این الگوها مطرح شده اند.
حجت الاسلام علی اکبری تصریح کرد: درباره زنان هم این قاعده و کلیت جاری است و در اسلام زنان بزرگی را به عنوان الگو مورد توجه و اشاره قرار داده است. در داستان زندگی حضرت موسی، مادر و خواهر ایشان ، همسر فرعون و حضرت مریم (س)، در آیات قرآن نام برده شده و در برخی از الگوها، بدون اینکه نامی آورده شود به این موضوع پرداخته شده است که از آن جمله می توان به شخصیت های بی نظیری همچون حضرت زهرا(س) اشاره کرد.
عضو هیئت علمی دانشگاه امام حسین (ع) با بیان اینکه اگر این الگوها جایگاه الگویی خود را یافته و مردم بتوانند ذهن الگوگرای خود را با این الگوها منطبق کنند حداکثر کارکرد الگویی را دارند، اظهارکرد: اما اگر این الگوها در جایگاه الگویی خودشان قرار نگیرند و به مثابه الگوهای عملی و قابل دسترس در ذهن مردم جای نگیرند و مردم شناخت کافی و مناسب از آنها نداشته باشند، هرگز نقش اصیل خود را ایفا نمی کنند.
عدم معرفت مانع معرفی شایسته شخصیت حضرت زهرا(س) به جامعه
وی ادامه داد: در بحث آسیب شناسی، الگوپذیری شخصیت حضرت زهرا (س) را عدم شناخت درخور و مناسب و شایسته از ایشان عنوان می کنند، بنابراین آفت اصلی ما این است که تأثیر مناسب از ایشان نگرفته و نداریم؛ در حقیقت مسئله اصلی را باید در عدم معرفت جستجو کرد.
حجت الاسلام علی اکبری خاطر نشان کرد: راهکار حل آفت کسب معرفت با ساز و کارهای مناسب است، هرچه زنان ما به طور خاص و مردم به طور عام با شخصیت ایشان آشنا شوند و نیز عظمت روحی این شخصیت، نوع تفکر و اندیشه، ارزش های و رفتارهای پسندیده ایشان آشنا شوند این مانع برطرف شده وبه طور طبیعی نقش الگویی حضرت زهرا (س) برای زنان بهتر تحقق پیدا می کند.
غیرقابل دستیابی معرفی کردن الگو بزرگترین آفت
وی ادامه داد: اما یک آفت دیگری که گاهی در معرفی این شخصیت ها برای مردم ایجاد می شود معرفی ایشان یا هر شخصیت الگویی دیگر به عنوان کسی است که اولا برای خواص و گروه ویژه و ثانیا دور از دسترس بودن و غیرقابل دستیابی برای عوام معرفی می شود.
معرفی غیر قابل دسترسی حضرت زهرا(س) مانع کارکرد الگویی برای مردم
حجت الاسلام حسن علی اکبری تصریح کرد: اگر ذهنیتی درباره حضرت زهرا (س) منتقل شود که این شخصیت استثنایی و ویژه به گونه ای است که کارکرد الگویی برای ما ندارد و تلقین شود که این الگو قابل دسترس برای ما نیست و گویی موجودی فراتر از انسانی که به سایر انسان ها شباهت ندارد، آسیب جدی است.
عضو هیئت علمی دانشگاه امام حسین (ع) گفت:گاهی تاکید بر مسئله حق و این حقیقت بلند مقامات قدسی و فراتر از مقامات عادی انسان ها باعث این ذهنیت می شود که با این مقامات ارتباطی وجود ندارد.
حضرت زهرا(س) با کسب تمام صفات الهی انسان است
وی با اشاره به اینکه حضرت زهرا (س) با وجود مقامات عالی و فضائل بی مانند و فوق العاده در عین حال انسان است، افزود: این موضوع از مسائلی است که بیشتر باید تبین شود که در اثر بندگی عمل به وظیفه عبادت و از طریق تلاش و خودسازی و رعایت حدود الهی به این مقامات رسیده و این الگو تنها مخصوص نخبگان و برجستگان بشری نیست و شخصیت ایشان الگویی برای همه انسان ها و همه دوران ها است.
حجت الاسلام علی اکبری یاد آور شد: گاهی تلقی ها بر این است که این ذوات قدسی غیرقابل دسترس هستند و نمی توان از آنها تبعیت و الگوبرداری کرد، اما این نگاه اشتباه است و باید مسیری دیگر را پیمود، در حالی که فلسفه الهی، نشان دادن مثال های عینی از زندگی انسان هایی است که همه انسان ها در صورت اراده و همت می توانند خود را گرچه در لایه هایی از شباهت همرنگ و همگون آنها کنند.
نقص در کشف ابعاد الگویی
وی اظهار کرد: وقتی می گویند حضرت زهرا (س) الگو است همه انسان ها موظف هستند تا جای ممکن به این الگو تأسی کنند، عدم معرفت نسبت به مقام واقعی و شأن ایشان و انحراف در برداشت از این مقام و منزلت دو آسیب جدی در مسیر الگوبرداری از ائمه (ع) است.
وی با بیان اینکه آنچه از معصومان و حضرت زهرا (س) برجای مانده همان چیزی است که فطرت های پاک و الهی انسان ها در هر دوره ای ازجمله دوره معاصر در جستجوی آن هستند، اظهار کرد: بنابراین مسئله این نیست که چیزی در وجود این افراد است که قابلیت الگو بودن برای ما ندارد، بلکه ما در استفاده از روش های صحیح و هنرمندانه برای فهم و کشف این ابعاد الگویی آنها دچار کوتاهی هایی هستیم.
عضو هیئت علمی دانشگاه امام حسین (ع) افزود: اگر ما با ساز و کارهای مناسب و با بهره گیری از ابزارهای فراوانی که در اختیار داریم در شناخت ابعاد الگویی و جنبه های الگویی آنها تلاش کرده و آنها را به فطرت پاک جوان ها عرضه کنیم، مثل یک مجموعه تلویزیونی یا یک فیلم و شعر اثرگذار و معنادار یا یک تابلوی هدفمند و یا اگر در برجسته سازی، ابعاد الگویی ائمه بکار گرفته شود، با انطباق با فطرت ها می توان مطلوب ها و محبوب ها و آنچه مورد علاقه است در انتقال جنبه های مختلف زندگی این بزگواران موفق شد.
عوامل فردی و اجتماعی عامل تحقق بد حجابی
حجت الاسلام علی اکبری پیرامون ارتباط بدحجابی با الگو نشدن شخصیت حضرت زهرا (س) گفت: درباره بدحجابی باید عوامل موثر بر این موضوع را به درستی تحلیل کنیم. خانواده، گروه دوستان و همسالان، رسانه ها به ویژه از منظر الگوسازی و مدگرایی و ایجاد تنوع پوشش و مسائل فرهنگی و اقتصادی جامعه و فقدان نظارت های دقیق اجتماعی هریک به گونه ای در ایجاد بدحجابی تاثیر گذار است، در کنار این عوامل مسائل فردی که با عوامل اجتماعی تقویت می شود نیز وجود دارد که نباید از آن غافل بود.
وی گفت:برخی از مسائل مثل خودنمایی یا خودکم بینی که ناشی از مشکلات روحی و روانی است یا احساس حقارت و در پی جلب توجه دیگران بودن نیز وجود دارد، یا در برخی موارد افراد شخصیت های جامعه ستیز می یابند به طوری که با جامعه خود همراه نبوده و حس مسئولیت نسبت به پیرامون و درک اخلاقی از وضعیت خود نداشته و آثار سوء بر محیط اطراف دارند.
حجت الاسلام علی اکبری تصریح کرد: در واقع گاهی بی هویتی ، گمشدگی ، خودباختگی ، غفلت و تسامحاتی که در برخی افراد وجود دارد همه این عوامل فردی در کنار عوامل اجتماعی منجر به بروز ناهنجاری همچون بدحجابی و پوشش ناصحیح انسانی می شود.
نبود بیان شیوا و رسا در تبین و انتقال ارزشها به نسل جوان
وی افزود: علی رغم اینکه طبیعت همه انسان ها درپی عفت، پاکی و پوشش و مسطور بودن است، اما در اثر اختلاط این عوامل فردی و اجتماعی ناهنجاری های بزرگی به عنوان هنجار و یک ضدارزش برای افراد ارزشی پنداشته می شوند.
وی گفت: ما موظفیم این عوامل را به خوبی و با زبان رسا و گویا و موثر تبیین کرده و به نسل جوان منتقل کنیم. قطعا اگر این مضامین و معارف بلند و ابعاد ارزش حجاب برای افراد روشن شود و از سوی دیگر آثار و پیامدهای غفلت از این ارزش ها روشن شود جامعه تا حدود زیادی تحت تأثیر قرار می گیرد و از این ناهنجاری ها رها می شود،که در این میان و در تبیین این علل و عوامل نقش الگوها بسیار تعیین کننده است.
پایان پیام/
نظر شما