به گزارش خبرنگار احزاب خبرگزاری شبستان، خانه احزاب، نهادی غیر دولتی است که در دولت اول خاتمی تشکیل شد تا در کنار رسیدگی به امور حزبی و موضوعات صنفی احزاب، تشکلهای سیاسی مختلف را زیر یک سقف در کنار هم قراردهد. هیأت مؤسسان این تشکل، بعد از دریافت پروانه فعالیت از کمیسیون ماده 10 احزاب، انتخابات شورای مرکزی را برگزار و فعالیتشان را آغاز کردند.
ریاست این خانه همیشه در اختیار اصول گراها بود تا اینکه یک دوره در اختیاراصلاح طلبان درآمد و در انتخاباتی که در سال 88 برگزار شد یکی از نامزدهای اصولگرا -که موفق به کسب کرسی ریاست نشده بود -تردیدهایی درباره صحت انتخابات مطرح کرد.
بعد از شکایت وی به کمیسیون ماده 10 احزاب و افت و خیزهای بسیار، نتیجه انتخابات باطل شد و ابطال انتخابات داخلی سال 88 به عنوان نقطه عطف، خانه احزاب را به رکود کشاند و در پی مباحثی که در این خصوص بین دو جریان سیاسی بالا گرفت، فلسفه وجودی خانه احزاب زیر سؤال رفت.
ایرادهای حقوقی به اساسنامه و تمدید نکردن مجوز فعالیت علت تخلیه خانه احزاب بود. بعد از باز پس گرفتن ساختمانی که در اختیار خانه احزاب بود و بلوکه کردن اسناد و مدارک از سوی وزارت کشور وقت، فعالیت اعضا به حالت نیمه تعلیق در آمد. پس از انتخاب روحانی و وعده او برای فراهم کردن بستر فعالیت احزاب و نهادهای غیر دولتی، بانیان و اعضای سابق خانه احزاب خواستار مساعدت دولت برای بازگشایی خانه احزاب شدند. خواستهای که یکی از موضوعات محوری نشست نمایندگان احزاب و وزیر کشور بود که 14 دیماه در وزارت کشور برگزار شد.
ادوار گذشته خانه احزاب
در اسفند 1379، نخستین مجمع عمومی خانه احزاب در سالن اجتماعات وزارت کشور برگزار شد و "حسین موسوی تبریزی" دبیرکل مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه قم به عنوان رییس شورای مرکزی نخستین دوره خانه احزاب انتخاب شد.
دومین مجمع عمومی این نهاد صنفی و مدنی در سال 1382 برگزار شد و این بار "حسن غفوری فرد" از چهرههای سنتی اصولگرایان و عضو شورای مرکزی حزب موتلفه اسلامی به سمت رییس شورای مرکزی خانه احزاب برگزیده شد.
طبق ماده 15 اساسنامه خانه احزاب، "شورای مرکزی خانه احزاب مرکب از 15 نفر عضو اصلی و 6 نفر عضو علی البدل است که برای مدت دوسال توسط مجمع عمومی انتخاب خواهند شد و انتخاب مجدد اعضای شورای مرکزی برای دورههای بعد بلامانع است".
به موجب مصوبه مجمع عمومی خانه احزاب در سال 1384، "موسوی تبریزی" از چهرههای نزدیک به اصلاح طلبان همچون دوره اول بار دیگر بر کرسی ریاست خانه احزاب تکیه زد، امری که در سال 1386 هم تکرار شد تا از چهار دوره فعالیت خانه احزاب، سه دورهاش با ریاست دبیرکل مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم همراه باشد.
در مهر ماه 1388 در شرایطی که فضای سیاسی کشور بواسطه زیاده خواهی فتنهگران ملتهب و متشنج بود، پنجمین مجمع عمومی خانه احزاب برگزار شد و باتوجه به کنارهگیری موسوی تبریزی از قبول مسئولیت در این تشکل صنفی، "حسین کاشفی" از اعضای حزب منحله مشارکت به سمت ریاست شورای مرکزی خانه احزاب منصوب شد.
غفلت مسئولان خانه احزاب از اصلاح اساسنامه و اجرای قانون موجب شد تا نماینده وزارت کشور از حضور در مجمع عمومی خانه احزاب خودداری کند و نتایج انتخابات پنجمین دوره شورای مرکزی خانه احزاب از منظر وزارت کشور مخدوش باشد.
پس از نشستهایی که در اواخر سال گذشته میان نمایندگان احزاب و مسئولان وزارت کشور برگزار شد، مقرر شد که "حسن غفوری فرد" رییس دومین دوره شورای مرکزی خانه احزاب و "حسن موسوی تبریزی"رییس سومین و چهارمین دوره شورای مرکزی خانه احزاب به عنوان متولی برگزاری مجمع فوقالعاده خانه احزاب برای 60 حزب و تشکل سیاسی دعوتنامه ارسال کنند.
برخی اصولگرایان در این میان مدعی شدند که حضور اصلاح طلبان خانه را به بی راهه میبرد و برای همین با باز گشای خانه احزاب مخالفت کردند.
حسین کاشفی در خصوص مخالفت برخی افراد و احزاب اصولگرا با بازگشایی مجدد خانه احزاب گفت: متاسفانه جریانی در کشور حضور دارد که تنها خود را ملاک و معیار قرار میدهد و قانون را تا زمانی که منافع آنها را تامین کند، میپسندند و وقتی در تقابل با منافع آنها باشد، آن زمان دیگر قانون برای آنها معنایی ندارد.
وی با بیان اینکه برخی از اصولگرایان واقفند که رای اصلاحطلبان از آنها بیشتر است پس نمیخواهند که پیشاپیش بازنده انتخابات باشند، شروع به اتهامزنی میکنند، اظهار داشت: فکر میکنم که این مخالفتها برخواسته از عدم توسعهیافتگی و نشات گرفته از عدم پایبندی به قانون و اخلاق صورت میگیرد، چون همه باید قبول کنیم که باید براساس قانون عمل کنیم و اینکه بگوئیم چون آنها هستند، پس نباید بازگشایی شود، این برتریطلبی نسبت به قانون است.
دبیرکل خانه احزاب با بیان اینکه خانه احزاب میتواند در جهت توسعه فرهنگ تحزب در کشور موثر باشد، اذعان داشت: خانه احزاب متعلق به همه جریانها و احزاب کشور است که میتواند مدافع و پیگیر حقوق صنفی و مدنی باشد.
یک خانه و این همه دردسر
دبیر کل حزب موتلفه اسلامی که از احزاب اصولگرای دو آتشه است در گفتگو با یکی از خبرگزاری ها گفت: اصلاحطلبان میخواهند مجددا آن مرده(خانه احزاب) را زنده کنند، به دلیل اینکه آن خانه احزاب قبلی مُرد و تشییع جنازهاش هم انجام شده ولی عدهای سعی در احیای آن دارند.
ترقی در مورد شرکت موتلفه اسلامی در مجمع عمومی خانه احزاب گفت: حضور مجدد اصولگرایان در خانه احزاب منوط بر این است که اولا جایگاه قانونی خانه احزاب مشخص شود و همچنین تکلیف احزاب از لحاظ قانونی مشخص شود جمیع این شرایط مشخص می کند که اصولگرایان در مجمع عمومی شرکت می کنند یا نه.
این عضو حزب موتلفه معتقد است: خانه احزاب که در دوره اصلاحات بر اساس مجوز کمیسیون ماده 10 احزاب شکل گرفت یک واحد صنفی بود که باید امور صنفی احزاب را دنبال می کرد اما بعد از چند دوره فعالیت به علت تقلبی که در انتخابات داخلی آن صورت گرفت و همچنین ورود خانه احزاب به مسائل سیاسی کشور تعدادی از احزاب اصولگرا از شرکت در انتخابات و مجمع عمومی امتناع کردند و در نهایت انتخابات را نپذیرفتند بنابراین هیات رییسه ای که فعالیت می کردند از نظر احزاب اصولگرا وجاهت قانونی نداشتند.
در این میان اصلاح طلبان به موضوع بازگشایی خانه احزاب نگاه دیگری دارند.
کاشفی از اعضای اصلاح طلب هیات رییسه خانه احزاب می گوید: واژه بازگشایی برای خانه احزاب مناسب نیست چون خانه احزاب نه منحل و نه غیر فعال است. اما برای برگزاری مجمع عمومی نیاز به همکاری وزارت کشور دارد. عده ای اما طوری وانمود می کنند که خانه احزاب منحل شده و باید خانه احزاب دیگری تشکیل شود. بارها گفته شده است که در آخرین مجمع عمومی که در سال 88 برگزار شد تقلب در انتخابات صورت گرفته است اما این اعتراضات توسط هیات رییسه بررسی و پاسخ داده شد بنابراین پنجمین انتخابات شورای مرکزی خانه احزاب هم تایید شده است.
این عضو هیات رییسه خانه احزاب از رایزنی های مجدد با وزارت کشور دولت یازدهم خبر می دهد: ما فکر می کردیم در اسفند ماه مجمع عمومی را برگزار می کنیم که با توجه به این که اسناد و مدارک خانه احزاب برگردانده نشده به سال آینده موکول شده است اما ما همچنان از طریق وزارت کشور پیگیر هستیم گرچه هنوز جوابی نگرفته ایم.
بگو مگوها و اختلافات میان حزبی باعث شده تا علی رغم موافقت و مساعدت های دولت جدید برای برپایی مجدد پرچم های حزبی و همچنین با توجه به نظر رییس جمهور برای اینکه احزاب مغازه هایی نباشند که در آستانه انتخابات ها کرکره شان را بالا بکشند جامعه حزبی همچنان بی انگیزه باقی مانده و بدون تلاش چشمگیر به حیات ادامه می دهند.
پایان پیام/
نظر شما