حجتالاسلام رحیم جعفری، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی کردستان در آستانه سالگرد ارتحال ملکوتی امام خمینی(ره) در گفتگویی اختصاصی با خبرنگار شبستان در سنندج به تشریح شخصیت والای امام راحل و اندیشههای گران بهای ایشان در عرصه فرهنگ و هنر پرداخته است.
حضرت حجتالاسلام جعفری جنابعالی به عنوان یکی از مدیران برجسته حوزه فرهنگی کردستان و متولی حوزه فرهنگ و ارشاد اسلامی چه شناختی از آرمانهای امام راحل و منویات ایشان در حوزههای مختلف دارید؟
امام خمینی(ره) بدون تردید در قرن 21 جزو مصلحین و بنیانگذاران تفکر صلح، دوستی، اتحاد و انسجام جهانی هم به طور عام و هم در گستره مسلمانان جهان بودند بنابراین می شود به عنوان محور ثقل اتحاد و یکپارچگی مذاهب اسلامی در دنیا از ایشان یاد کرد.
کارتر بی نظیر وی به لحاظ ویژگی های فردی و شخصی و همانطور بنیه قوی علمی و نقش وی در تحولات اجتماعی و سیاسی دنیا از ایشان چهره ای ساخت که در بین تمام انسانهای دنیا به خصوص آزادیخواهان و طرفداران تحولات اجتماعی و سیاسی جنبههای بیبدیلی بود.
به لحاظ فردی و شخصیتی امام سالها در مبارزه با نفس خود شخصیت کاملاً مهذب، اخلاقی، متواضع و فروتن که نمونه آن را در دنیا نمیشود پیدا کرد از خودشان ساخته بودند.
نقش استاد اخلاق وی مرحوم آیت الله شاه آبادی در تربیت این شاگرد ممتاز نقش کمی نبوده است.
شناخت حضرتعالی به عنوان یک روحانی از آثار و جایگاه علمی امام راحل تا چه حدی است؟
در بعد علمی جزو نخبگان دوران خود بودند و هم در حوزه علوم سنتی و نقلی اسلامی مجتهدی مسلم و مرجعی کم نظیربودند و هم در حوزه علوم عقلی، فلسفه و کلام جزو نوابغ روزگار خود به شمار میآمدند.
درسهای خارج فقه امام(ره) در نجف که بی تأثیر از حوزه علمیه این شهر هم نبود جزو دروس ممتاز حوزههای علمیه دنیا به شمار میآیند که نوارهای ضبط شده آن در مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام وجود دارد و نشان دهنده دید والا و عمیق و مهارت ایشان در فقه و اصول است.
تربیت شاگردانی برجسته و نخبه همچون آیتالله مرتضی مطهری، آیت الله دکتر بهشتی، و جمع کثیری از شخصیتهای برجسته ای که تعدادی از آنان مرجع تقلید و تعداد دیگر هم جزو نخبگان دانشگاهی شدهاند گواهی بر شخصیت و جایگاه والای علمی امام خمینی(ره) است.
تا چه اندازه با نقش امام در حوزههای اجتماعی و سیاسی آشنایی دارید؟
در حوزه سیاسی و اجتماعی با درک شرایط زمان و آشنایی کامل بر روانشانی اجتماعی نهضتی را آغاز کردند که تاریخ تاکنون نمونه آن را نداشته است.
15 سال مبارزه، تبعید، تعقیب، زندان و فعالیت برای سازمان دهی مردمی؛ مقدمات انقلاب و نهضت را فراهم کرد که ثمره آن در 22 بهمن سال 1357 به بار نشست و انقلاب شکوهمند اسلامی به پیروزی رسید.
انقلابی که مبتنی بر تفکر و اندیشه دینی با نوگرایی متناسب با زمان که جزو شاخصهای شخصیتی امام بود شکل گرفت.
ایشان کاملا معتقد بودند که بر اساس اسلام منطبق با زمان میتوانیم حکومت اسلامی تشکیل داده و مقدمات انقلاب جهانی حضرت عصر(عج) را فراهم سازیم.
امام خمینی(ره) چه شاخصهایی را برای تشکیل حکومت به مردم و مبارزان انقلابی سفارش میکردند؟
شاخصهای تشکیل حکومت از نگاه امام موارد متعددی بود که از جمله می توان به شاخص اول یعنی اسلامیت اشاره کرد.
اسلامیت یعنی تمام موازین حکومت بر اساس دستورات خداوند متعال و بر اساس قرآن کریم تنظیم شود.
دوم اینکه این حکومت با رأی مستقیم مردم و مشارکت آنان و در واقع حضور مؤثر مردم تنظیم و بر مدار استقلال، آزادی و جمهوری اسلامی تشکیل شود.
دیدگاه امام نسبت به حوزه فرهنگ و هنر و به ویژه رسانهها و مطبوعات را میتوانید برشمارید؟
امام یک مجتهد روشنفکر و کاملا به روز بودند که نقش رسانهها، مطبوعات و خبرگزاریها را در توسعه فرهنگی یک ضرورت میدانستند و دائماً یکی از سیرههای امام حضور در بین خبرنگاران و اربابان جراید بود که نمونههای زیادی از آن را در نوفللوشاتو پاریس و حتی در مرزهای ترکیه به هنگام تبعید و بعد هم در ایران شاهد هستیم.
ایشان هنر را بهترین زبان گفتگو فرهنگی و تبادل فرهنگی میدانستند و معتقد بودند هنر بخصوص در شرایط امروز دنیا زبان تعامل زیبایی است که انسانها را به راحتی به هم نزدیک میکند و بین آنها ارتباط معنا داری ایجاد میکند و نقش و تأثیر آن را کمتر از خیلی از ابزارهای دیگر فرهنگی نمیدانستند.
امام همیشه تأکید داشتند که این هنر باید هنری متعهد باشد یعنی در تقابل با رشد فرهنگی، دینی و اسلامی نباشد و بشر را به انحراف و ابتذال نکشاند چرا که هنر زیبا و معنایی جز این ندارد.
هنر باید بتواند انسان را از جهل و خرافات و تحجر نجات داده و او را با دریای بیکران زیباییهای دنیا آشنا کند.
شما به عنوان مدیر و متولی مهمترین دستگاه حوزه فرهنگ کردستان و دبیر شورای فرهنگ عمومی کردستان در فعالیتهایتان چگونه از رهنمودهای امام راحل بهره خواهید گرفت؟
بر همه ما واجب است تا سیره و شخصیت والای امام خمینی(ره) را به عنوان یکی از نخبگان و نوابغ بشری مورد تحقیق قرار داده و در معرفی هرچه بیشتر این آزادمرد و رهبر برجسته به نسلهای آتی کشور کوشا باشیم.
اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان یکی از دستگاههای متولی حوزه فرهنگ و هنر استان با تکیه بر توانمندی هنرمندان متعهد استان و فعالان و نخبگان فرهنگی استان هنر و فرهنگ با جدیت و تلاشی مضاعف برای تبیین آرمانها و رهنمودهای امام راحل در جامعه گام برخواهد داشت.
تمام توان نیروهای خدوم و کمتوقع اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان و ادارات تابعه شهرستانی و همه امکانات فیزیکی در مجتمعهای فرهنگی و هنری این اداره کل را برای نشر آرمانهای والای امام راحل و گسترش فرهنگ دینی در جامعه به کار خواهیم گرفت و در این مسیر نیز از همه ایدههای نخبگان و صاحبان فکر و اندیشه بهره میبریم.
پایان پیام/
پایان پیام/
نظر شما