به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، حجت الاسلام حمیدرضا شاکریان، عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی و مدیر گروه علمی منطق فهم دین امروز (15 اردیبهشت) در نشست علمی "دین و پیشرفت" تصریح کرد: در نگاه به این دو مقوله تا کنون دیدگاه های مختلفی مطرح شده است.
وی ادامه داد: البته دین نمی تواند با پیشرفت بیگانه باشد، دین باید حتما در این عرصه وارد شو تا بتواند به رسالت خود عمل کند که البته این یکی از دیدگاه های مطرح شده در موضوع دین و پیشرفت می باشد که مورد نظر ما هم هست.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی گفت: برخی ها در اعتقادشان به ناسازگاری دین و پیشرفت این موضوع را مطرح می کنند که دین افیون توده ها و مانع تحولات اجتماعی (انگاره مارکسیستی) است.
وی ادامه داد: در این نگرش، دین به مثابه ابزار طبقه حاکم بر جامعه می باشد که آنها از آن برای حفظ وضعیت موجود و ممانعت از هرگونه تحول استفاده می کنند.
حجت الاسلام شاکریان با اشاره موارد دیگر در این خصوص خاطرنشن کرد: مخالفان سازگاری بین دین و پیشرفت باورهای دیگری را هم مطرح می کنند که از آن جمله می توان به "تعبد ضد پیشرفت" و " مفاهیم دینی و پیشرفت گریزی" (تعارض توکل و تلاش) اشاره کرد.
وی در خصوص آخرین مورد ذکر شده، گفت: اینها حاصل کج فهمی در دین است چرا که کار و تلاش در اسلام از بزرگترین عبادت هاست و در بعد دیگر هم باید گفت که نگاه منفی در اسلام نسبت به خود دنیانیست بلکه نسبت به آخرت پرستی دنیاگریز است.
وی افزود: "ناسازگاری دین پانزده قرن پیش و تحولات عصری" بهانه دیگر مخالفان سازگاری میان دین و پیشرفت است که شهید آیت الله مطهری در کتاب «اسلام و مقتضیات» به این دیدگاه ها کال پاسخ داده است.
مدیر گروه علمی منطق فهم دین گفت: از دیگر علت های مخالفت ها با سازگاری دین و پیشرفت "اختلال و آسیب رسانی هرگونه عنصر ایدئولوژیک در فرآیند توسعه و پیشرفت " است که البته این اعتقاد حاصل انگاره لیبرالی است.
وی افزود: برخی دیگر با این عنوان که "ورود دین به بحث توسعه و پیشرفت دور از رسالت اصیل خود که تاثیرگذاری بر زیست و سلوک انسان است" با این موضوع مخالفت می کنند که البته در جواب آنها باید گفت که اتفاقا همین دغدغه تلازم بین دین و پیشرفت را نتیجه می دهد.
حجت الاسلام شاکریان با اشاره به برخی از مشکلات موجود در جامعه ما تصریح کرد: علوم انسانی موجود در جامعه ما توانسته مسائلی را برایمان پدید بیاورد.
وی افزود: ما مروز در جامعه از یک سو علوم دینی داریم که مبین نظریات دین مبین اسلام است و در یک سو هم تفکر غربی داریم که در قالب علوم انسانی (مان که امروز در کشور وجود دارد و برگرفته از علوم انسانی غربی است) جامعه را مدیریت می کنند و باید این مسئله را حل کنیم.
وی در پایان گفت: این تعارض هم از بعد درونی باعث می شود تا توحید شخصیت فرد از بین برود و هم از بعد بیرونی جلوی دین را در همان عرصه جامعه شناختی می گیرد.
گفتنی است، نشست علمی "دین و پیشرفت" در موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی (ره) برگزار شد و مباحث مطرح شده از سوی حجت الاسلام شاکریان نیز از سوی شرکت کنندگان در این نشست مورد پرسش و پاسخ قرار گرفت.
پایان پیام/
نظر شما