به گزارش خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان، هجدهمین همایش بزرگداشت ملاصدرا با عنوان "فلسفه و صلح جهانی" صبح امروز پنجشنبه، یکم خرداد در مجتمع آدینه تهران کار خود را آغاز کرد.
بنابراین گزارش، آیت الله سیدمحمد خامنه ای، رییس بنیاد حکمت اسلامی صدرا در این همایش با عنوان "فلسفه و صلح" سخنرانی کرد و گفت: تعریف لفظی صلح و جنگ گاه آشتی و گاه تعطیلی جنگ است، گفت: رابطه بین صلح و جنگ و تقابل میان این دو عدم ملکه است تا جنگ نباشد صلح معنا ندارد؛ لذا صلح مفهوم اصالتی دارد با توجه به نظریه حکمت انسان دارای دو بعد نفس انسانی و حیوانی است. نفس حیوانی با جنگ ملازمه دارد مگر درم واردی که استثنا است همانطور که نفس انسانی با صلح ارتباط دارد البته در این قسم نیز استثنا وجود دارد.
وی ادامه داد: در غرب مطرح شده آیا اصل با جنگ است یا صلح و آیا دنیای بدون جنگ ممکن است یا خیر؛ بسیاری از آنها گفته اند اصل بر جنگ است و در نظام بشری باید جنگ باشد یعنی جامعه ناگزیر است در اینکه در آن جنگ باشد و این به علت فشار آن غرایزی است که در وجود انسان نهفته است اما از نظر فلسفی در برابر این موضوع اصالت صلح داریم.
آیت الله خامنه ای تصریح کرد: بر اساس آنچه ملاصدرا معتقد است فضیلت بین افراط و تفریط و اعتدال قرار دارد لذا در نفس انسانی صلح اصل است و جنگ صحیح نیست و انسان همیشه در حال برقراری صلح است؛ در قرآن نیز صلح و جنگ بین خدا و شیطان تقسیم شده است. ما یک جنگ و صلح نداریم حتی جنگ نیز دو گونه است همانطور که صلح دو گونه است صلحی که عزیزانه و با عزت و سرافرازی باشد صلح انسانی است اما اگر صلحی بود که با ذلت و سرکوب همراه باشد این صلح الهی نبوده لذا هر صلحی شایسته نیست همانطور که هر جنگی نیز بد نیست و برخی از جنگ ها انسانی است و اگر جنگ یا بهتر است بگوییم دفاع نبود، مقدسات از میان می رفت.
رییس بنیاد حکمت اسلامی صدرا عنوان کرد: یکی از اموری که در فلسفه برای صلح جهانی مایه گذاشته می شود، نفس عقل است و همین عقل مایه اتصال صلح یا فلسفه است؛ انسان در دنیا مکلف است و یکی از امتیازات او همین تکلیف است تکلیف انسان در دنیا آن است که دنیا را آباد کند.
وی تاکید کرد: اساس فلسفه نیز بر همین موضوع است؛ انسان موجودی است که زیرمجموعه سایر موجودات است و در عرفان و فلسفه به او انسان کبیر گفته می شود؛ بین انسان و این عالم رابطه قهری وجود دارد و یک تعامل ارادی که انسان باید با این عالم داشته باشد که در قرآن از آن به آبادسازی یاد شده است.
وی با تاکید بر اینکه نباید میان عالم و انسان تقابل باشد، ابراز کرد: اساس عالم هم بر پایه راحتی، سعادت دنیوی و اخروی و امنیت و صلح برقرار است خواسته عالم از بشر صلح است لذا فلسفه حکم می کند به لحاظ لزوم تعامل و تفاهم، و نه تقابل، انسان و عالم کبیر و به حکم طبیعی این عالم و فلسفه بین ما اختلاف نباشد.
وی با اشاره به اینکه جریان عالم حرکتی تکاملی است و حتی روزی که این عالم از بین رود به تکامل می رسد، عنوان کرد: دنیا هدف دارد و در این هدف انسان مکلف است و زمینه رسیدن به کمال صلح است و در نبود آن خرابی و فساد به بار می آید.
آیت الله خامنه ای اظهار کرد: باید توجه داشت که وقتی از صلح سخن می گوییم همیشه مقوله ای خارجی نیست گاهی این صلح را باید درون خود ایجاد کنیم با توجه به غرایزی که در درون انسان است؛ انسان حکیم غرایز حیوانی خود را با یکدیگر آشتی داده و میان آنها تعادل و صلح ایجاد می کند و این صلح درون فرد به کمال می رسد و فرد در جامعه به سمت خود می کشاند یعنی هم در درون فرد و هم در درون خانواده و سپس در جامعه ایجاد می شود و بعد از آن جوامع بر این اصل که آن تزهای درونی خود را آشتی داده و سنتز می سازند و وقتی آرامش در جامعه رخ داد می توانند آن را به دنیا تسری دهند اینجا است که صلح جهانی محقق می شود.
وی خاطرنشان کرد: در این فرآیند فلسفه ساکت نبوده و در برابر بشر مسئول است و باید به فکر صلح باشد و بر این اساس که صلح امری الهی است آن را به هدف رسانده و کوشش کند بنابراین اشتباه است که فکر کنیم صلح جزء فلسفه نیست.
شایان ذکر است، این همایش عصر امروز با سخنرانی غلامحسین دینانی به کار خود پایان مید هد.
پایان پیام/
نظر شما