سه پایگاه مردمی میراث فرهنگی در نقاط پرتردد شهر تهران مستقر می شود

سه پایگاه مردمی میراث فرهنگی در پارکهای دانشجو، لاله و ملت مستقر خواهد شد که دانشجویان میراث فرهنگی در راستای ایجاد سرمایه اجتماعی و آموزش عمومی، نقش مردم در حفاظت از میراث فرهنگی را به مردم آموزش می دهند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان، محمدحسن طالبیان، معاون سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به مناسبت هفته میراث فرهنگی و روز جهانی موزه در نشست خبری گفت: جریان‌سازی فرهنگی برای برقراری تعامل و پیوند میان مردم و میراث فرهنگی در دستور کار این سازمان قرار دارد.

 

وی با اشاره به برنامه‌های متنوع سازمان در هفته میراث فرهنگی خاطرنشان کرد: کودکان، نوجوانان و جوانان از گروه‌های هدف هستند که در هفته میراث فرهنگی باید آموزش‌های لازم را در این خصوص ببینند چرا که جوانان باید اصالت و هویت خود را بیابند و یک هم‌گرایی فرهنگی بین اقوام مختلف ایجاد شود.

 

طالبیان با اشاره به نام‌گذاری روزهای هفته میراث فرهنگی اظهار داشت: هفته میراث فرهنگی از 28 اردیبهشت آغاز می‌شود و میراث فرهنگی و موزه، آموزش و میراث فرهنگی، رسانه و میراث فرهنگی، کودک و میراث فرهنگی، مفاخر ایران و میراث فرهنگی، وحدت و میراث فرهنگی با هدف هم‌گرایی اقوام ایرانی و دفاع مقدس و میراث فرهنگی عناوین هفته میراث فرهنگی است.

 

طالبیان در ادامه از برگزاری دو نمایشگاه در استان‌های همدان و کردستان خبر داد و گفت: 40 شی مربوط به تپه نوشی‌جان و تپه ملایر به استان همدان ارسال شده که در هفته میراث فرهنگی به نمایش گذاشته می‌شود. همچنین 44 شی نیز از آثار فرهنگی و باستانی برای نمایش در استان کردستان ارسال شده است.

 

معاون سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در ادامه از رونمایی از کتاب میراث جهانی خبر داد و افزود: محتوای این کتاب با کمک ثبت جهانی تهیه شده و 16 اثر ثبت جهانی‌شده در این کتاب معرفی شده است.

 

در ادامه این نشست، دکتر فرهاد عزیزی، مدیرکل دفتر امور پایگاه ها گفت: سیاست‌ها و برنامه‌های میراث فرهنگی در پایگاه‌های جهانی بر اساس عناوینی است که هفته میراث فرهنگی نام‌گذاری شده است.

 

وی با اشاره به رویکرد این سازمان خاطرنشان کرد: در هفته میراث فرهنگی تلاش می‌کنیم سیاست‌ها و برنامه‌های کلی دفتر پایگاه‌های جهانی را در یک روز اعلام بکنیم.

 

وی افزود: معرفی آثار در انتظار ثبت جهانی، معرفی آثار ثبت جهانی‌شده، آماده‌سازی آثاری که شرایط ثبت‌ جهانی را دارند و تعامل و ارتباط بین مردم با سازمان میراث فرهنگی از مسایلی است که در این بخش پی‌گیری می‌شود.

 

وی در ادامه مشارکت و همراهی مردم و نهادها و دستگاه‌های اجرایی با پایگاه‌های ثبت جهانی را از مهم‌ترین برنامه‌های مرکز عنوان کرد و افزود: نحوه مشارکت و همیاری کلیه عوامل مرتبط با سایت‌های جهانی در قالب یک نشست آموزش داده خواهد شد.

 

وی ادامه داد: در همه جای دنیا اولین برنامه آموزشی برای کودکان برگزار می‌شود چرا که تأثیرگذارترین افراد در خانواده‌ها هستند.

 

وی از برگزاری کارگاه‌های آموزشی برای هزار نفر از کودکان سطح مدارس تهران خبر داد و افزود: معرفی آثار ثبت جهانی‌ شده با روش‌ها و راه‌های ویژه کودکان در این کارگاه آموزشی برای کودکان معرفی خواهد شد.

 

محمدرضا کارگر، مدیرکل امور موزه ها در ادامه با اشاره به برنامه‌های میراث فرهنگی در حوزه موزه خاطرنشان کرد: میراث فرهنگی و ارزش‌های نهفته در آن را به مردم و جهان در قالب برنامه‌های متنوع معرفی خواهیم کرد.

 

وی با بیان اینکه موزه‌ها کریدور ورودی مردم به میراث فرهنگی هستند، خاطرنشان کرد: موزه‌های ما علی‌رغم اینکه از بضاعت و توان مالی کمی برخوردار هستند گنجینه‌های بسیار ارزشمندی را حفاظت و پاسداری می‌کنند و تلاش می‌کنند آنها را به بهترین وجه به مردم معرفی نمایند.

 

وی با اشاره به شعار سال از سوی سازمان جهانی موزه‌ها (ICOM) با عنوان مجموعه های موزه ای و برقراری پیوندها، خاطرنشان کرد: هرساله بر اساس ضرورتی که در جهان احساس می‌شود شعاری انتخاب می‌کنند که امسال نیز شعار مجموعه‌های موزه زمینه ارتباطات مختلف را فراهم می‌کنند به عنوان شعار سال انتخاب شده است.

 

وی یادآور شد: طبق این شعار زمینه‌ای فراهم کرده‌ایم تا ارتباطاتی بین اقشار مختلف، حال، آینده، گذشته، موزه و صنعت و تمام موضوعاتی که در جامعه است، زمینه این ارتباط را فراهم کنیم.

 

وی خاطرنشان کرد: از همه موزه‌ها خواسته شده با توجه به شعار سال نمایشگاه‌های مختلف و برنامه‌های متنوعی را برگزار بکنند.

 

وی با بیان اینکه بیش از 500 موزه در کشور دایر است، اظهار داشت: از این تعداد 250 موزه متعلق به میراث فرهنگی است و مابقی نیز تحت حمایت میراث فرهنگی قرار دارند.

 

وی با اشاره به رویکرد جدید در جامعه و همکاری‌ها، تعاملات داخلی و خارجی و نگاه جدید به موزه اظهار داشت: این موضوع برای سال‌های آینده نهادینه می‌شود و تلاش می‌کنیم تأثیرگذاری موزه‌ها را افزایش دهیم.

 

دیپلماسی فرهنگی را تقویت کنیم

 

وی ادامه داد: موزه‌ها باید به دغدغه‌های دولت، نظام و مردم توجه جدی داشته باشند به طوری که در ایجاد بستر و راه‌حل‌های مناسب نقش مؤثری ایفا کنند.

 

وی با تأکید بر اینکه باید دیپلماسی فرهنگی را تقویت کنیم، خاطرنشان کرد: تعاملات خود را باید با کشورهای دیگر از طریق موزه گسترش دهیم.

 

در ادامه، مهناز عبداله خان گرجی، مدیر گنجینه ملی ایران با اشاره به برنامه‌های این بخش به مناسبت هفته میراث فرهنگی اظهار داشت: موزه باستان‌شناسی از روز 29 اردیبهشت بازگشایی می‌شود و به مدت 10 روز پذیرای بازدیدکنندگان و علاقه‌مندان است.

 

وی از برپایی نمایشگاه‌های متعدد و انتشار پوستر و کتاب خبر داد و گفت: دوازدهمین گردهمایی باستان‌شناسی به میزبانی موزه ملی برگزار خواهد شد.

 

گرجی خاطرنشان کرد: روز 28 اردیبهشت همزمان با روز ملی موزه بازدید از کلیه موزه‌ها رایگان است و زمان بازدید تا ساعت 21 تمدید شده است.

 

وی ادامه داد: برگزاری نمایشگاه در سالن موزه مردم‌شناسی کاخ گلستان، نمایش آلبومِ‌های کاخ گلستان (منتخبی از اسناد قاجاریه) مربوط به کاخ گلستان از دیگر برنامه‌های هفته میراث فرهنگی است.

 

وی از افزایش بازدیدکنندگان و توریست‌های خارجی خبر داد و افزود: 200 هزار توریسم در ایام نوروز از موزه‌ها بازدید کرده‌اند که در این میان توریست‌هایی از کشورهای اسکاندیناوی، کره، بلغارستان، ایتالیا، اسپانیا، آلمان و ژاپن بیشترین فراوانی را به خود اختصاص داده‌اند.

 

در ادامه، محمدرضا رحیم زاده، رئیس مرکز آموزش عالی میراث فرهنگی با اشاره به ابعاد آموزش خاطرنشان کرد: آموختن از میراث فرهنگی، درک پیام میراث فرهنگی و شناسایی و علل پیدایش میراث فرهنگی از ابعاد آموزش است.

 

وی با بیان اینکه آموزش به میراث‌داران فرهنگی در دهکده جهانی ضروری است، خاطرنشان کرد: متوجه‌کردن و بیدارکردن مردم و نشان‌دادن ارز‌ش‌ها یکی از مباحث حوزه آموزش است که می‌تواند فرهنگ روز را با ریشه‌ها پیوند دهد و خودآگاهی اجتماعی و فرهنگی را افزایش دهد.

 

دکتر رحیم‌زاده با اشاره به پتانسیل‌های موجود در آموزش عالی خاطرنشان کرد: سه پایگاه مردمی میراث فرهنگی در نقاط پرتردد شهر تهران یعنی پارک دانشجو، پارک لاله و پارک ملت مستقر خواهد شد که دانشجویان میراث فرهنگی در راستای ایجاد سرمایه اجتماعی و آموزش عمومی، شیفتی و حقیقت میراث فرهنگی و فواید آن برای زندگی امروز و همچنین حساسیت‌ها حفاظت و نقش مردم در حفاظت از میراث فرهنگی را به مردم آموزش می‌دهند.

 

در ادامه، فرهاد نظری، مدیر دفتر ثبت آثار و حفظ و احیاء میراث معنوی و طبیعی با اشاره به اینکه همه فرآیندهای مربوط به میراث فرهنگی بعد از ثبت اثر مرئی و قابل ثبت است، اظهار داشت: احکام کمیته‌های تخصصی و شورای سیاست‌گذاری ثبت میراث فرهنگی تجدید شده است و اولین نشست‌های کمیته را برگزار خواهیم کرد که نتیجه آن ثبت در حوزه‌های منقول، غیرمنقول، منابع طبیعی، ناملموس و ابلاغ حریم خواهد بود.

 

مدیر دفتر ثبت آثار و حفظ و احیاء میراث معنوی و طبیعی یادآور شد: اولین آثاری که در فهرست ذخیره آثار ملی غیرمنقول ثبت خواهد شد، تصویب و اعلام می‌شود.

 

پایان پیام/
 

کد خبر 368214

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha