به گزارش خبرگزاری شبستان از کرمان، به دنبال سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری در حوزه سلامت اساتید دانشگاه علوم پزشکی کرمان، تحلیلهایی را در رابطه با ضرورت اجرای این بندها در نظام سلامت ارائه می دهند که در همین رابطه دکتر مریم حسین پور، مشاور رئیس دانشگاه علوم پزشکی کرمان در امور زنان و خانواده به تحلیل بند 3 سیاست های ابلاغی معظم له پرداخته است که مشروح آن در ذیل می آید:
موضوع سلامتی، در قرون و اعصار متمادی همواره مورد توجه انسان بوده است و طبق اصول 3، 29 و 43 قانون اساسی کشورمان، سلامت از حقوق اساسی مردم بوده و وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی متولی اصلی تامین آن در جامعه می باشد.
سلامت مفهومی کلی است و حکیم و دانشمند برجسته ایرانی، ابن سینا، آن را نقطه مقابل بیماری و حالتی می داند که در آن اعمال بدن به درستی سر می زند، این در حالی است که سازمان جهانی بهداشت نیز در تعریفی مشابه، سلامتی را رفاه کامل جسمی، روانی و اجتماعی و نه تنها فقدان بیماری و نقص عضو، می داند.
به این ترتیب کسی را که صرفاً بیماری جسمی نداشته باشد، نمی توان فرد سالمی دانست؛ بلکه شخص سالم کسی است که از سلامت روح برخوردار بوده و از نظر اجتماعی نیز در آسایش باشد.
با چنین تعاریفی، بدیهی است که سبک زندگی افراد تعیین کننده اصلی در سلامتی آنها باشد، سبک زندگی در هر جامعه ای شخصیت و هویت فردی و جمعی را آشکار می سازد و در جامعه دینی، سبک زندگی بر آمده از باورها و آموزه های دینی است.
دین مبین اسلام وجود آدمی را متشکل از 2 بعد روانی (غیر مادی) و جسمانی (مادی) معرفی می کند و سلامت هر یک را در گرو سلامت دیگری و متأثر از آن می داند، مفهوم سلامت روان در قرآن با جامعیت و غنای بیشتر و با افقی وسیع تر نسبت به دانش روز روان شناسی، مطرح شده است به طوریکه در این دیدگاه خدامحوری اساس دستیابی به سلامت روان است که با اصلاح بینش انسان، او را به مسیر ایمان و عمل صالح رهمنون می سازد.
پژوهش های انجام شده بر ارتباط مستقیم بین کارایی خانواده با دینداری و سلامت روان صحه گذارده اند، اسلام نیز برای پیشگیری و بهداشت روانی در دوران مختلف زندگی از دوره جنینی تا کودکی، جوانی و ازدواج، والدگری و کهنسالی دستورات و ارشاداتی دارد.
از سوی دیگر از دیدگاه اسلام، سنت و روایات؛ نهاد خانواده عامل اصلی تاثیرگذار در تامین سلامت روان اعضای خانواده است و به اهمیت خانواده سالم به ویژه نقش مادر در تربیت فرزندان و ارتقای سلامت روانی و رفع تنش در زندگی فردی و اجتماعی می پردازد.
در پایان به نظر می رسد در فرهنگ و فضای ایرانی-اسلامی، سلامت روانی و معنوی به عنوان عوامل تأثیرگذار بر سلامت فرد و جامعه به شمار می روند و ارائه تعریفی جامع و کامل از سلامت روانی بر اساس مبانی ناب اسلام و تعیین شاخص های دقیق و تبیین ارتباط آن با ارکان، نهادها و عناصر درونی جامعه براساس فرهنگ، باورها و ارزش های حاکم بر جامعه ایرانی-اسلامی با هدف ترویج آموزشهای اخلاقی و معنوی و ترویج سبک زندگی اسلامی - ایرانی، ضروری می کند.
پایان پیام/
نظر شما