تقدیر از هدایت‌گران سینما در روز حماسه‌ساز زبان پارسی

خبرگزاری شبستان: نخستین جشن رسانه‌ها در حوزه سینما همزمان با روز بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی با حضور جمع کثیری از هنرمندان پیشکسوت عرصه سینما و رسانه در تالار ایوان شمس برگزار شد.

 به گزارش خبرگزاری شبستان، در ابتدای این مراسم که شب گذشته (جمعه 26 ام اردیبشهت ماه) به همت بنیاد سینمایی فارابی برگزار شد و اجرای آن را «ژاله صادقیان» بر عهده داشت. با قرائت قرآن توسط «کریم منصوری»، قاری بین المللی مراسم آغاز شد.

 

 

جعفری جلوه: رسانه نقاد، هدایت‌گر و هویت ساز است

 

مهندس «محمدرضا جعفری جلوه» مدیرعامل بنیاد سینمایی فارابی، ضمن خوش‌آمدگویی به مدعوین، گفت: رسانه نو به نو تنوع می‌پذیرد و حتی به چالش خود تبدیل می‌شود، اما جدید و قدیم همچنان در صحنه است با همه کارکردهایش اطلاع رسان، یاد دهنده، نقاد، هدایت‌گر، هویت ساز است و فضا را می‌سازد. فضا، محیط و اتمسفری که بر ما جاری است و ما را پیش می‌راند که ما محیط را می‌سازیم و محیط ما را و سینما نیز در امتداد ما زاده محیط و فضای پیرامون است.

 

وی افزود: فضا هر آنچه باشد ما و همه برون داده ها و تراوشاتمان همان هستیم که از کوزه همان برون تراود که در اوست. محیط در ما می‌خلد و از ما برون می‌تراود. محیط فرهنگی و هویتی خاستگاه معنوی ماست، اگر باشد و با تلاش رسانه‌ها فراهم گردد. خبر، نقد، نظریه، عکس، اطلاعات، بیش و کم آموختنی، تصحیح کننده، هادی و هویت ساز. رسانه‌های سینمایی خواه یا ناخواه سینما را می‌سازند.

 

وی ادامه داد: سینمای مؤلف و سینمای ملی، ماحصل رسانه‌های ملی است؛ غیور، مسوول، اصیل و وحدت بخش. همچون نظایر تاریخ ساز خود یکی از آن میان و در اوج شاهنامه. کارستان حکیم ابوالقاسم فردوسی، رسانه‌ای تراز و سرنوشت ساز، امتزاج ایران و ایمان که گفت: بسی رنج بردم در این سال سی، عجم زنده کردم بدین پارسی. این پارسی هویت گرا، واقعیت نگر و امیدآفرین همچون سینمای ملی که این نیز بی تردید امتزاجی است از ایران و ایمان. گنجی ماحصل رنج، گوهر وحدت بخشی علیرغم سلایق و علایق. یک رنگین کمان تمام عیار . وه که چه دل انگیز و شوق آفرین! وحدت در عین کثرت! کثرت در عین وحدت!

 

جعفری جلوه در پایان گفت: رسانه مسوولیت شناس سینمایی! به پاس قلم زدن و رقم زدن چنین سینمایی، سپاس. بدان گه که لوح آفرید و قلم، بزد بر همه بودنی‌ها رقم.

 

پس از سخنرانی مدیرعامل بنیاد سیمایی فارابی کلیپی شامل سخنان بزرگان معاصر ادب پارسی در رابطه با فردوسی و شاهنامه پخش شد و پس از آن مرشد «محمدرضا معجونی» و «ابوالفضل ورمرزیار» به نقالی و خواندن بخش‌هایی از شاهنامه فردوسی پرداختند.

 

در ادامه با پخش کلیپی، از شهید سیدمرتضی آوینی، شهید حسن باقری و مرحوم رسول ملاقلی پور تجلیل شد و جعفری جلوه تقدیرنامه شهید آوینی و شهید باقری را به «محمود عاطفی» رئیس سازمان بسیج رسانه کشور و همچنین تقدیرنامه مرحوم رسول ملاقلی پور را به همسر وی اهدا کرد.

 

 

 

تقدیر از اهالی رسانه رادیو و تلویزیون

 

در بخش تقدیر از برنامه های رادیویی و تلویزیونی حمیدرضا دیبایی ، دبیر نخستین جشن رسانه ها در حوزه سینما به همراه جهانگیر کوثری تندیس جشنواره، لوح تقدیر و سه سکه بهار آزادی را تقدیم کردند به «اکبر عالمی» برای برنامه هنر هفتم، «محمود گبرلو» برای برنامه هفت و «مارال دوستی» برای برنامه پرانتز باز.

 

 

شاهنامه تنها حماسه ایران نیست، بلکه حماسه شرق است

 

پس از آن دکتر «حجت‌ا... ایوبی»، رییس سازمان سینمایی با ابراز خرسندی از برگزاری این مراسم در روز بزرگداشت فردوسی و با قدردانی از میرعامل بنیاد سینمایی فارابی برای برگزاری این مراسم، گفت: خوشحالیم که امروز از کسانی تجلیل می کنیم که همواره تجلیل‌های فراوانی را در روزها و ماه‌های متعدد سال مخابره کرده‌اند.

 

وی افزود: شاهنامه تنها حماسه ایران نیست، بلکه حماسه شرق است و نقطه اتصال ما به جهان شرق به ویژه جهان ایرانی و ایران فرهنگی‌ست. من در مقام سخن گفتن در خصوص شاهنامه نیستم، اما به عنوان یک ایرانی به خود می بالم که در سرزمین شاهنامه و فردوسی زندگی می‌کنم و نفس می‌کشم. جهان ایرانی و حوزه تمدن ایرانی هویت خود را مرهون شاهنامه است و شاهنامه حلقه وصل ما به همه آن‌هاست.

 

وی ادامه داد: اگر به کشورهای همسایه گذری داشته باشید، می‌بینید که فرودگاه قرقیزستان به نام «ماناس» است و حماسه «ماناس» که هویت این مردمان است، برگرفته ای از شاهنامه است. روستای پلنگینه پوش، هویت مردم گرجستان است و ادبیات و حماسه آن چیزی نیست جز ترجمانی از شاهنامه. مردمان تاجیکستان به زبان شاهنامه سخن می‌گویند و به رغم همه سختی‌ها و گرفتاری‌های سالیان‌شان، شاهنامه را حفظ کرده‌اند و به زبان پارسی سخن می‌گویند و امیدواریم که ما هم به زبان شاهنامه و زبان فردوسی بازگردیم.

 

ایوبی اظهار کرد: حماسه فردوسی حفظ زبان پارسی‌ست. نزدیک به شصت هزار بیت که بیشترین آن به همین زبان است، آن هم در دورانی که فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی نبوده که واژه گزینی کند و در دورانی که به زبان عربی و تازی سخن گفتن مایه افتخار بوده است. حتی دانشمندان و عالمان، همه به هم فخر می‌فروختند که به زبان عربی سخن می‌گویند. در چنین شرایطی او کاخی را بر افراشت که شامل شصت هزار بیت شعر پارسی‌ست. از افتخارات ما ایرانیان است که اگر امروز ادبیات هزار سال گذشته را جلوی فرزندان‌مان بگذاریم به راحتی می‌خوانند و می‌فهمند. این امتیازی است که کشورها و زبان‌های دیگر ندارند. از افتخارات شاهنامه است که ما بر خلاف ادبیات عربی، انگلیسی، فرانسه و ... می توانیم اشعار هزار سال پیش را به راحتی بخوانیم.

 

رییس سازمان سینمایی با بیان اینکه جایگاه شاهنامه برای ما ایرانیان جایگاه تمدن ایرانی را تعریف می‌کند، افزود: ذز سراسر شاهنامه داد، عدالت و عدل موج می زند و همین باعث پایداری شاهنامه است. شاهنامه نماد تفکر ایرانی است، در مباحث سیاسی که مبتنی بر داد و عدالت است. تا زمانی که پادشاهان ایرانی عادل و دادگهند فر ایزدی و فره ایزدی با آنهاست، ولی به محض اینکه عدالت را از دست می دهند، شکوه و عظمت و آن پرنده خوشبختی و قدرت را از کف می دهند و قدرتشان رو به زوال و نابودی می‌رود.

 

وی ادامه داد: مبنای مشروعیت در فرهنگ ایرانی و در فرهنگ اسلامی عدالت است. افراد تا وقتی که عادل‌اند، در قدرت هستند وگر نه فر ایزدی آنها را ترک خواهد کرد. سراسر شاهنامه بیانگر ادب، احترام، رابطه پدر و فرزند، دشمن شناسی است. در شاهنامه دشمن را هم گرامی می داریم. وقتی که آن صحنه های زیبای نبرد اسفندیار را ذکر می کند آنقدر از عظمت اسفندیار می گوید که همه دعا می کنند که جنگ نشود زیرا این اسفندیار حیف است که بمیرد. دشمن را هم خوار و زبون و خفیف نمی شمارد، دشمن را هم بزرگ می شمارد.

 

ایوبی اشاره کرد: شاهنامه یعنی اسطوره جنگ؛ ولی در تمام شاهنامه صلح طلبی و گفتگو موج می زند. قبل از همه جنگ ها رستم دستان دعا می کند، در خواست می کند که جنگ نکنیم، سخن بگوییم، چرا بجنگیم. هیچ کجای شاهنامه به ویژه در بخش دوم که بخش پهلوانی است وقتی که سخن از جنگ و نبرد به میان می آید، قدرتمند ایرانی طالب جنگ نیست. در شاهنامه دعوت به شادی موج می زند. فرهنگ ایرانی شادی را می خواهد، شادی یعنی هم نوا بودن با طبیعت و خلقت یعنی قانع بودن، یعنی همساز بودن. در سراسر شاهنامه می بینیم که در ایران باستان در طول سال دوازده جشن مختلف داشته ایم.

 

وی با ایراز این نکته که هنرمندذان ایرانی طی سالیان گذشته هر آنچه که در توانشان بوده را برای حفظ و شناساندن شاهنامه به انجام رسانده اند، ادامه داد: نویسندگان و محققان هر آن‌چه در توانشان بوده انجام داده‌اند، در عرصه هنرهای تجسمی نگارگران ایرانی در طول این سال ها آنچه داشتند، در خدمت شاهنامه گذاشتند و زیباترین آثار و باشکوه ترین آثار نگارگری و تذهیب مختص شاهنامه است، شاهنامه بایسنقری و شاهنامه شاه تهماسب شاهکارهایی هستند که می شناسیم و می دانیم. در عرصه هنرهای نمایشی نیز همین طور بوده است. پرده خوانی‌ها، تعزیه‌ها که از سوگ سیاوش آغاز شد و در فرهنگ شیعی و فرهنگ دینی ما ادامه پیدا کرد و تعزیه توانست موسیقی ایرانی، نمایش ایرانی و هنر ایرانی را حفظ کند.

 

وی در پایان عنوان کرد: اما باید ببینیم در عرصه سینما آیا حق شاهنامه ادا شده است یا خیر؟ گمان می کنم حق شاهنامه را هنوز ادا نکرده‌ایم و این متن فاخر زیبا، این قصه های زیبایی که بزرگ ترین متن فارسی جهان شرق است به خوبی مورد توجه و استفاده قرار نگرفته است. امیدواریم که سینمای ایران هم بتواند در آینده از این گنجینه بزرگ نهایت استفاده و بهره برداری را داشته باشد و بخش هایی از شکوه و عظمت فرهنگ اسلامی و فرهنگ ایرانی را به عنوان اقتباس از شاهنامه به تصویر بکشد.

 

 

تقدیر از سینماگران حوزه رسانه

در ادامه این مراسم حجت ا... ایوبی به همراه سعید راد با اهدای لوح تقدیر، تندیس و سکه بهار ازادی از «شیما غفاری» دبیر فرهنگی خبرگزاری ایسنا، «کیوان امجدیان» دبیر فرهنگی خبرگزاری فارس، «مسعود داودی» مدیر مسئول روزنامه بانی فیلم و همچنین از «مسعود نجفی» خبرنگار سینمایی خبرگزاری ایسنا به عنوان پاسداشت یک دهه فعالیت مستمر و پیگیر در حوزه سینما تقدیر کردند.

 

بخش بعدی مراسم تجلیل از پیشکسوتان عرصه سینما و رسانه بود که در این بخش محمدرضا جعفری جلوه، کمال تبریزی و حجت ا... ایوبی از «ابراهیم حاتمی کیا» و سپس به همراهی مسعود جعفری جوزانی از «رسول صدر عاملی» تجلیل کردند. در ادامه داریوش ارجمند و حمیدرضا دیبایی از «علی معلم»؛ داریوش فرهنگ و سیروس الوند از «ابوالحسن داودی»؛ امین تارخ و مهدی مسعودشاهی از «فریدون جیرانی»؛ مسعود کیمیایی و شهاب حسینی از «جواد طوسی»؛ محمد احسانی و همایون اسعدیان از «مسعود فراستی»؛ حمیدرضا مدقق و حبیب ایل بیگی از «محمدتقی فهیم» و همچنین فرشته طائرپور و مازیار میری از «طهماسب صلح جو» با اهدای لوح تقدیر، تندیس جشنواره و سه سکه بهار آزادی تقدیر به عمل آوردند.

 

 

نشان پیشکسوتان عرصه سینما و رسانه برای ماهنامه فیلم و غلامرضا موسوی

 

نشان پیشکسوتان عرصه سینما و رسانه به همراه لوح تقدیر و سه سکه بهار آزادی نیز توسط مهدی مسعودشاهی و بهمن حبشی به «غلامرضا موسوی» اهدا شد که به دلیل حضور وی در جشنواره کن، توسط حبیب اسماعیلی دریافت شد و سپس به همراهی سیروس الوند از «مسعود مهرابی»، «هوشنگ گلمکانی» و «عباس یاری» مدیران ماهنامه فیلم برای سال ها فعالیت مستمر تقدیر به عمل آمد.

 

 

جوایز بخش رقابتی

در بخش رقابتی این جشن که داوری آن را شهرام جعفری‌نژاد، سیدمهدی شجاعی، طهماسب صلح جو، محمدحسین لطیفی و اکبر نبوی بر عهده داشتند، جایزه بهترین گفتگو به حمید رضا بوالی از خبرگزاری تسنیم به عنوان نفر اول، شبنم میرزین‌العابدین از روزنامه جام جم به عنوان نفر دوم، روزبه کمالی از ماهنامه فیلم نگار به عنوان نفر سوم؛ جایزه بهترین نقد به جواد طوسی از ماهنامه فیلم به عنوان نفر اول، جواد یغموری از ماهنامه فیلم نگار به عنوان نفر دوم و رامتین شهبازی از ماهنامه فیلم نگار و رضا کاظمی از روزنامه اعتماد به عنوان نفر سوم؛ جایزه بهترین گزارش به مرضیه ریاحی از ماهنامه فیلم به عنوان نفر اول، آرش عنایتی از ماهنامه صنعت سینما به عنوان نفر دوم و شبنم میرزین‌العابدین از ماهنامه صنعت سینما به عنوان نفر سوم؛ جایزه بهترین یادداشت به رضا استادی از روزنامه جام جم، سید محمد لواسانی از خبرگزاری ایسنا به عنوان نفر دوم و از جواد طوسی از روزنامه اعتماد اهدا شد. در بخش عکس هیات داوران با اعلام اینکه نفر اولی را انتخاب نکرده‌اند جوایز خود را به بابک برزویه به عنوان نفر دوم و احمد رضا شجاعی به عنوان نفر سوم اهدا کردند.

 

همچنین از شکر خدا گودرزی توسط پری صابری و اسماعیل خلج به پاس یک عمر تلاش برای حفظ وجوه نمایشی شاهنامه فردوسی تجلیل شد.

 

جوایز بخش رقابتی جشنواره برای نفرات اول سه سکه بهار آزادی، دو میلیون تومان وجه نقد به عنوان کمک هزینه فرهنگی و تندیس جشنواره؛ نفرات دوم دو سکه بهار آزادی، یک میلیون تومان وجه نقد و لوح زرین جشنواره و نفرات سوم یک سکه بهار آزادی، پانصدهزار تومان وجه نقد و لوح سیمین جشنواره در نظر گرفته شده بود.

 

در پایان این مراسم نیز گروه موسیقی ایل به خوانندگی علیرضا قربانی قطعاتی را اجرا کردند.

 

 

 

 

 

 

در حاشیه:

- «محمود گبرلو» به دلیل پخش زودهنگام برنامه «هفت» و همزمانی با برگزاری مراسم، در مراسم حضور نداشت.

 

 

- «علی معلم» هنگام دریافت تندیس بزرگداشتش ضمن ابراز تشکر از برگزارکنندگان و کارکنان فارابی با بیان اینکه برگزاری چنین جشن‌هایی کار مثبتی است؛ گفت: امروز ما در سالروز گرامیداشت فردوسی دورهم جمع شده‌ایم هرچند ما در مقابل وی مانند برزگری هستیم که بیل‌مان به هیچ کار نمی‌آید.

 

وی با تشکر از همه کسانی که در طول این سال‌ها نقد و سینما را زنده نگه داشتند؛ گفت: سینما نسبت به داشته‌هایش بی‌اعتناست سینمای ایران با گردش مالی کمتر از یک ساختمان چند طبقه در سعادت آباد تهران بیشتر توسط رسانه‌ها زنده است و امیدوارم این سینما قدر رسانه‌ها را بداند.

 

 

- «داریوش فرهنگ» که برای تقدیر و اهدای تندیس بزرگداشت «ابوالحسن داودی» بر روی صحنه حاضر شده بود گفت: ما امروز خوشحالیم که همه از طایفه فردوسی هستیم و باید درود بفرستیم بر ایران و ایرانی زیرا همه ما از طایفه درد و رنج و از‌‌ همان قبیله عشق و شور و شعفی هستیم که فردوسی بود.

 

 

- «ابوالحسن داوودی» بعد از دریافت تندیسش گفت: برگزاری چنین جشن‌هایی کار خوبی است اما باید یادی کنم از روزنامه‌نگارهایی که روزنامه‌های آن‌ها به هر دلیلی تعطیل شده است و امروز باید از روزنامه‌نگارهایی که بیکار شده‌اند؛ تجلیل کنیم زیرا بسیاری از مسئولان نگاه مهربانانه‌‍ای به این روزنامه‌ها داشتند.

 

وی ادامه داد: امیدوارم در همه عرصه‌های اجتماعی مدیریت و سیاست و اقتصاد نگاه تیزبین، نقاد و نکته بین وجود داشته باشد و به دنبال ذره ذره عیب گرفتن از دیگران نباشیم.

 

 

- «جواد طوسی» نیز طی سخنانی با تشکر از برگزارکنندگان جشن گفت: بسیار خوشحخالم که جایزه خود را از دستان «مسعود کیمیایی» گرفتم؛ فیلمسازی که به پای مردی بر اصول خود معروف است. امیدوارم برگزاری چنین جشن‌هایی به معنای خداحافظی با افرادی چون من نباشد و بر عکس سکوی پرتابی باشد برای اینکه دغدغهخ‌مندتر از گذشته و با احساس مسئولیت بیشتر بنویسیم و از دغدغه‌های سینمای فرهنگی بگوییم تا راهی باشد برای ارائه تعریف درستی از سینمای ملی.

 

 

- در این برنامه افرادی چون علی رویین‌تن، هادی مقدم دوست، بهروز شعیبی، فریدون جیرانی، کامران ملکی، حمید نعمت اله، شهاب حسینی، حبیب ایل بیگی، هادی کریمی، بهمن حبشی، مهدی مسعودشاهی و جمع کثیری از اهالی رسانه حضور داشتند.

 

 

- کارگردانی این برنامه و کلیپ‌ها بر عهده «محمد پرویزی» بود. ایده ساخت کلیپ‌ها که با لوگوی روزنامه «سینمای اعتدال و امید» و به صورت مصاحبه‌ای در داخل یک روزنامه انجام می‌گرفت، مورد توجه اهالی رسانه قرار گرفت.- این مراسم ساعت 20:30 آغاز و تا ساعت 23:30 به طول انجامید.

 

 

پایان پیام/

کد خبر 368233

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha