به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، خبرگزاری تسنیم در 27فروردین امسال اسنادی را منتشر کرد که در آن کیفیت بنزین وارداتی کشنده اعلام شد. از سویی دیگر متخصصان و کارشناسان متعددی بالا بودن کیفیت بنزین وارداتی نسبت به بنزین های پتروشیمی تولید داخل کشور را تایید می کنند. «عباس کاظمی» معاون وزیر نفت و مدیر هماهنگی و نظارت بر تولید شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی چندی پیش با اشاره به کیفی بودن بنزین های وارداتی گفته بود: استاندارد محیط زیستی بنزین وارداتی بالاتر از بنزین تولیدی در مجتمع های پتروشیمی است؛ بر این اساس تصمیم گرفته شده است واردات بنزین افزایش یابد.
«فتح الله امی» مدیر و مجری پیشین طرح کاهش آلودگی هوای تهران با اشاره به کیفیت بنزین های وارداتی گفت: از کاهش میزان آلودگی هوای تهران می توان دریافت که به طور قطع کیفیت بنزین های وارداتی بالاتر از بنزین های تولید شده در واحدهای پتروشیمی داخل کشور است.
وی ادامه داد: به گفته وزیر نفت خوشبختانه دیگر بنزین مصرفی مردم در پتروشیمی ها تولید نمی شود و تولید و توزیع بنزین پتروشیمی داخل کشور طبق صحبت های وزیر نفت متوقف شده است. بنزین وارداتی تعریف و انواع مختلفی دارد. در زمان حاضر بنزین مطابق سفارشات با استانداردهای یورو 1، یورو2، یورو3، یورو4 و یورو5 تولید می شود که حد و میزان اشتعال هر کدام از این درجه ها با یک دیگر فرق دارند و در زمان حاضر در اروپا و کشورهای توسعه یافته از بنزین دارای کیفیت یورو 5 استفاده می شود.
با روی کار آمدن دولت یازدهم قرار بر واردات روزانه 10 میلیون لیتر بنزین استاندارد خارجی به کشور شد که این بنزین وارداتی نیز مشکوک به ناپاکی شد.
«بیژن زنگنه» وزیر نفت در واکنش به این شایعه گفت: آلودگی بنزین وارداتی به کشور شایعه است و بنزینی که وارد کشور می شود از کیفیت مطلوبی برخوردار است. ما در مقابل ملت ایران و سلامت آنها متعهد هستیم و به همین دلیل هم اعلام کردیم بنزین پتروشیمی تا زمانی که در شرایط اضطراری قرار نگرفته ایم تولید نشود.
وزیر نفت همچنین از ظرفیت پالایش نفت تا سقف سه میلیون بشکه در روز خبر داد و گفت: در آینده نیازی به واردات بنزین و دیگر فرآورده های نفتی نخواهیم داشت.
سیاسی بازی های بنزینی
در این میان بسیاری از کارشناسان و مسوولان اعلام آلوده بودن بنزین وارداتی را کار حاشیه یی و سیاسی می دانند. «سید محسن قمصری» مدیر امور بین الملل شرکت ملی نفت ایران هم با رد ادعای برخی از رسانه ها مبنی بر غیر استاندارد بودن بنزین های وارداتی گفت: بنزین های وارداتی تمام استانداردهای یورو را دارد و مشخصات بنزین با کیفیت را دارا است.
وی ادامه داد: ایران از کشور خاصی بنزین نمی خرد بلکه بنزین موجود در بازار را خریداری می کند که قبل از خرید هم تست های کیفیت انجام می شوند و کیفیت بنزین وارداتی را شرکت پخش فرآورده های
نفتی و کنترل کیفیت این شرکت مشخص می کند.
وی با اشاره به کیفیت محموله های بنزین وارداتی به کشور در ماه های گذشته گفت: بر اساس استانداردهای کشور میزان مجاز «بنزن» موجود در بنزین 5 درصد است؛ درحالی که این میزان در کشتی اول 40/1 و در کشتی دوم 42/1 بوده است که بهتر از میزان استاندارد در کشور است. همچنین میزان آروماتیک طبق استاندارد ٤٥ درصد و گوگرد ١٠٠٠ppm است که در دو کشتی آخر میزان آروماتیک به ترتیب 6/25 و 4/19 و میزان گوگرد به ترتیب90 و١٠٠ppm بوده که این ارقام نشان می دهد که کیفیت سوخت های وارداتی بالاتر از استاندارد است.
پیام کهتری کارشناس سیاست گذاری حوزه انرژی در مورد علت اصرار دولت بر واردات بنزین گفت: بهطور قطع نمیتوان گفت علت اصلی اصرار دولت برای واردات بنزین چیست. اما استفاده از پول نفت بلوکه شده در خارج از کشور، حضور دوباره ذینفعان واردات بنزین، زیر سؤال بردن عملکرد دولت گذشته در شرایط تحریم و یا معتقد نبودن وزیر نفت به ساخت پالایشگاه میتواند ترکیبی از این عوامل باشد. این کارشناس سیاست گذاری حوزه انرژی با تأکید بر اینکه بهتر است مسائل حاشیهای و سیاستبازی را کنار گذاشته و در این زمینه بهصورت منطقی و با نگاه ملی تصمیم گرفته شود، گفت: در شرایطی که دم از اقتصاد مقاومتی زده میشود باید با داشتههای موجود بیشترین بهرهوری را ایجاد کرد و وارداتبنزین بهقیمت حذف بنزین پتروشیمیها با توجه به تحریم و شرایط.
وی گفت: در حالی وزیر نفت و رئیس سازمان محیط زیست بر آلایندگی بنزین پتروشیمیها مانور میدهند و اعلام میکنند با این شرایط با سونامی سرطان مواجه خواهیم شد و تنها راه نفس کشیدن خلاص شدن از شر بنزین پتروشیمیها است که یکی از پارامترهای مهم در بحث آلایندگی مربوط به "بنزن" است که حجم این ترکیب در بنزین تولید پتروشیمیها بسیار کمتر از بنزین تولید پالایشگاههای کشور است؛ چرا که واحدهای پتروشیمی کشور دارایواحد "بنزنزدایی" هستند و بالاترین رقم بنزن موجود در بنزین تولیدی آنها دو درصد است، این درحالی است که پالایشگاههای کشور فاقد واحد بنزنزدایی هستند.
معاون سابق شرکت پالایش و پخش فرآوردههای نفتی در مورد روند نظارت بر بنزین وارداتی توضیح داد: بنزین وارداتی باید در آزمایشگاههای مرجعی که مورد تایید سازمان ملی استاندارد است مورد آنالیز قرار بگیرد تا مطابقت آن با استاندارد 4904 تایید شود. همچین در تعرفه آزمون فیزیکی شیمیایی بنزین معمولی ابلاغ شده توسط معاونت نظارت بر اجرای استاندارها و سیستم کیفیت سازمان ملی استاندارد نیز بر ارزیای بنزن و آروماتیک موجود در بنزین وارداتی تاکید شده است.
وی افزود: سازمان ملی استاندارد طبق تفاهم صورت گرفته ارزیابی بنزین وارداتی را به وزارت نفت سپرده است تا در چارچوب استاندارد 4904 بنزین وارداتی را آنالیز و گواهی کنترل کیفیت را صادر کند تا گمرک مجور ورود محموله را بدهد.
سالاری اظهار کرد: ولی هم اکنون نتایج نمونههای آنالیز شده از بنزین وارداتی نشان میدهد که آزمون آروماتیک و بنزن بر روی بنزین وارداتی انجام نمیشود و کنترل کیفی بنزین وارداتی بر اساس استانداردهای یوروو2 صورت میگیرد. این در حالی است که اداره نظارت بر صادرات و مبادلات مواد نفتی که نماینده دولت در تایید کیفیت بنزین وارداتی است و آزمایشگاههای مرجع به عنوان نماینده سازمان ملی استاندارد، این نمونههای آنالیز را تایید میکنند. حتی آنالیزهای ارائه شده توسط فروشنده هم از استاندارهای مصوب انحراف قابل توجهی دارد. بر این اساس مشخص نیست که آقایان بر چه اساس اعلام میکننده که بنزین وارداتی دارای استانداردهای یورو 4 و 5 است؟
این مدیر سابق وزارت نفت تاکید کرد: شاخصهای کیفی بنزین وارداتی کنترل نمیشود و مشخصات آنالیز این بنزین نشان میدهد که از استانداردهای اعلام شده فاصله بسیار دارد.
ادامه دارد...
پایان پیام/
نظر شما