فاطمه سیفعلی ئی، کارشناس ارشد علوم قرآن و حدیث و یکی از برگزیدگان دومین همایش علمی و پژوهشی منزلت خانواده و سبک زندگی در فرهنگ رضوی در استان زنجان به خبرنگار خبرگزاری شبستان از زنجان اظهار کرد: دانشمندان انسان را موجودی اجتماعی می دانند که به طور طبیعی به سمت اجتماع میل و کشش دارد و از تنهایی و عزلت گریزان است.
به گفته وی، از نظر آنها تمایل به زندگی اجتماعی و آمادگی برای ساخت اجتماع در خمیر مایه انسانهاست و آنها به طور فطری به سمت زندگی اجتماعی کشیده میشوند.
سیفعلی ئی با اشاره به اینکه قرآن کریم نیز این نظر را تائید فرموده و در آیاتی بدان اشاره کرده است، افزود: نیازها، خواسته ها و ناتوانی انسان در برآوردن آنها نیز دلیل دیگری است که این امر فطری را قوت و قدرت می بخشد.
وی خاطرنشان کرد: اجتماعی بودن زندگی انسان و لزوم برقراری روابط اجتماعی برای انسان ثابت شده است، بنابراین برای برقراری نظم و انضباط در اجتماع و نیز رعایت حقوق انسان ها به قوانین و مقرراتی نیاز است تا بتواند روابط اجتماعی انسان ها را سامان داده و آنرا به بهترین شکل پیش ببرد.
به گفته این پژوهشگر این قوانین و مقررات تحت عنوان بایدها و نبایدهای زندگی اجتماعی یاد می شود و رعایت آنها باعث سرزندگی، پویایی و نشاط جامعه شده و انسان ها را از فواید عظیم زندگی در اجتماع بهره مند می سازد.
این محصل علوم قرآن و حدیث ادامه داد: بایدهایی چون خیرخواهی، مودت و دوستی، عدل و احسان، حسن خلق، عفو و صفح، احساس مسئولیت در برابر دیگران، راستگوئی و امانتداری و مدارای با مردم و نبایدهایی از قبیل آزار و اذیت، بغض و حسد، ظلم و ستم، مکر و حیله، مشاجره با مردم و دشمنی با آنها که باید از آنها پرهیز کرد.
وی افزود: بایدها مجموعه اموری هستند که افراد برای ساخت اجتماعی سالم و راقی موظف به انجام آنها هستند و هر کس در هر جایگاه و مقام اجتماعی وظیفه دارد برای نشاط و سلامت جامعه خود بکوشد، بایدهای زندگی اجتماعی مسیر این تلاش و کوشش را نشان می دهد.
سیفعلی ئی با اشاره به اینکه مودت و دوستی یکی از لوازم اساسی زندگی اجتماعی است، یادآور شد: افراد در اجتماع در کنار هم و با هم باید به گونه ای زندگی کنند که از زندگی خود و بودن در اجتماع نهایت استفاده را ببرند.
وی با استناد به احادیثی از امام رضا (ع) که فرمودند" راس عقل بعد از دین مهرورزی با مردم است" تصریح کرد: مهرورزی با مردم و دوست داشتن آنها نه تنها امری عقلی است که سلامت روحی افراد و نیز سلامت اجتماع را تامین می کند بلکه دارای ریشه ای عمیق در اعتقادات و مذهب دارد به اندازه ای که قسمتی از دینداری انسان در این زمینه معنا می شود و حقیقت می یابد.
وی از خیرخواهی به عنوان یکی دیگر از بایدهای فرهنگ رضوی یاد کرد و افزود: خیرخواهی یعنی با نهایت خلوص و صداقت و از روی محبت و شفقت برای دیگران خیر و نعمت طلب کنیم.
این پژوهشگر در بخش دیگری از سخنان خود اضافه کرد: در دین اسلام پس از حق الله، حق الناس از مهمترین اموری است که از آن بازخواست می شود و در صورت تعدی و تجاوز تا از جانب صاحب حق بخشوده نشود آمرزیده نخواهد شد.
وی، عدالت در روابط و احسان به دیگران، معاشرت نیکو داشتن، با حسن خلق برخورد کردن، بخشیدن و چشم پوشی از گناهان دیگران، احساس مسئولیت در برابر جامعه، راستگویی و امانتدار بودن و مدارا با مردم را از دیگر بایدهای زندگی عنوان کرد و گفت: سبک زندگی اسلامی همان توجه به آموزه های دین و پیاده کردن آن در زندگی است.
سیفعلی ئی ادامه داد: بغض و حسد، آزار و اذیت، ظلم، مکر و حیله، مشاجره و خصومت نیز نبایدهایی هستند که باید در جوامع اسلامی از آنها دوری گزید.
وی در پایان خاطرنشان کرد: عمل به این بایدها و پرهیز از این نبایدها باعث برقراری روابطی نیکو و پسندیده شده و اجتماعی سالم، راقی و سربلند می سازد که زمینه رشد و پیشرفت افراد را فراهم می کند.
پایان پیام/
نظر شما