علامه طباطبایی پایه گذار طرز فکر ولایت فقیه

رییس موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی(ره) گفت: علامه طباطبایی در تفسیر المیزان مطالبی درباره ولایت فقیه مطرح می کند و مقاله ای هم درباره ولایت و زعامت می نویسد که همان پایه گذار طرز فکر ولایت فقیه شد.

به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، آیت الله محمدتقی مصباح یزدی امشب(16 اردیبشهت) در دیداراعضای ستاد برگزاری همایش بین الملل اندیشه های علامه طباطبایی(ره)، اظهار داشت: این که راجع به شخصیتی اهتمام داشته باشیم تا نام و یاد او را زنده نگه داریم از آموزه های قرآن است.

 

وی تصریح کرد: یکی از روش های تربیتی قرآن این است که از انبیاء سابق نام برده و از رفتار و سیره آن ها یاد می کند، حتی به نبی اکرم(ص) دستور می دهد که از پیامبران گذشته یاد کند.

 

آیت الله مصباح یزدی با بیان این که احیای نام کسانی که ارزش های الهی را در جامعه متجلی کرده اند نوعی خود سازی و دیگر سازی است، عنوان داشت: در شریعت اسلام به این امر توجه ویژه ای شده است، به گونه ای که در آداب و اعمال اسلامی مانند اذان، اقامه و نماز که نام نبی اکرم(ص) و صالحین جزوی از فریضه است.

 

وی خاطرنشان کرد: کسانی که در مکتب اهل بیت(ع) پرورش پیدا کرده و روش آن ها را زنده کردند؛ شاخه های همان درخت طیبه هستند و احیای نام آن ها احیای نام و یاد اهل بیت(ع) است و یاد اهل بیت(ع) یاد خدا و یا خدا عاقبتش سعادت است.

 

باید برای کسانی بزرگداشت بگیریم که بیشتر از همه نام و یاد خدا را در جامعه زنده کردند

آیت الله مصباح یزدی بیان داشت: برای این که بدانیم برای چه کسی بزرگداشت بگیریم و نام چه کسی را زنده کنیم باید به معیار های اسلامی توجه کنیم، بهترین گزینه ها آن هایی هستند که بیشترین زحمت را برای زنده کردن یاد خدا و اهل بیت(ع) متحمل شده اند.

 

عضو مجلس خبرگان رهبری تاکید کرد: در شیعه افراد کمی نیستند که یاد خداوند متعال و اهل بیت(ع) را زنده کرده اند، علامه طباطبایی(ره) یکی از آن هزاران است که وقتی مرحوم شهید مطهر نام ایشان را می برد یا می نوشت در ادامه نامشان می گفت روحی و ارواح العالمین لک الفداء و نسبت به ایشان چنین خضوعی داشت.

 

شهید مطهری اعتقاد داشت بخش زیادی از المیزان با الهام به دست آمده است

وی با اشاره به این که شهید مطهری می گوید بیشتر المیزان با فکر نوشته نشده و با الهام به دست آمده، ابراز داشت: ما امروز حوصله نداریم نماز های واجب خود را درست بخوانیم، اما رهبر معظم انقلاب با این مشغله سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و فکری هر شب فراموش نمی کند سوره فتح را بخواند و به روح علامه طباطبایی هدیه کند.

 

آیت الله مصباح یزدی اظهار داشت: امروز همه ما وظیفه داریم در زمینه احیای نام کسانی که به دین خدمت کرده اند کاری انجام دهیم، در درجه اول هم باید نسبت به کسی که قرار است در مورد او کاری انجام دهیم به یک شناخت برسیم.

 

علامه طباطبایی را به اندازه شهید مطهری نمی شناسیم

وی افزود: ما نمی توانیم ادعا کنیم علامه طباطبایی را مانند شهید مطهری شناختیم، ابعاد شخصیتی ایشان بسیار وسیع و چشمگیر است، ما علامه را به عنوان یک مفسر می شناسیم در حالی که شخصیت ایشان ابعاد دیگری داشت که ما از عهده ارزشیابی آن بر نمی آییم.

 

آیت الله مصباح یزدی بیان داشت: مرحوم آیت الله صدوقی می گفتند؛ اگر علامه طباطبایی را از حوزه قم بگیرند امتیازی برای قم نمی ماند، تاثیر ایشان در تحول حوزه و شاگردان بزرگ بی نظیر است، کسانی که با زندگی ایشان آشنایی مختصری داشتند هیچ گاه احساس نمی کرند که علامه امتیاز خاصی برای خود قائل است.

 

استاد برجسته حوزه علمیه قم خاطرنشان کرد: شخصیت هایی شگرفی مانند شهید دکتربهشتی و امام موسی صدر از شاگردان فلسفه و تفسیر علامه و شخصیت های مانند حضرات آیات خوشوقت، سعادت پرور، سید محمد حسین تهرانی، پهلوانی و سید ابراهیم خسرو شاهی که بزرگ مدرسه مروی است از شاگردان اخلاقی ایشان بودند.

 

تربیت شاگران برجسته تنها یک شاخه از برکات علامه طباطبایی

آیت الله مصباح یزدی عنوان داشت: تربیت شاگردان برجسته تنها یک شاخه از برکات علامه طباطبایی بود، فعالیت ایشان در زمینه علوم عقلی احیای میراث گذشتگان نبود، در آن زمان با توجه به بی مهری هایی که به فلسفه و دروس عقلی می شد، ادامه دادن همان میراث گذشته خودش شجاعت می خواست چه برسد به تدوین منابع جدید و بحث های تطبیقی با فلسفه های غربی، آن هم با توجه به مسائل روز دنیا.

 

وی ادامه داد: ورود علامه به بحث های تطبیقی با فلسفه های غربی، اثبات فلسفه اسلامی و پاسخ گویی به شبهاتی که در خصوص فلسفه اسلامی وجود داشت نوعی ابتکار بود که در تاریخ فلسفه اسلامی به عنوان نقطه عطفی شناخته می شود.

 

رئیس موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی(ره) گفت: در طول ده ها سالی که شاگرد علامه بودم یادم نمی آید کلمه من را از ایشان شنیده باشم، یک بار هم نشد بگوی من اینجورمی گویم یا نظر من این است.

 

مسئله ولایت فقیه 50 سال پیش از سوی علامه طباطبایی مطرح شد

وی ابراز داشت: نکته مهم دیگری که راجع به علامه طباطبایی وجود دارد طرح مسئله ولایت فقیه از سوی ایشان است، 50 سال گذشته قبل از این که فضای علمی و سیاسی کشور به سمتی برود که مسئله ولایت فقیه مطرح شود علامه طباطبایی در تفسیر المیزان به آن اشاره می کند و حتی مقالاتی هم در مورد آن می نویسد.

 

آیت الله مصباح یزدی تاکید کرد: علامه طباطبایی در تفسیر المیزان مطالب عجیبی درباره ولایت فقیه مطرح می کند و مقاله ای هم درباره ولایت و زعامت می نویسد که همان پایه گذار طرز فکر ولایت فقیه است.


 پایان پیام/

کد خبر 365523

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha