به گزارش خبرگزاری شبستان، معصومه ابتکار، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در مراسم امضای تفاهم نامه همکاری سازمان حفاظت محیط زیست و سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، با اشاره به ظرفیت و اهمیت گردشگری در ابعاد مختلف فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی، ابراز امیدواری کرد: این تفاهم نامه گامی موثر برای بهبود گردشگری پایدار همراه با حفظ محیط زیست در کشور باشد.
ابتکار با تأکید بر ظرفیت بالای گردشگری طبیعی در کشور به دلیل قرار گرفتن ایران در مرز اقلیمی آسیا و اروپا و برخورداری از موهبت تنوع بالای گونه های گیاهی و جانوری، تصریح کرد: تنوع زیستی جنگل های ایران به ویژه جنگل های هیرکانی و ارسباران منجر شده است این نقاط به عنوان یکی از 10 نقطه ویژه تنوع زیستی جهان شناخته شود.
معاون رئیس جمهور ادامه داد: زیبایی طبیعت ایران بی بدیل است و تنوع تالاب ها، کویرها، رودخانه ها و به طور کلی طبیعت ایران وظیفه حفظ این نعمات از تخریب و آسیب را بیشتر می کند.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ضمن برشمردن برخی از ارزش های طبیعت ایران، از جمله 20 برابری ارزش خدمات تالاب ها در مقایسه با زمین های کشاورزی حتی با بهره وری بالا، ابراز امیدواری کرد: امضای این تفاهم نامه، شروع برنامه ریزی برای منابع زیستی و طبیعی کشور و مدیریت جاذبه های زیستی ایران باشد.
این مقام مسئول تأکید کرد: اگر منابع زیستی به درستی حفاظت و مدیریت شوند، ظرفیت گردشگری کشور نیز افزایش خواهد یافت.
وی ضمن یادآوری اهمیت توسعه گردشگری در زمینه های مختلف فرهنگی، اقتصادی، پزشکی و سایر حوزه ها، اظهار داشت: توسعه گردشگری نباید منجر به افزایش فرآیند تخریب محیط زیست شود. آن گونه که امروز در بسیاری از نقاط کشور شاهد آسیب و تخریب محیط زیست حتی از سوی گردشگران داخلی هستیم و رودخانه کرج نمونه کوچکی از این هجمه انسانی بر پیکره محیط زیست است.
ابتکار تشریح کرد: این تفاهم نامه آغاز روندی مهم در پیوند دادن اهداف و سیاست ها و همکاری های مشترک دو دستگاه حاکمیتی و اجرایی حفاظت محیط زیست و میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، جلب مشارکت مردم به منظور ایجاد فرهنگ گردشگری پایدار یا گردشگری توأمان با حفظ محیط زیست، جذب همکاری دانشگاهیان برای غنی سازی پژوهش ها و برنامه ریزی های این حوزه، همچنین استفاده از همراهی و تأثیرگذاری رسانه ها برای پوشش این اقدام ها و فرهنگ سازی درست در جامعه است.
عرصه کویری جنوب و مرکز کشور مقصد اصلی توریست های اروپایی است/ صنایع دستی از جمله مشاغل سبز در ایران است
دکتر مسعود سلطانی فر، معاون رییس جمهور و رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری نیز در این مراسم گفت: باید تلاش شود تا همفکری و همکاری که امروز روی کاغذ ثبت شد منجر به بهره برداری مناسب و درست از ظرفیت های توسعه کشور شود.
وی با اشاره به ظرفیت بالای ایران در مبحث گردشگری و قرار گرفتن ایران در لیست 10 کشور اول دنیا به لحاظ برخورداری از جاذبه های گردشگری، اظهار داشت: با وجود تمام این جاذبه ها، سهم ایران از چرخه درآمد گردشگری دنیا بسیار ناچیز است.
معاون رئیس جمهور با بیان اینکه تنها در سال 2013، یک میلیارد و 187 میلیون نفر گردشگر در دنیا جابه جا شدند و سهم درآمد کشورها از این حجم گردشگر 1250 میلیارد دلار بود، خاطرنشان ساخت: ایران با برخورداری از 10 درصد جاذبه های گردشگری دنیا، 1 درصد جمعیت، همچنین 1 درصد وسعت خاک دنیا، حداقل می بایست سهمی معادل 100 میلیارد دلار از این درآمد را از آن خود می کرد ولی متأسفانه آمارها بیانگر چنین چیزی نیست.
سلطانی فر ادامه داد: در سال 1392، چهار و نیم میلیون گردشگر به ایران وارد شدند که با توجه به کشورهای مبدأ، در خوشبینانه ترین حالت ممکن سهم ایران از این میزان گردشگر، در حدود 5 میلیارد دلار بوده است، در حالیکه در همان سال 7 میلیون گردشگر ایرانی با سفر به سایر کشورها، 10 میلیارد دلار از کشور خارج کردند که این نشان دهنده تراز منفی گردشگری ایران در سال گذشته است.
رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری هدف از اعلام این آمار ثبت درست آنچه دولت تدبیر و امید در ابتدای فعالیت خود در عرصه های مختلف کشور تحویل گرفته است، دانست و ابراز امیدواری کرد: با رویکرد جدید دولت یازدهم برای برنامه ریزی درست در راستای حل چالش های کشور، همچنین بهبود تعاملا با سایر کشورها و به ویژه حل و فصل پرونده هسته ای از طریق مذاکرات ایران با گروه 5+1، با حفظ کلیه حقوق هسته ای ایران و رفع تحریم های صورت گرفته علیه ایران، شاهد بهبود وسیع در تمامی حوزه ها پس از پایان دوره فعالیت دولت تدبیر و امید باشیم.
این مقام مسئول با ابراز تأسف بابت از دست رفتن فرصت هشت سال گذشته و باقی ماندن 12 سال از فرصت زمانی پیش بینی شده برای رسیدن به اهداف برنامه سند چشم انداز بیست ساله کشور، اظهار داشت: در سند چشم انداز بیست ساله آمده است که ایران باید در سال 1404 با جذب 20 میلیون گردشگر ورودی به کشور به درآمدی در حدود 25 تا 30 میلیارد دلار از این حوزه دست یابد و این در حالی است که در سال 1392 تراز گردشگری ایران، منفی بوده است.
وی تصریح کرد: البته با بهبود تعاملات با سایر کشورها در همین چند ماه گذشته، شاهد روند رو به رشد گردشگران خارجی به ایران بوده ایم، به گونه ای که بسیاری از تورهای اروپایی اعلام کرده اند که ظرفیت 6 ماهه دوم سال 2014 آنها برای سفر به ایران نیز پر شده است و برنامه ریزی هایی را برای ثبت نام از گردشگران علاقمند به سفر به ایران در سال 2015 آغاز کرده اند.
این مقام مسئول افزود: از نیمه دوم فروردین تا اردیبهشت مجموع اروپاییانی که وارد کشور شدند، 155 درصد نسبت به سال گذشته رشد داشته است.
رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری همچنین با بیان اینکه عرصه کویری جنوب و مرکز کشور مورد توجه اروپایی ها و عرصه طبیعی شمال کشور مورد توجه توریست های عرب، مسلمان و کشورهای حاشیه خلیج فارس است، گفت: ایران می تواند قطب اول گردشگری حلال در دنیا شود، همچنان که در حال حاضر نیز ایران یکی از مراکز مهم این نوع گردشگری است.
وی همچنین شرایط نامناسب کشورهای منطقه از جمله سوریه و مصر و تشدید بحران های داخلی و ناامنی در این کشورها را از جمله دلایل دیگر، افزایش توریست در ایران دانست و اظهار داشت: باید از این فرصت برای معرفی بهتر ایران و جذب بیشتر گردشگران بین المللی بهره گرفت.
وی در ارتباط با مزایای اقتصادی گردشگری نیز تأکید کرد: صنعت گردشگری، صنعتی است که با ترویج آن میتوان بسیاری از مشکلات از جمله اشتغال را مدیریت کرد و درآمد ارزی نیز برای کشور ایجاد کرد.
رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در رابطه با صنایع دستی در ایران گفت: در مجموع کشورهای دنیا 460 رشته صنایع دستی داریم که 352 رشته از این تعداد در ایران قابلیت تولید دارد.
معاون رئیس جمهور ادامه داد: در حال حاضر 2 میلیون نفر در بخش صنایع دستی مشغول به کار هستند و این صنعت قابلیت ایجاد اشتغال جدید معادل همین رقم را نیز دارد، ضمن آنکه صنایع دستی از جمله مشاغل سبز و سازگار با محیط زیست است.
سلطانی فر درباره صنعت فرش ایران، گفت: سالیانه 20 میلیون متر مربع فرش بافته میشود که یک و نیم میلیون متر مربع معادل 75 درصد آن صادر میشود.
طرح جامع مدیریت مناطق نقشه راه دو سازمان برای همکاری های آینده
طبق این گزارش، احمدعلی کیخا، معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست در مراسم امضای این تفاهم نامه با ابراز تأسف از این موضوع که علی رغم اینکه برآیند توسعه ایران منجر به رفاه اجتماعی بالایی به ویژه در حوزه هایی همچون کاهش تورم و بیکاری نشده منتج به آسیبی بسیار بر بدنه محیط زیست ایران شده است، گفت: این موضوع بیانگر آن است که از منابع کشور به درستی بهره نبردیم و برنامه های توسعه با حفظ محیط زیست سازگار نبوده است.
معاون سازمان حفاظت محیط زیست با تأکید بر این موضوع که غفلت از ملاحظات زیست محیطی منجر به ایجاد زمینه تخریب در سایر حوزه ها نیز شده است، ابراز امیدواری کرد: امضای این تفاهم نامه که در آن موضوعات مهمی همچون سرمایه گذاری در حوزه گردشگری پایدار یا اکوتوریسم، همچنین تنظیم و تدوین آئین نامه های طبیعت گردی و استفاده از ظرفیت های محیط زیست در توسعه گردشگری مورد توجه قرار گرفته است، شروعی برای جبران غفلت های پیشین باشد.
وی با ابراز خرسندی از آماده سازی طرح جامع مدیریت مناطق و مشخص شدن مناطق گردشگری، اظهار داشت: طرح جامع مدیریت مناطق می تواند مبنای عمل و نقشه راهی برای همکاری دو سازمان باشد.
کیخا با اشاره به تنوع زیستی بسیار غنی ایران، یادآور شد: در حالیکه پر قدمت ترین جنگل ها و ذخایر اکولوژیکی اروپا، عمری بین شش تا هفت هزار سال دارند، جنگل های هیرکانی شمال ایران، قدمتی بیش از یک میلیون سال دارند و این اهمیت حفظ منابع طبیعی ایران را صد چندان می کند.
پایان پیام/
نظر شما