به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان، دکتر عطاءالله رفیعی آتانی، دبیر دومین همایش ملی الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، با ارائه مقاله ای با عنوان "پیشرفت به مثابه عدالت" که به دومین همایش ملی الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت ارائه داده بود، در مرکز همایش های صدا و سیما، در کمیسیون عدالت و پیشرفت این همایش، به ایراد سخنرانی پرداخت.
وی یکی از موضوعات چالش برانگیز همیشگی را دوگانه به ظاهر آشتی ناپذیر عدالت و توسعه عنوان کرد و گفت: البته تلاش هایی صورت گرفته است تا عدالت، در مفهوم گسترده توسعه جاسازی شود.
سردبیر فصلنامه پژوهش حوزه تلاش خود در مقاله اش را بر آن دانست تا اثبات کند که مبتنی بر فروض انسان شناختی اسلامی، عدالت و پیشرفت نوعی عینیت دارند. وی در همین باره افزود: البته برای نیل به این مقصود، تعریف عدالت به اعطاء کل ذی حق حقه و نیز وضع الشیء فی موضعه مفروض انگاشته می شود.
وی بر این باور است که برای تبیین این نظریه ابتدا مجموعه نظریات رایج توسعه در چارچوب روش شناختی لاکاتوش به عنوان یک پارادایم واحد بر مدار هسته سخت آن توضیح داده می شود.
دکتر رفیعی به فرآیند پس از این امر اشاره کرد و گفت: پس از آن، نقدهای وارده بر نظریات غربی توسعه بر مدار هسته سخت آن به عنوان پایه یک نظریه واقع بینانه تر برای پیشرفت مرور شده است.
وی در مقاله خود مبتنی بر معرفی اسلامی از انسان، ماهیت و عوامل پیشرفت انسان در ابعاد فردی و اجتماعی را به عنوان یک رویکرد واقعی تر، مورد بحث قرار داده است.
دبیر دومین همایش الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، هدف از تلاش خود برای پیگری استلزامات نظریه اسلامی پیشرفت را نشان دادن نظریه اسلامی پیشرفت به عنوان یک نظریه برای عدالت دانست و گفت: بنابراین پیشرفت و عدالت به یک واقعیت اشاره می کند.
وی در بخش دیگری از سخنانش به چگونگی شکل گیری پیشرفت پرداخت و گفت: آحاد جامعه در تلاشند تا مجموعه تمایلات ذاتی را که اهداف آن ها را می سازند، در جامعه متحقق سازند و همین امر پیشرفت را حاصل می کند.
دکتر رفیعی ثمرات این تلاش را علم، هنر، سیاست، و غیره خواند و گفت: مطلب مهم در این سیر، آن است که این مسیر تحولات و تغییرات فردی، این امکان را برای افراد جامعه به وجود خواهد آورد، تا هر فردی ترکیبی از گرایشات فطری خود را، در این فضا ایجاد کرده و آن را توسعه و پرورش دهد.
وی حق هر فرد را متحقق ساختن استعدادهای ذاتی خود عنوان کرد و ادامه داد: تنها در این صورت است که هم افراد جامعه و هم نهادهای اجتماعی، سر جای خود قرار خواهند گرفت و هر کس به وظیفه خود می پردازد و نهایت و نمونه کامل این روند در حکومت مهدوی شکل خواهد گرفت.
دکتر رفیعی بر این باور است که پیشرفت و عدالت دو مقوله مجزا نیستند، وی در این زمینه اظهار داشت: پیشرفت این است که افراد انسانی استعدادهای ویژه خود را محقق می سازند که این امر مساوق با عدالت است.
گفتنی است، در پایان همایش ملی الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، مقاله دکتر عطاءالله رفیعی آتانی، به اتفاق آرای داوران این همایش، به عنوان مقاله اول انتخاب شد.
پایان پیام/
نظر شما