فردوسی؛ آرشی که جانش را بر چله سرایش شاهنامه نهاد

ژاله آموزگار در مراسم رونمایی و نقد و بررسی کتاب «معارف شاهنامه»، گفت: فردوسی آرشی بود که جان شیرینش اش را در چله سرایش شاهنامه نهاد تا فرهنگ ایرانی بماند از این رو در فرهنگ ایرانی نامیرا شد.

به گزارش خبرنگار شبستان، ژاله آموزگار در مراسم رونمایی و نقد و بررسی کتاب فرهنگ شاهنامه گفت: در تاریخ ایران دانشمندان و شخصیت هایی هستند که نمی توان آنها را زاده روز و ماه و سال دانست اینها به کل تاریخ ما تعلق دارند و زادگاهشان همه ایران است در راس این شخصیتها ابوالقاسم فردوسی می درخشد.

 

وی افزود: مهم نیست فردوسی زاده باژ در سال 329 باشد در واقع همه جای ایران سرای اوست با هر نوزادی که زاده می شود فردوسی نیز به دنیا می آید او مرگ فرهنگی ندارد.

 

قلم فردوسی در شاهنامه به ایرانیان هویت بخشید

 

وی ادامه داد: اگر 30 سالی را در نظر بگیریم که فردوسی برای سرایش شاهنامه رنج برده است حتماً این سالهای پر از رنج بیش از اینهاست اما آیا سعادتی بالاتر از این است که قلم کسی به ملتی هویت بخشد و این سرخوشی است نه رنج.

 

وی تصریح کرد: در زندگی فردوسی زیرو بم های بسیاری بوده است در حیات مادی اش رنج ها کشیده اما روانش به سوی نور و روشنایی و ابدیت رفته است و در حافظه درازمدت ایرانیان به یادگار مانده است نیروی فرهنگی این مرد به حدی است که امروز فرزندش دکتر رواقی بعد از قرنها چهل سال از عمر خود را صرف اثر جاودانه او می کند.

 

آموزگار اضافه کرد: ما شاهنامه های دیگری نیز داشته ایم اما هرگز جایگاه فردوسی را نیافته اند هنر فردوسی به این نیست که او قلم به دست می گیرد تا نظمی بسازد ،او پیکرتراشی نیست که نمادی بسازد فردوسی آرشی است که هر آنچه داشت از جان و روانش را در شاهنامه نهاد تا فرهنگ ایرانی سالیان دراز زنده و جاوید بماند.

 

 شاهنامه سایبانی از فرهنگ و هنر ایرانی است

 

وی اظهار کرد: فردوسی سایبانی از فرهنگ و هنر ایرانی ساخت که ایرانیان سالها در زیر این سایبان باقی بمانند بنابراین ما اینجا جمع شده ایم تا این زیباییها را ببینیم.

 

وی یادآور شد: در اثری که امروز دکتر رواقی آن را به جامعه فرهنگی و علاقه مندان به شاهنامه تقدیم می کند چاپ مقدمه به نظر من چندان لزومی ندارد البته نویسنده در این اثر روش کار و نشانه های آوایی را توضیح داده است اما این فرهنگ، فرهنگ لغات نیست بلکه فرهنگ ترکیبات است و آوردن ترکیبات کار جدید و مشکلی است.

 

وی توضیح داد: برای آوردن مفهوم ترکیبات قاعده حساب شده ای وجود ندارد بلکه ذوق و سلیقه نویسنده و محقق در آن نقش دارد کار دکتر رواقی، کار دشواری است که به هیچ وجه انجام دادن آن آسان نبوده و من نیز فکر می کنم که این فرصت کم تورق نمی توانم نظری قطعی درباره این اثر بدهم اما بهتر بود توضیحات مفصلتری در مبحث روش کار داده شود.

 

وی در پایان گفت: آثاری از این نوع برای اینکه به دست مخاطب برسد از هفت خوان می گذرد بنابراین انصاف نیست که با قضاوت سرسری ارج این اثر نادیده گرفته شود پس در پشتکار این نویسنده کوشا هزاران آفرین باد.

پایان پیام/
 

کد خبر 37472

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha