ادبیات امروز لزوما نباید نسخه بپیچد

عبدالجبار کاکایی با بیان اینکه شعر جوانان امروز پاسخگوی نیاز مخاطبان نیست، گفت: ادبیات امروز لزوما نباید نسخه بپیچد، بلکه می‌تواند نیازهایی را که جامعه تشنه آنها هست، در شعر پررنگ‌تر کند.

به گزارش خبرنگار شبستان، نشست خبری مجموعه شعرهای چاپ شده در حوزه هنری عصر روز گذشته با حضور عبدالجبار کاکایی و محمدرضا تقی‌دخت شاعر و ترانه‌سرا در سالن انتشارات سوره مهر برگزار شد.

 

در آغاز این مراسم عبدالجبار کاکایی عنوان کرد: با مطالعه مجموعه شعرهایی که تاکنون در حوزه شعر جوان چاپ شده، به این نتیجه رسیدم که جریان مستعد شعر جوان، تحت حمایت حوزه هنری در حال رشد و نمو است.

 

وی افزود: این اشعار از نظر سبکی و محتوایی شبیه یکدیگر هستند اما می‌توان گفت این آثار نسبت به آثاری که در جاهای دیگر چاپ شده قابل اعتناست.

 

کاکایی تصریح کرد: شعرهای جوان که توسط حوزه هنری منتشر می‌شود، بیشتر به موضوعات اجتماعی می‌پردازند اما نگاه شاعران دنباله‌روی تعهد و آرمانگرایی شاعران دهه 60 است، در واقع این نگاه به نوعی بازتولید نگاه کسانی مانند علیرضا قزوه به فقر و غناست و چیزی جدیدی در آنها دیده نمی‌شود.

 

وی نگاه شاعران جوان را نوعی نگاه ناشی از فقر تئوریک نسبت به مسئله فقر و غنا و مسایل اجتماعی خواند و یادآور شد: در مورد غزل نیز به نظر می‌رسد غزل امروز درگیر فرم و زبان است و رفتار صادقانه‌ای با مخاطب ندارد و شاعر غزل‌سرا بیشتر درگیر فرم و تکنیک است.

 

وی همچنین خاطرنشان کرد: دهه 80 شعر از لحاظ کمیت رشد قابل ملاحظه‌ای داشته است اما این افزایش کمی تأثیری در کیفیت آثار ندارد، در واقع گوش و وجدان جامعه هنوز با شنیدن قطعاتی از امین‌پور، سید حسن حسینی راضی می‌شود. با این وجود می‌توان گفت شعر امروز با وجود افراطی‌گری‌ها در فرم و زبان، قابلیت احیا و بازسازی دارد.

 

کاکایی ادامه داد: طوفان تشنگی در مخاطب وجود دارد اما توسط شاعران جوان حوزه هنری پاسخ داده نمی‌شود و مخاطب شعر در حوزه اجتماعیات همچنان تشنه است، به عبارتی ادبیات امروز لزوما نباید نسخه بپیچد بلکه می‌تواند نیازهایی که جامعه تشنه آنها هست را نیز پررنگ‌تر کند.

 

وی همچنین به وضعیت فیلترینگ و ممیزی‌ها در جامعه اشاره و اظهار کرد: با وجود ممیزی‌ها و فیلترینگ آن هم به شکل سلیقه‌ای خلاقیت‌ها در میان افراد از بین می‌رود و شاعران توان خلاقیت خود را از دست می‌دهد و این نیز یکی از نکاتی است که باید مورد بررسی قرار گیرد.

 

این شاعر و ترانه‌سرا تصریح کرد: باید برای شاعران جوان این نکته تفهیم شود که حتما لازم نیست همه شعرهای آنها چاپ شود، چرا که چیزی به شأن شاعر نمی‌افزاید، بسیار اتفاق افتاده که من با خواندن یک بیت به یک شاعر علاقه‌مند شده‌ام و با خواندن مجموعه شعری چنان از وی زده شده‌ام که هیچ کدام از دفتر شعرش را نمی‌خوانم به عبارتی ما برخلاف دهه 60 به سمت اشعار فرد می‌رویم.
 

وی اضافه کرد: حوزه هنری که داعیه تفکر انقلابی دارد باید مخاطبان خودش را بیابد وگرنه حتما ضرر می‌کند، بنابراین اشعاری که در حوزه چاپ می‌شود باید در بین مخاطبان تشنگی ایجاد کند و این در حالی است که کتاب‌های شعر نتوانسته هیچ اتفاق مهمی را در جامعه رقم بزند.

 

کاکایی در پایان گفت: امروز ضرورتی به تولید فکر توسط نهادهای فرهنگی دولتی نیست و مدن زمانی است که شخصی‌سازی فرا رسیده است و بسیاری از نهادهای فرهنگی دولتی اگر نتوانند در خدمت جامعه به شکل خاصی قرار گیرند جفا در حق ادبیات است.

 

پایان پیام/

کد خبر 36918

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha