به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، وزیر نفت در خبری از گم شدن 9 میلیارد مترمکعب گاز در سطح شبکه توزیع گاز کشور میزان گازی معادل یکسال صادرات گاز به ترکیه خبر داد. همزمان با این اظهار نظر رسمی وزیر نفت، کارگروهی برای شناسایی گازهای گم شده در سطح پالایشگاه های گاز کشور در سطح شرکت ملی گاز ایران تشکیل شده است.
مدیر عامل شرکت گاز ایران در ادامه با اشاره به گم شدن هشت میلیون متر مکعب گاز در سال گذشته گفت: این که در مصرف گاز اندکی گاز محاسبه نشود دلیلی بر گم شدن گاز نیست بلکه این میزان در شبکه لحاظ شده است اما به دلیل وجود برخی علمکهای خراب یا برخی سودجوییها از مصرف گاز مشکل ایجاد میشود اما شبکهای ایجاد شد تا میزان مصرف گاز در تمام کشور بررسی شود.
مهدی جمشیدی دانا، مدیر هماهنگی و نظارت بر تولید شرکت ملی گاز درباره سیاست جدید وزارت نفت برای شناسایی گازهای گمشده، گفت: بخش عمده از گازهای گمشده مربوط به اختلاف اندازه گیری گاز در طول شبکه از تولید تا مصرف گاز کشور است.
این مقام مسئول تصریح کرد: در این راستا کارگروهی در مجموعه شرکت ملی گاز تشکیل و پیگیر ارتقای سیستم های اندازه گیری در پالایشگاههای گاز به منظور رفع اشکالات اندازه گیری و محاسباتی شده است.
این اشتباهات در حالی است که در سمتی دیگر علاوه بر تشویق مردم به صرفه جویی در مصرف گاز اعلام میشود تنها با ده در صد صرفه جویی در نیروگاهها در بخش تامین انرژی میتوان سالانه کنیم حدود 400 میلیارد تومان درآمد داشت.
مدیر هماهنگی و نظارت بر تولید شرکت ملی گاز با بیان اینکه سال گذشته حدود 3.5 میلیارد مترمکعب گاز در کشور مصرف شده که بخشی از آن برای تامین انرژی نیروگاه ها بوده است، بیان کرد: اگر تنها 10 درصد از انرژی را صرفه جویی حاصله از این بخش به دست خواهد آمد.
آمارهای رسمی شرکت ملی گاز ایران نشان می دهد در طول دو سال گذشته به طور متوسط بین 8.5 تا 9 میلیارد مترمکعب گاز به ترکیه صادر شده است و سالیانه بیش از 3.5 میلیارد دلار منابع ارزی به اقتصاد کشور تزریق شده است و این مفقودی گاز یعنی 3.5میلیارد دلار ارز گم شده است.
ناصر سودانی، نائب رئیس کمیسیون انرژی در گفتوگو با تیکی از خبرگزاری ها درباره گم شدن 9 میلیارد متر مکعب گاز در شبکه گازرسانی گفت: به احتمال زیاد منظور آقای زنگنه، تلفاتی است که از شبکهها در حین پخش صورت میپذیرد یا کانالهایی برای استفاده از گاز وجود دارد، بدون آنکه در شمارش درونشهری بیاید.
وی درباره موضوعی که وزیر نفت گفته، اظهار داشت: من میخواهم از آقای زنگنه بپرسم، این مطلب را الآن کشف کردهاند یا در دوره مدیریت که سالها بر این وزارتخانه داشتهاند و نیز در دوره قبل از احمدینژاد تصدی آن را داشتهاند، بوده است؟
این نماینده افزود: به نظر نمیرسد این عارضه مختص سالهای اخیر باشد و گویا مشکل ریشهایتر از آن است که مربوط به این چند سال اخیر باشد. چرا آقای وزیر در آن دوران به این قضیه نیندیشیدهاند و چرا در آن زمان فکر چارهای برای این معضل نکرده است؟
سودانی همچنین در ادامه گفت: البته من از ادبیات آقای زنگنه این گونه درمییابم که منظورشان مربوط به نشتیها و تلفاتی است که از مراکز پخش صورت میگیرد و نگاهشان به این سمت است؛ اما این عدد واقعا قابل تأمل است و تا کنون سابقه نداشته کسی آن را گزارش کند.
وی افزود: اگر این عدد 9 میلیون باشد، قابل هضم است؛ اما این رقم، رقم بزرگی است و باید دید این گاز به کجا میرود. باید با چارهاندیشی این میزان را مهار کرد، زیرا این کار میتواند تأثیر بسیاری بر اقتصاد کشور داشته باشد؛ افزون بر اینکه از هدر رفتن سرمایههای ملی در کشور جلوگیری میشود.
اقدام برای صرفه جویی در تمام سطوح
وزیر نفت گفت: وجود ٢٠ میلیون بخاری گازی در سطح کشور وجود دارد که با اصلاح مصرف می توان از هدر روی انرژی جلوگیری کرد، بیان کرد: با روند کنونی مصرف گاز در کشور، در صورتی که تمام فازهای پارس جنوبی نیز به بهره برداری برسد، در بخش خانگی مصرف شده و در سال های آتی به وارد کننده گاز تبدیل خواهیم شد، بر این اساس برای برون رفت از این مشکل باید مصرف انرژی مدیریت شود و به راحتی می توان با تحقق این مهم معادل یک فاز پارس جنوبی (روزانه ٢٥ میلیون متر مکعب) در مصرف گاز صرفهجویی کرد.
وزیر نفت توسعه کنتورهای هوشمند در کشور را از دیگر اولویت های مهم این شرکت در سال ٩٣ اعلام کرد و یادآور شد: با توجه به اینکه هم اکنون ٩ میلیارد متر مکعب گاز گمشده در شبکه وجود دارد با اصلاح سیستم اندازه گیری تا حد زیادی می توان این میزان را کاهش دهیم.
امید میرود با اقدامات جدی تر در راستای صرفه جویی بیشتر مسئولان همانطور که از مردم انتظار دارند خود نیز با تدابیر بیشتر بر نحوه توزیع گاز و نفت نظارت کنند.
پایان پیام/
نظر شما