خبرگزاری شبستان _ قم:
کار یک ارزش مهم برای تمام جوامع بشری است که در فرهنگ ها و آیین ها با درجات مورد توجه است. این ارزش در دین اسلام و فرهنگ غنی ایرانی هم درجه اهمیت بالایی دارد ولی متاسفانه جامعه امروز تا حدودی از این فرهنگ فاصله گرفته و برای بازگرداندن این ارزش به جامعه کار سختی پیش رو داریم. البته برای عمل به سبک زندگی اسلامی باید در کنار تمام مسائل به فرهنگ کار هم توجه کرد و دوباره کار کردن را به عنوان یک ارزش مهم در جامعه نشان داد. در همین راستا حجت الاسلام یحیی جهانگیری سهروردی، مشاور عالی جامعه اسلامی کار آفرینان گفتگو شده که شرح بخش دوم آن در ذیل آمده است؛
کارآفرینانمان را گرامی داریم// تولیدگر نامی درخور شان برای جامعه کارگری
حجت الاسلام یحیی جهانگیری سهروردی، مشاور عالی جامعه اسلامی کار آفرینان در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در قم با تاکید بر لزوم گرامیداشت مقام کارآفرینان تصریح کرد: باید در کنار جلیل از نویسندگان و قهرمانان ملی مان از کارآفرینان هم تجلیل کنیم.
وی افزود: مثلا همچون روال معمول در کشور مثلا اسم یک خیابان را به نام کارآفرینی برتر مزین کنیم این کار قدمی مهم برای تبدیل شدن کارآفرینی به یک ارزش می باشد.
این استاد دانشگاه ادامه داد: مهم تر از تمام این مسائل، درک درست جامعه نسبت به این نظریه است که کار ارزش و برتری دارد ولی متاسفانه در جامعه ما چنین جا افتاده که همه به دنبال کارمندی و پشت میز نشینی باشند تا اینکه با دستان خود کاری انجام دهند.
وی با اشاره به علت های این اتفاق تصریح کرد: در جامعه ما نگاه به کارگر نگاه درجه دومی است و به همین علت است که رهبری هم بر این مسئله تاکید فراوان دارند که کارگری درجه بالایی دارد تا این فرهنگ عوض شود.
حجت الاسلام سهروردی با اشاره به راهکارهای موجود برای رفع این مورد اضافه کرد: پیشنهاد بنده این است که دیگر به این قشر زحمتکش و مخلص کارگر نگوییم که بار معنایی خاصی دارد و بجای آن از واژه هایی زیبا همچون "تولیدگر" استفاده کنیم.
وی با تاکید بر درجه اهمیت بالای بار معنایی کلمات گفت: این اتفاق البته بارها در کشور افتاده و شاهد نتایج خوب حاصل از آن هم بوده ایم مثل افرادی که از نعمت دیدن محروم هستند و تلاش کردیم تا دیگر به آنها نگوییم کور و گفتیم "روشن دل".
مشاور عالی جامعه اسلامی کار آفرینان تصریح کرد: ما می توانیم در عرصه کارگری به نکته های بلندی برسیم و اطلاق واژه "تولیدگر" یکی از راهکارهای پیش رویمان است که می تواند اثر مفیدی در بالا بردن ارزش کارگر و کارآفرین داشته باشد.
وی در ادامه با تاکید بر لزوم نگاه جدی به روش آموزش هایمان در دانشگاه ها ادامه داد: ما باید در دانشگاه هایمان مهارت ها را هم آموزش دهیم و نه فقط اطلاعات و اگر این دو در کنار هم باشند، می توانیم به هدف مطلوب برسیم.
حجت الاسلام سهروردی در ادامه با تاکید بر لزوم شناسایی مشکلات جامعه توسط پژوهشگران و اندیشمندان و طرح آنها در محیط های دانشگاهی برای رسیدن به راه حل خاطرنشان کرد: همین کار باید در حوزه های علمیه هم انجام شود و بین بدنه تولیدگر علم و اخلاق جامعه و مشکلاتی که در این خصوص در جامعه وجود دارد باید ارتباطی باشد.
وی با اشاره به توانایی های حوزه در این خصوص تاکید کرد: حوزه علمیه ما باید بتواند، ارزش کار را در جامعه تبیین کرده و جایگاه کارگر را (همچون رابطه های اخلاقی بین کارگر و کارفرما) از متون دینی بیرون کشیده و با زبانی متعارف به عموم جامعه انتقال دهد.
وجدان و انضباط کاری را جدی بگیریم// نیروی انسانی ما مهارت دیده نیستند
وی ادامه داد: در پدیده کار چندین مسئله وجود دارد که باید به آنها توجه کرد، اولین مسئله وجدان کاری است و دومین مورد، انضباط کاری.
این استاد و محقق حوزوی با تاکید بر نقش مهم این دو خاطرنشان کرد: انضباط و وجدان کاری دو مسئله بسیار مهم است که باید زمینه های لازم را فرهم کرد تا خود را بالا بکشد.
وی در ادامه با اشاره به علت های کم کاری که در کشور ما فراوان از آن انتقاد می شود، گفت: بیشترین دلیل این مشکل این است که نیروی انسانی ما مهارت دیده نیستند.
حجت الاسلام سهروردی افزود: اگر نیروی کار ما مهارت چگونه کار کردن را می دانستند این اتفاق نمی افتاد و وضعیت کار در کشورمان به این شکل نبود.
وی ادامه داد: ما فراوان می بینیم که در ایران مثلا کسی که رشته اش اقتصاد است، مسئول کار فرهنگی است و یا بالعکس، این افراد مجبورند با کاری مواجه شوند که آن را بلد نیستند.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: گاها از موضوعی تحت عنوان عدم وجدان کاری در میان ایرانیان سخن به میان می آید که در این خصوص لازم است متذکر شوم که بخشی از این عدم وجدانی که در جامعه ایرانی وجود دارد برآیند همین نقص می باشد.
این پژوهشگر حوزوی افزود: این بخش از مشکل حاصل سیستم غلطی است که داریم و نه خود فرد، چرا که باید انگیزه قوی باشد تا فرد دل به کار دهد و یکی از این انگیزه ها همین تخصص داشتن در کار است که متاسفانه در جامعه ما با وجود کسب تحصیلات دانشگاهی توسط اکثریت جوانان به دلیل ناخوانی این آموخته ها با شغل آینده آنها وجود ندارد.
حجت الاسلام سهروردی ما می توانیم در عرصه کارگری به نکته های بلندی برسیم و با اگر با کارهایی همچون اطلاق عنوان تولیدگر به کارگر ارزش کار و کارفرما را بالا ببریم.
به دانشجویان مهارت ها را هم آموزش دهیم
وی با اشاره به راهکارهای پیش رو در این خصوص تصریح کرد: ما در دانشگاه هایمان باید مهارت ها را آمورش دهیم و نه فقط اطلاعات را و اگر این دو در کنار هم رعایت شود می توانیم به نقطه مطلوب برسیم.
مشاور عالی جامعه اسلامی کار آفرینان در ادامه تصریح کرد: "آر اند دی" (R&D واحدهای تحقیق و توسعه ، ابزارهایی ارزشمند برای توسعه و بهبود هر بیزینس) راهکار مهمی در این خصوص می باشد که البته در خصوص علوم دینی هم باید همین کار را در حوزه های علمیه انجام دهیم و بدنه تولیدگر علم و اخلاق را در جامعه از طریق حوزه ها به هم متصل کنیم.
وی با تاکید بر لزوم ورود حوزه به موضوع احیای ارزش های فراموش شده ای همچون ارزش کار و اسخراج این تاکیدها از متون دینی اضافه کرد: حوزه باید بتواند ارزش کار آفرینی را در جامعه تبیین کند، جایگاه کارگر را از متون دینی استخراج کرده و در میان عموم جامعه گسترش دهند.
برای رسیدن به فرهنگ کار مورد نظر وجدان کاری و انضباط را در میان مردم ارتقا دهیم
وی در ادامه خاطرنشان کرد: گفته می شود که وجدان کاری در میان مردم ما پایین است ولی ما در پدیده کار چند چیز را باید جدی بگیریم اول وجدان کاری و دوم انضباط کاری است.
بحث های شرعی و اخلاقی وجدان کاری را تبیین کنیم
حجت الاسلام سهروردی افزود: ما برای ساماندهی وضعیت کار کشورمان باید بحث های شرعی و اخلاقی وجدان کاری را تبیین کنیم مثلا در این خصوص می بینیم غربی ها اگر آخرت ندارند ولی حدود این مسئل در دنیا را کاملا مشخص کرده اند و در مقابل ما که ظرفیت عظیمی تحت عنوان آخرت داریم، هنوز از آن برای این هدف استفاده ای نکرده ایم تا کارفرما بداند، حیطه و قلمرو اخلاق و وظیفه اش کجاست.
وی ادامه داد: یکی از موارد مهم دیگر در وجدان کاری پایین وجود تملق ها و چاپلوسی هاست و این در حالی است که ساختار ما باید واقعیت ها را ببیند نه تملق و چاپلوسی را و کسی که کاری را انجام می دهد، بداند آنچه که جایگاه او را ارتقا می دهد کار خوب اوست و نه چیز دیگر!
وی در پایان با اشاره به نگاه اسلام به این موضوع تصریح کرد: در اسلام هم چاپلوسی و تملق ممنوع است ولی متاسفانه در جامعه ما علی رغم توصیه اسلام شاهد این مسئله هستیم ولی اگر ما اخلاق کارگری و کارفرما را بدانیم این عوض می شود و کشور در فرهنگ کار پیشرفت خواهد کرد.
پایان پیام/
نظر شما