رییس بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی در گفتگو با خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان در خصوص لزوم تحول علوم انسانی در دانشگاه های کشور گفت: جداى از تعاریف و دیدگاههای مطرح در خصوص علوم انسانی، باید اذعان کرد، بخشى از علوم و درسنامهها و سرفصلهاى دروسِ حوزه گسترده علوم انسانى، با بهرهگیرى از منابع غربى، تدوین شده است؛ حوزههایى مانند روانشناسى، علوم اجتماعى، علوم سیاسى و هنر، در این بخش جاى مىگیرند و این در حالى است که روح حاکم بر منابع وارداتى، متفاوت و بعضا مغایر فرهنگ اصیل اسلامى و ایرانى است.
حجت الاسلام علی اکبر الهی خراسانی ادامه داد: بر این اساس نمىتوان انتظار داشت نسلى تربیت شود که در راستاى تحقق اهداف الهى - انسانى اسلام ناب گام بردارد، بلکه به گونهاى، شیفتگى به فرهنگ وارداتى غرب و ارزشگریزى در چنین تربیت یافتگان شکل خواهد گرفت و این، از جدىترین آسیبها به شمار مىرود.
رییس بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی در پاسخ به این سوال که چه راهکارهایی به منظور تحول علوم انسانی می توان به کار بست، تصریح کرد: با توجه به ظرفیت علمى - پژوهشى کشور و نیز نقشه جامع علمى، مناسب است در گام نخست و با نظر داشتِ بازه زمانى سه تا شش ماهه، چند درسنامه مهم در رشتههاى مختلف، به نقد گذاشته شود و آسیبهاى آن در ابعاد علمى، فرهنگى و کاربردى شناسایى شود.
این استاد حوزه و دانشگاه بیان کرد: در گام دوم و با تشکیل قطبهاى علمى، باید مأموریت تدوین و تالیف درسنامهها (کتابهاى درسى جایگزین) به این قطبها واگذار شود و در گام سوم و نهایى، از سوى کارگروهى متشکل از صاحبنظران تولید و فلسفه علم، این درسنامهها، به صورت عرضى نقد و تحلیل شود تا کاستىها یا تعارضات میان بخشى از بین برود.
رییس بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی با اشاره به لزوم سرعت بخشیدن به پروسه تحول علوم انسانی تاکید کرد: مهمترین اقدام در این خصوص، فرهنگسازى و ایجاد گفتمان در محافل علمى و دانشگاهى است. تا زمانى که برنامهریزان، استادان و دانشجویان، به ویژه در مقاطع تحصیلات تکمیلى، ضرورت ایجاد تحول را در علوم انسانى متداول باور نکنند، انجام هر کارى با مقاومت و گاه مخالفت روبه رو می شود.
حجت الاسلام الهی خراسانی یادآور شد: این گفتمان با نوشتن مقاله در نشریات علمى و کثیرالانتشار، برگزارى نشستهاى علمى ـ تخصصى و بها دادن به دیدگاههاى نو، در جامعه شکل می گیرد.
پایان پیام/
نظر شما