وضعیت بحرانی منابع آب/مدیریت منابع نیازمندارتباط دوطرفه مردم ودولت است

خبرگزاری شبستان: مدیرعامل شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی با اشاره به کاهش 17 درصدی بارندگی در سال آبی جاری در مقایسه با سال گذشته، وضعیت منابع آب استان را بحرانی اعلام کرد.

به گزارش خبرگزاری شبستان از بجنورد و به نقل از روابط عمومی شرکت آب منطقه‌ای خراسان شمالی؛ مهندس "کاظم طاهریان" مدیرعامل شرکت آب منطقه ای، میانگین بارش سالانه در این استان را 280 میلیمتر اعلام کرد و افزود: تداوم خشکسالی و همچنین کاهش 17 درصدی بارندگی در سال آبی جاری در مقایسه با سال گذشته، وضعیت منابع آب استان را با بحران مواجه کرده است.

 وی با اشاره به اینکه استان خراسان شمالی جزو استان های خشک کشور است، گفت: منابع آب تجدید شونده این استان حدود یک میلیارد و 700 میلیون متر مکعب است که 530 میلیون متر مکعب آن، منابع آب زیرزمینی و بقیه منابع آب سطحی را تشکیل می‌دهد.

 وی، برداشتهای غیر مجاز و اضافه برداشت توسط چاه های دارای پروانه بهره‌برداری را معضل اصلی منابع آب زیرزمینی عنوان کرد و افزود: سالانه بیش از 560 میلیون متر مکعب آب از منابع زیرزمینی توسط بیش از سه هزار و 124 دهنه چشمه ، 458 رشته قنات و بیش از چهار هزار و 203 حلقه چاه تخلیه می شود.

 طاهریان، گفت: به علت برداشت‌های بی‌رویه و غیرمجاز از منابع آب زیرزمینی در این استان، توسعه بهره‌برداری از این منابع در هشت دشت از 11 دشت استان ممنوع است که وضعیت در سه مورد از این دشتها بحرانی است و در سایر دشتها نیز پتانسیل آبی وجود ندارد.

 مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان شمالی اظهار داشت: سالانه بیش از 63 میلیون متر مکعب آب بیشتر از توان تغذیه آبخوانهای زیرزمینی برداشت می‌شود و وضعیت بحرانی دشتها هر سال وخیم تر می کند.

 مهندس طاهریان، حفر چاههای غیر مجاز و اضافه برداشت توسط چاههای دارای پروانه بهره برداری را نوعی تجاوز به حریم و حقوق دیگران خواند و گفت: علاوه بر کنترل چاههای کشاورزی به وسیله تجهیزات هوشمند نصب شده، با متخلفان از طریق مراجع قضایی برخورد قاطع خواهد شد.

 وی افزود: مدیریت منابع آب استان نیازمند ارتباط دوطرفه بین مردم و دولت است و مردم می‌توانند بازوی قوی دولت در مدیریت تقاضای آب و حفظ این منابع برای نسلهای آینده باشند.

 طاهریان اظهارداشت: برای مدیریت منابع آب استان، 57 پروژه در قالب 33 طرح با اعتبار بیش از یک هزارو 870 میلیارد ریال در حال انجام است.

 وی بیان کرد: این شرکت پنج سد، پنج خط انتقال آب شرب و تاسیسات وابسته، ‌6شبکه آبیاری، 9 بند انحرافی و همچنین پنج طرح ساماندهی رودخانه‌های داخلی و مرزی و دو طرح انتقال پساب تصفیه شده به اراضی پایین دست و چندین طرح مطالعاتی را در دست اجرا و اقدام دارد.

 مدیرعامل شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی، حجم آب تنظیم شده استان در شرایط کنونی را سالانه 163 میلیون متر مکعب آب ذکر کرد و گفت: با انجام طرحهای در دست اجرا، 150 میلیون متر مکعب آب به مجموع آبهای مهار شده استان افزوده می شود.

 وی همچنین بر نگهداری و بهره برداری بهینه از تاسیسات آبی موجود تاکید کرد و گفت: نگهداری و بهره‌برداری بهینه از این تاسیسات، همت جمعی مردم را می طلبد.

 مهندس طاهریان، مشکل مشکل عمده بهره‌بردای بهینه از منابع آب استان را در بخش کشاوری عنوان کرد و گفت: 94 درصد آب در بخش کشاورزی استفاده می‌شود و این در حالی است که راندمان آب در این بخش بسیار پایین و کمتر از 40درصد است.

 وی استفاده از روشهای آبیاری مدرن و نوین را در افزایش بازدهی آب موثر دانست و به کشاورزان توصیه کرد: قدر این نعمت خدادای را بدانند و در استفاده بهینه از این منابع بکوشند.

 پایان پیام/

 

کد خبر 371597

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha