حسابی برای صندوق قرض الحسنه مساجد باز کنیم

خبرگزاری شبستان: تشکیل صندوق قرض ‏الحسنه از بهترین روش هاى اقتصادى براى رفع احتیاجات مالى و اقتصادى مردم است که خاستگاه اولیه تشکیل این نوع صندوق هاى خیریه مساجد است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از تبریز، زنی مسن، با نامه ای در دست، سراغ امام جماعت مسجد را می گیرد، خستگی و اضطراب و نگرانی از چهره اش پیداست. امام جماعت که با اتمام نماز جماعت در حال خارج شدن از مسجد است، با این زن روبه رو می شود. بدون اینکه چیزی از زن بپرسد نامه را گرفته و مطالعه می کند و با یک نگاه متوجه موضوع نامه می شود؛ چیزی پای نامه می نویسد و زن را به دفتر هیأت امنای مسجد راهنمایی می کند.


زن پس از دقایقی حضور در دفتر مسجد، با صورتی بشاش که نشان از تحقق خواسته اش دارد، از دفتر خارج می شود، در حالی که نگاهی رو به آسمان دارد و چیزی زیر لب زمزمه می کند، با گام هایی تند از مسجد خارج می شود.
 

 

کاهش فاصله طبقاتی با صندوق قرض الحسنه مساجد

یک روانشناس به خبرنگار خبرگزاری شبستان در تبریز می گوید: انگیزه معنوی و اخروی وام دهنده و نیازمند بودن وام گیرنده، دو رکن اساسی در تشکیل صندوق قرض الحسنه مساجد است.


اکبر احمدی با اشاره به اینکه از آثار اجتماعی قرض الحسنه کاهش فاصله طبقاتی است، عنوان می کند: اسلام، دین کاملی است که به جنبه های زندگی بشر توجه و زندگی اقتصادی جامعه را نیز به خوبی هدایت کرده است و مسجد، یکی از نهادهای دینی است که جنبه های اقتصادی نیز دارد.


وی با بیان اینکه مسجد به عنوان کانون دینی، با تقویت برتری های اخلاقی، حس خداباوری را در افراد اهل مسجد بارور می کند و به این وسیله، در همه حال خدا را بر کارها و فعالیت های خود ناظر و شاهد می دانند و بدون اینکه کسی بر آن ها نظارت کند، کار خود را به بهترین شکل انجام می دهند.


این روانشناس با تاکید بر اینکه اجتماع مسلمانان در مسجد، روحیه تعاون و همکاری را افزایش می دهد، اظهارکرد: با قرار دادن صندوق صدقه و کمک به فقیران در مسجد، شناسایی فقیران آبرومند به وسیله هیئت امنا و تشکیل یک صندوق قرض الحسنه و اعطای وام به نیازمندان، گام مهمی در زدودن فقر برداشته می شود.


احمدی ادامه می دهد: اهل مسجد می توانند با تشکیل صندوق قرض الحسنه، کارآیی اقتصادی نیز داشته باشند، این کار علاوه بر شکوفایی مسجد، با تقویت سنت مذهبی قرض، در برطرف کردن مشکلات اقتصادی مردم نیز مؤثر است.


وی ابراز می دارد: در فرهنگ اسلامی، قرض دادن و برطرف کردن نیازهای مؤمنان، کار پسندیده ای است و فعالیت مؤسسه های مالی، همچون صندوق قرض الحسنه در مساجد، در رونق اقتصادی مؤثرند.

 


رونق برنامه های مسجد با تشکیل صندوق قرض الحسنه
محمد علی نجاری، مسئول صندوق قرض الحسنه مسجد 14معصوم(ع) شهر تبریز، به خبرنگار خبرگزاری شبستان در تبریز گفت: این صندوق قرض الحسنه از سال 84 فعالیت خود را آغاز کرد و تا سال گذشته نیز به فعالیت می پرداخت.


وی افزود: در مدت فعالیت چندین سال این صندوق، به 600 نفر وام بدون بهره اختصاص یافت.


نجاری تاکید کرد: فعالیت صندق قرض الحسنه در این مسجد به برکت نماز و مسجد گسترش پیدا کرد و ما نیز علاقه مند به گسترس کار بودیم اما با توجه به ضرورت اخذ مجوز و نیاز به مبلغ اولیه جهت راه اندازی صندوق در حال حاضر این صندوق غیرفعال شده است.


مسئول صندوق قرض الحسنه مسجد 14معصوم(ع) شهر تبریز با اشاره به اینکه مبلغ وام ها در حد نیاز درخواست کننده پرداخت می شد، تصریح کرد: فعالیت این صندوق علاوه بر تاثیرات مثبت اقتصادی، تاثیر خوبی در جذب مخاطبان در برنامه های مسجد و نماز جماعت داشت.


کارکرد شاخص مسجد طراز اسلامی
مساجد در عصر کنونی و با توجه به گسترش نیازهای جامعه بویژه در امور اقتصادی، باید در جهت احیای کارکردهای فراموش شده تلاش کنند. صندوق قرض الحسنه یکی از کارکردهایی است که در گذشته بیشتر در مساجد به چشم می خورد و احیای این مهم، در تبیین مسجد طراز اسلامی نقش موثری ایفا می‌کند.


تشکیل مراکز قرض ‌الحسنه در مساجد، این سنت حسنه را در جامعه تبلیغ می کند، البته ورود مستقیم مسجد به این جریان، به صلاح آن نیست؛ چرا که با این کار مسجد ناخودآگاه وارد اموری می ‌شود که به فضای معنوی آن آسیب می ‌رساند. باید با برنامه‌ ریزی حساب شده، صندوق‌های قرض ‌الحسنه‌ای در مساجد محله تشکیل شود تا علاوه بر یاری نیازمندان، فرهنگ قرض ‌الحسنه در بین مردم گسترش پیدا کند.


با توجه به تأکیدات فراوان آیات و روایات درباره منع انجام معاملات ربا، تشکیل صندوق هاى قرض ‏الحسنه از بهترین روش هاى اقتصادى براى رفع احتیاجات مالى و اقتصادى مردم است که خاستگاه اولیه تشکیل این نوع صندوق هاى خیریه و قرض‏الحسنه مساجد است.

 گزارش  از بیت الله احمدی


پایان پیام/

 

کد خبر 364421

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha