به گزارش خبرنگار شبستان، فرجالله سلحشور، نویسنده و کارگردان سینما و تلویزیون امروز چهارشنبه 14 اردیبهشت در اولین کرسی تلاوت قرآن در دانشکده علوم پزشکی دانشگاه تهران گفت: در فیلمسازی قرآنی باید چند نکته رعایت شود اول اینکه داستانها باید واقعی باشند، دوم اینکه از داستانهای عبرتآموز استفاده شود و نکته دیگر اینکه محتوای قصه توحیدی و از زبان خدا باشد.
وی افزود: در دنیای غرب فرهنگ اومانیسم حاکم است و این فرهنگ یکی از ارکان فیلمنامهنویسی غرب را تشکیل میدهد در حالی که فیلمساز قرآنی حق ندارد اینگونه باشد و باید قصه قرآن را همانگونه که خداوند نقل کرده، بسازد.
سلحشور با بیان اینکه در فیلمسازی دنیا فرهنگ انسانمحوری حاکم است، گفت: متأسفانه این فرهنگ به برخی از فیلمسازان قرآنی ما هم سرایت کرده و آنها هم به جای اینکه به قصههای قرآن و تاریخ وفادار باشند استنباطهای شخصی خود را به صورت فیلم درمیآورند.
این کارگردان سینما ادامه داد: با توجه به این جو بنده و گروهی از همکاران متعهد از میان 10 هزار قصه قرآنی و مذهبی 100 قصه را برای تهیه انتخاب کردهایم که تاکنون هفت قصه به صورت فیلم درآمده است و همین امر نشان میدهد که اصلاح ساختار سینما با جدیت هنرمندان متعهد امکانپذیر است.
وی ادامه داد: مشکلات بسیاری در این عرصه وجود دارد، از جمله اینکه مبانی فیلمسازی از اصل غربی است و باید آن را با استفاده از مفاهیم قرآنی تغییر داد. مشکل دوم به مسئولان و مدیران فرهنگی باز میگردد که حتی در مواردی جلوی ساخته شدن فیلمهای مذهبی و قرآنی را میگیرد.
سلحشور تصریح کرد: علت این امر آن است که تا همین چند وقت پیش عرصه فیلم و سینما عرصهای ممنوعه شناخته میشد و افراد مذهبی ورود به آن عرصه را مساوی با بیدینی میدانستند، همین امر باعث شد که هنرمندان روشنفکر وابسته سوار ارابه هنر شده و حتی برای مسئولان فرهنگی تعیین تکلیف کنند.
وی با اشاره به آیاتی از سوه طاها گفت: در این سوره، حضرت موسی (ع) از خدا میخواهد که به او سعه صدر و بلاغت کلام بدهد تا بتواند کلام خدا را به صورت فصیح برای مردم بیان کند. در عصر حاضر زبانی پویاتر از زبان فیلم وجود ندارد که از تمام رسانهها اعم از کتاب، منبر و غیره نافذتر و گستردهتر است. درست است که این رسانه اختراع غربیها است و آنها قواعدش را تنظیم کردهاند اما ما میتوانیم با استفاده از این زبان کلام حق خود را منتقل کنیم.
این کارگردان سینما با بیان اینکه برخی فیلمسازان فکر میکنند که خودشان از حق بالاترند و به این جهت حرف خود را میزنند نه کلام خدا را، گفت: طبیعی است کلام بشر به اندازه خود بشر اشکال دارد، به همین دلیل است که به سمت فیلمسازی قرآنی روی آوردهام تا بتوانم به جای کلام بشر کلام حق را که تنها کلام خداست بگویم والحق که خیر و تأثیر آن را دیدهام.
وی با اشاره به تأثیرات سریال حضرت یوسف در سطح جهان گفت: افراد و بزرگان مختلفی بارها با من تماس گرفتهاند و از تأثیرات این سریال در صدر جهان صحبت کردهاند که از آن جمله میتوانم به جواد فروغی و پیجانی تونسی اشاره کنم که پیجانی میگفت با اینکه کتاب من باعث شده بسیاری از افراد مسلمان شوند اما فیلم یوسف در گرایش مردم به اسلام و شیعه بسیار بیشتر از کتاب من بوده است.
سلحشور با بیان اینکه قرآن یک معجزه است و هنر هم معجزهای دیگر، گفت: اگر این دو کنار یکدیگر بیایند میتوانند دنیا را تسخیر کنند.
این کارگردان تلویزیونی ادامه داد: سریال اصحاب کهف، مریم مقدس و حضرت یوسف هر کدام بیش از دو سه میلیارد بیننده داشته است، همین فیلم حضرت یوسف در 100 کشور دنیا پخش شده که مجموعا بیش از 3 میلیارد نفر آن را دیدهاند. این گستردگی تأثیر آن همه نشان از برکات قرآن دارد.
وی با اشاره به دیگر تأثیرات سریال یوسف پیامبر در جهان اسلام گفت: در بعضی از کشورها این سریال بیش از پنج بار پخش شده و هر بار بینندگان بسیاری داشته است حتی یکی از مسئولان بلندپایه انقلاب مصر سریال یوسف پیامبر را از الطاف خفیه الهی برای مردم مصر دانسته که باعث شده مردم به عظمت خود پی ببرند و قیام کنند. در ارزیابیهایی که توسط سازمانهای جاسوسی غرب انجام شده گفته شده خطر سریال یوسف از انرژی هستهای در جهان بیشتر است.
سلحشور با مقایسه تأثیرات رسانه فیلم با رسانه منبر گفت: اگر در حال حاضر 40 هزار طلبه دارای منبر در کشور داشته باشیم که پای منبر هر کدام به طور میانگین 100 نفر حضور پیدا کنند در مقایسه با تأثیر اینگونه سریالها و فیلمهای قرآنی بسیار ناچیز است.
کارگردان سریال یوسف پیامبر اعلام کرد: اگر قرآن هنر جهان اسلام را تطهیر کند و هنر نیز قرآن را ترویج دهد میتوانیم قلوب مردم جهان را تسخیر کنیم. قرآن میفرماید هیچ تر و خشکی نیست مگر اینکه در قرآن از آن یاد شده، پس باید بتوانیم نگاه قرآنی را به زبان هنر ترویج دهیم و بر اساس آن مبانی هنر را بنا نهیم.
سلحشور با طرح این سؤال که دلیل تأثیرگذاری گسترده و عمیق سریالهای قرآنی چیست، گفت: در آیه آخر سوره یوسف آیهای است که پاسخ به این سؤال را روشن میکند، آنجا که میفرماید در قصههای آنها برای صاحبان خرد عبرت وجود دارد و عبرت همان چیزی است که انسان را به تفکر وا میدارد و او را از مشهودات به نامشهودات میرساند.
این کارگردان تلویزیون و سینما ادامه داد: در سریال یوسف تمام قهرمانهای مثبت و منفی سریال به جزای اعمال خود رسیدند و همین یعنی عبرت برای مخاطبان. علاوه بر این در سریالهای قرآنی قصهگو خداست که قصههایش واقعی و هیچگونه دروغی در آن راه ندارد. مسئولان باید این امر را در میان فیلمسازان ترویج دهند که فیلمسازان قرآنی به دروغ و توهم متکی نشوند بلکه بر پایه واقعیات فیلم بسازند.
پایان پیام/
نظر شما