به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان، نخستن اجلاسیه نوآوری "هنر استلال" با ارائه دکتر غلامرضا ذکیانی، عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی، در سالن نظریه پردازی نمایشگاه بین المللی کتاب تهران به همت دبیرخانه هیئت حمایت از کرسی های نظریه پردازی برگزار شد.
در این نشست که دکتر علی اصغر خندان و دکتر علی الله بداشتی، به عنوان نقادان نشست، و دکتر محمد سعیدی مهر، دکتر رضا محمدزاده و دکتر سید محمد حکاک به عنوان داوران نشست، حضور داشتند، طرح نامه دکتر غلامرضا ذکیانی، که پیش از این به دبیرخانه هیئت حمایت از کرسی های نظریه پردازی ارائه شده بود، مورد نقد و ارزیابی قرار گرفت.
دکتر خندان، یکی از منتقدان این نظریه در نشست، در بررسی آموزه "هنر استدلال" اظهار داشت: یکی از نقص هایی که در این مجموعه به چشم می خورد این است که از مفاهیم سخنی به میان نیامده است.
وی ضمن اشاره به تفاوت تاریخ منطق با تاریخ اندیشه، ادامه داد: مفاهیم به شدت در تاریخ منطق وجود داشته اند و چه در بحث مقولات و چه در مباحث برهان و غیره مبنای بررسی های مختلفی واقع شده اند. بنابراین یکی از اساس های خطا در منطق، همین بحث مفاهیم است که در این آموزه "هنر استدلال" به آن اشاره ای نشده است.
دکتر خندان به مدعای ذکیانی مبنی بر اینکه بیش از 95 درصد از استدلال ها در متون به صورت وضع مقدم و رفع تالی است، اشاره کرد و گفت: اولا ایشان دلیلی بر این مطلب اقامه نکرده اند و ثانیا بسیاری از استدلال های استقرایی و تمثیلی هم هستند که از مقوله دیگری می باشند.
وی در پایان سخنانش ادعا کرد: نمی توان گفت که خطای اندیشه، منحصر در وضع مقدم و رفع تالی، قیاس، استدلال یا تصدیقات است.
در ادامه، دکتر علی الله بداشتی، یکی دیگر از نقادان نشست با اظهار امیدواری از اینکه طرح "هنر استدلال" در عمل نیز بتواند تحقق یابد و کاربردی شود، ضمن اشاره به فرازی از این طرح تحت عنوان "خواستگاه بودن تعارض برای استدلال"، اظهار داشت: این جمله مهمله است و مشخص نکرده اید که آیا مرادتان محصوره کلیه است یا جزییه.
وی همچنین به این ادعای دکتر ذکیانی مبنی بر ناکارآمدی منطق جدید و قدیم اعتراض کرد و گفت: این ادعا تمام نیست و می بینیم که علمای اندیشه کتاب های خود را بر پایه روش های استدلالی همین منطق ها نگاشته اند. این بزرگان با همان روش ارسطویی بحث و استدلال کرده و علم آموخته اند.
پایان پیام/
نظر شما