رعایت سیره فاطمی از راهکارهای تقویت فرهنگ و اقتصاد است

خبرگزاری شبستان: عضو شورای فرهنگ عمومی کاشان، با اشاره به توصیف بیش از 150 آیه قرآن به تفسیر و تاویل در مورد حضرت فاطمه(س)گفت: رعایت سیره فاطمی از راهکارهای تقویت فرهنگ و اقتصاد است.

عباسعلی فراهتی، عضو شورای فرهنگ عمومی کاشان، در آخرین روز از ایام میلاد حضرت صدیقه طاهره فاطمه زهرا(س) و هفته بزرگداشت مقام زن به خبرنگار شبستان در اصفهان گفت: بدان گونه که از قرآن کریم استفاده می شود خداوند در بیش از 150 آیه شخصیت حضرت فاطمه زهرا(س) را توصیف می کند که برخی به تفسیر و برخی به تاویل در شان اهل بیت نازل شده است.

 

وی با تاکید بر اینکه زبان از سخن در مورد شخصیت حضرت زهرا(س) و حتی در توصیف یکی از ابعاد شخصیتی آن بزرگوار عاجز و قاصر است، افزود: حضرت زهرا(س) یکی از مصادیق بارز اهل بیت(سلام الله علیهم اجمعین) است که خوشبختانه به جز علمای بزرگ شیعه اعم از مفسران، محدثان، مورخان و متکلمان و دیگر اندیشمندان اسلامی علمای اهل سنت نیز در کتاب های علمی خود به عظمت شخصیت آن حضرت با بیان آیات قرآنی اشاره و تصریح کرده اند.

 

*مصداق اتّم این آیات قرآنی به تاکید صریح علمای اهل سنت و شیعه حضرت زهرا(س) است

 

به گفته وی، مفسرانی از جمله «امام فخر رازی» در تفسیر کبیر(مفاتیح الغیب)، «امام جار الله زمخشری» در کتاب تفسیر کشّاف، «قاضی بیضاوی» در انوار التنزیل، «طبری» در جامع البیان، «سیوطی» در الدّر المنثور، «آلوسی» در روح المعانی و از محدثان اهل سنت نیز «ذهبی» در کتاب میزان الاعتدال، «ابن حجر هیثمی» در الصواعق المحرقه، «حاکم حسکانی نیشابوری » از علمای بزرگ قرن پنجم در کتاب شواهد التنزیل(این کتاب در خصوص آیات نازله در مورد اهل بیت نوشته شده است) و «قندوزی» در کتاب ینابیع المودّةی از جمله شخصیتهایی از علمای بزرگ اهل سنت هستند که در تفسیر بسیاری از آیات قرآنی تصریح کرده اند که مصداق اتّم این آیات حضرت زهرا(س)است.

 

*آیات مودّت، تطهیر، مباهله، دو آیه از سوره حمد و سوره کوثر در شان اهل بیت خاصه حضرت زهرا(س) است

 

رئیس دانشگاه پیام نور کاشان، با اشاره به آیات «مودّت، مباهله، تطهیر،اهدناالصراط المستقیم، صراط الذین انعمت علیهم و سوره کوثر» افزود:این موارد آیاتی است که علمای بزرگوار یادشده در تفاسیرشان به صراحت منظور از آنرا اهل بیت(علیهم السلام اجمعین) خاصه حضرت زهرا(س) بیان کرده اند.

 

فراهتی، تصریح کرد: آیه مودّت «قُل لا أسئلُکَ عَلیهِ أجراً الَّا المَوَدّةَ فِی الفُربی» (من از شما مزد رسالت نمی خواهم جز دوستی اهل بیت) در تمامی کتب اهل سنت مصادیق قربی را اهل بیت از جمله پنج تن می دانند.

 

*«إهدِنَا الصِّراطَ المُستقیم»راه امیرالمومنین و فرزندانش اطهارش است

 

این محقق و پژوهشگر علوم اسلامی، آیه «إهدِنَا الصِّراطَ المُستقیم» را از دیگر آیات در شان حضرت زهرا(س) و فرزندان طاهرینش دانست و گفت: مراد از صراط مستقیم در این آیه که در تفاسیر معتبر اهل سنت مثل «امام فخر رازی، بیضاوی و دیگر مفسرین» آمده است «راه امیرالمومنین(ع) و فرزندانش اطهارش» است.

 

*«صِراطَ الَّذینَ أنعَمتَ عَلیهِم» مراد اهل بیت(ع) هستند/« أنعَمتَ» نعمت معنوی ولایت، هدایت و امامت ائمه(ع) است

 

فراهتی، مراد از آیه «صِراطَ الَّذینَ أنعَمتَ عَلیهِم» را نیز اهل بیت(سلام الله علیهم اجمعین) که خدا به آنها تنعّم کرد، دانست و گفت: کسانی که مورد تنعّم الهی واقع شدند معصومین(ع) هستند و منظور از این نعمت همان نعمت های معنوی «ولایت، هدایت امامت و شفاعت» این بزرگواران است.

 

*مصداق «نِسائَنا» در آیه مباهله حضرت زهرا(س) است

 

وی افزود: آیه مباهله «فَمَن حاجَّکَ فیهِ مِن بَعدِ ماجاءَکَ العِلم ... تَعالوا نَدعوُا أبنائَنا وَ أبنائُکُم و نِسائَنا و نِسائَکُم و أنفُسَنا و أنفُسَکُم ...» (61سوره آل عمران)از دیگر آیاتی است که در این آن به صراحت از کلمه «نساء» نام برده شده که مصداق نِسائَنا در این آیه بدون هیچ اختلافی در بین مفّسرین اهل سنت و شیعه و گواهی تاریخ حضرت زهرا(س) است.

 

به گفته وی، نکته مهمی که حضرت محمد(ص) در آوردن افراد برای مباهله با مسیحیان نجران قرار داد این بود که در حرکت قرار دادن حضرت فاطمه(س) را پس از خود و جلوتر از حضرت علی(ع) قرار داد یعنی اینکه حضرت زهرا(س) واسطه بین مقام نبوت کبری«پیامبراکرم (ص)» و ولایت عظمی «حضرت علی(ع)» و واسطه فیوضات ا ز خدواند اعلی به نبوت و ولایت است.

 

*مراد از «کوثر» خیر کثیر، این است که خلق تمام هستی به طفیل وجود حضرت فاطمه(س) است

 

عضو هیات علمی گروه معارف دانشگاه کاشان، با اشاره به روایتی از «علامه مجلسی در بحار الانوار» گفت: خداوند به پیغمبر اکرم(ص) فرمود: «اگر تو نبودی جهان هستی را نمی آفریدم و اگر علی نبود ترا نمی آفریدم و اگر فاطمه نبود تو و علی را نمی آفریدم» و در آنجا که خدا حضرت زهرا(س) را کوثر و خیر کثیر نامیده مراد همین تعبیر است که خلق تمام هستی به طفیل وجود حضرت فاطمه(س) است.

 

*چهار سوره در قرآن فقط با حرف «إنّا» برای بیان قدرت و عظمت الهی در خلقت

 

فراهتی، نزول سوره کوثر در شان حضرت زهرا(س) را یادآورشد و افزود: چهار سوره «کوثر، قدر، نوح و فتح» در قرآن کریم است که با کلمه «إنّا» شروع شده است و کلمه «إنّا» در جایی بیان می شود که آن جمله بیانگر تمام قدرت الهی باشد یعنی خدا با تمام قدرت که نشان عظمت آن کار و پدیده است می فرماید «إنّا» (ما) اورا آفریدیم.

 

وی با تاکید بر اینکه حضرت زهرا(س) عطیه ای بس بزرگ و با عظمت است، افزود: خداوند تبارک و تعالی در آغاز سوره کوثر این کار بزرگ را با حرف «إنّا» که بیانگر قدرت و عظمت الهی است بیان می فرماید.

 

*«إنّا» بیانگر قدرت و عظمت خداوند برای امور معینی است

 

به گفته وی، «إنّا» بیانگر قدرت و عظمت خداوند برای امور معینی که حاکی از بزرگی و عظمت خلق آن است بیان می شود مثل نزول قرآن در شب قدر در سوره مبارکه «قدر» (إنّا انزلناه فی لیلة القدر)، فتح و پیروزی بزرگ و نهایی (مکه) که با شکست کامل جبهه کفر روبرو شد در سوره «فتح » (إنّا فتحنا لک فتحا مبینا)، بعثت حضرت نوح(ع) اولین پیامبر اولو العزم الهی در سوره «نوح» (إنّا أرسلناکَ نوحاً إلی قَومِهِ... عَذابٌ ألیم) و (إنّا أعطیناک الکوثر) در سوره کوثر» برای خلقت حضرت زهرا(س) که در این چهار سوره حق تعالی چهار واقعه و رویداد مهم، با عظمت و بزرگش را با «إنّا» بیان کرده است.

 

*رضایت و غضب خداوند با رضایت و غضب حضرت زهرا(س) بیانگر عصمت حضرت زهرا(س)است

 

این عضو هیات علمی دانشکده علوم انسانی دانشگاه کاشان، احادیث قابل توجه از اهل سنت در شان والای حضرت زهرا(س) در محضر پروردگار از جمله «انّ الله یَغضِبُ لِغَضَبِ فاطمه و یَرضی لِیرضاها» را خاطرنشان کرد و گفت: این روایت نبوی را «ذهبی» نقل و تصریح می کند سند این روایت معتبر و از احادیث صحیح است که بیانگر «عصمت» حضرت زهرا(س) است.

 

فراهتی، با اشاره به این حدیث پیغمبر اکرم(ص) که فرمود:« فاطمةُ بَضعةُ مِنّی مَن آذاها فَقَد آذانی وَ مَن آذانی فَقَد آذَاالله» اظهارداشت: هر کاری که حضرت زهرا(س) می کرده است کار و ارداه خدا بوده است.

 

*مقامات باطنی حضرت زهرا(س)برای ما قابل ادراک نیست

 

وی با تاکید بر اینکه مقامات باطنی حضرت زهرا(س)برای ما قابل ادراک نیست، افزود: همان گونه که حقیقت باطنی قرآن و اسرار و رموز این کتاب الهی بر طبق آیه مبارکه «فی کِتابِ المَکنوُن لایَمَسُّهُ إلَّا المُطَهّروُن» فقط برای معصومین (علیهم السلام اجمعین) قابل ادراک است مقام حضرت زهرا(س) نیز در درک و فهم ما نمی گنجد و بعد از خدا، پیامبراکرم(ص) و ائمه طاهرین (سلام الله علیهم اجمعین) هستند که درک شخصیت آن حضرت را داشتند.

 

به گفته وی، منظور از «لایَمَسُّهُ» فهم و درک و مراد از «المُطَهّروُن» معصومین (صلوات الله و سلامه علیهم اجمعین)هستند یعنی هیچ کس غیر از ائمه طاهرین نمی تواند شخصیت حضرت فاطمه(س) را درک و شناسایی کند.

 

*ضرورت معرفی سیره عملی حضرت فاطمه(س) از ابعاد و زوایای مختلف زندگی

 

این مولف، محقق و مترجم متون اسلامی در ادامه ضرورت شناسایی و معرفی سیره عملی حضرت زهرا(س) از ابعاد و زوایای مختلف زندگی آن حضرت را که برای ما قابل درک است تاکید کرد و گفت:این شناخت بویژه در عصر حاضر که جهان اسلام مورد هجمه سنگین تبلیغاتی و فرهنگی دشمنان اسلام، قرآن و انسانیت قرار گرفته برای همگان بویژه بانوان بسیار سازنده، موثر و ضروری است.

 

فراهتی، اذعان داشت: امروز در علم روان شناسی ثابت شده است معرفی الگوها نقش موثری در تربیت فردی و اجتماعی انسان دارد که قرآن کریم به عنوان کتاب هدایت در سلامت، سعادت و رستگاری انسان ها بر این شیوه و انتخاب الگوها در زندگی توصیه کرده است.

 

*ضرورت الگو پذیری افراد در زندگی از الگوهای قرآنی

 

وی افزود: قرآن علاوه بر ذکر شخصیت پیامبران بزرگ الهی به خصوص رسول اکرم(ص) به عنوان اسوه کامل در همه فضائل و مکارم اخلاقی و الگوپذیری از شخصیت بزرگ آن حضرت برای بانوان هم، شخصیت ها و الگوهای معینی از جمله «حضرت مریم(س) و آسیه(س)» را نه تنها الگو برای زنان مومن بلکه الگویی برای همه انسانها می داند معرفی کرده است.

 

به گفته وی، بر طبق این آیات قرآنی «وَ جَعلناها آیةً لِلعالَمین» و«ضَرَبَ اللهُ مَثَلاً لِلَذینَ آمَنوا إمرَأةً فِرعُونَ» به ترتیب «حضرت مریم(س)و آسیه(س)» را به عنوان الگو برای مردان و زنان جهان معرفی می کند.

 

*حضرت فاطمه (س) کامل ترین الگوی ممتاز در تمامی فضائل است

 

این عضو شورای فرهنگ عمومی کاشان، افزود: وقتی خداوند در قرآن کریم «حضرت مریم(س) و آسیه(س)» را که شخصیت این بزرگواران در برابر شخصیت با عظمت حضرت فاطمه(س) همچون قطره ای در مقابل اقیانوس است به عنوان الگو برای مومنان معرفی می کند پس به طریق اولی شخصیت عظمای حضرت صدیقه طاهره فاطمه زهرا(س) کامل ترین الگوی ممتاز در تمامی فضائل و سجایای اخلاقی برای پیروی است.

 

فراهتی، افزود: شخصیت حضزت فاطمه(س) کامل ترین الگویی است که امروز در بحث سبک زندگی اسلامی و فرهنگ اسلامی برای هدایت، سعادت، سلامت و رستگاری دنیوی و اخری فردی و اجتماعی افراد به ویژه بانوان می توان مطرح کرد.

 

*رعایت سیره فاطمی از راهکارهای تقویت فرهنگ و اقتصاد است/ساده زیستی از مصادیق اقتصاد مقاومتی

 

وی فرمایش مقام معظم رهبری(مدظله العالی) در مبحث اقتصاد و فرهنگ بویژه اقتصاد مقاومتی را یادآورشد و گفت:ساده زیستی، قناعت، پرهیز از تجّملات و تشریفات غیر متعارف در زندگی های امروزی که به شکل غربی رایج شده و باعث نابودی روابط و زندگی ها شده است بهترین راهکار برای توسعه فرهنگ دینی و اسلامی و شکوفایی اقتصاد در عملیاتی شدن کلام مقامی عظمای ولایت در نامگذاری سال جاری با عنوان« اقتصاد و فرهنگ با عزم ملی و مدیریت جهادی» بویژه اقتصاد مقاومتی است.

 

فراهتی، گفت: در روایت است که حضرت زهرا(س) در خواست خدمتگزاری برای کمک در امور خانه از پیامبر(ص) خواست که آن حضرت تسبیحات حضت زهرا(س) را برایش فرمودند و آن حضرت با یک دست حضرت امام حسن(ع) و امام حسین(ع) را در بغل و با دست دیگر گندم در آسیا دستاس می کرد و با زبانش این اذکار تکبیر ، تحمید و تسبیح خدواند را زمزمه می کرد.

 

*هر بعدی از ابعاد زندگی حضرت زهرا(س) تجلی انوار جمال و جلال الهی است

 

به گفته وی، هر بعدی از ابعاد زندگی حضرت زهرا(س) تجلی انوار جمال و جلال الهی است که می تواند بهترین الگو و اسوه برای زنان در رفتار عملی و منشا خیر و سعادت برای آنها زندگی باشد.

 

این مسئول فرهنگی، با تشریح دوران سخت زندگی حضرت زهرا(س) گفت: آن حضرت در سن پنج سالگی و طفولیت مادر را از دست داد، در زمان هجرت پیامبر(ص) مرارت های تلخی های این دوران را مشاهده و پس از آن در 9 سالگی و ازدواج با حضرت علی(ع) آزار و اذیت هایی بسیاری از دشمنان ولایت و امامت دید.

 

فراهتی، افزود: حضرت زهرا(س) از کودکی نه تنها به عنوان یک دختر نسبت به پدر بلکه همچون مادر دلسوز و مهربان مایه دلگرمی پدر در برابر تمام اذیتهای مشرکان و سختی های زندگی بودتا آنکه لقب «ام ابیها» گرفت.

 

*سیره عبادی حضرت زهرا(س) در مبحث اقتصادی

 

وی سشان نزول سوره «انسان» برای حضرت زهرا(س) را تاکید کرد و گفت: آن حضرت سه شب متوالی طعامشان را در موقع افطار به فقیر و مسکین و اسیر انفاق کرد.

 

به گفته وی، مقام حضرت زهرا(س) به اندازه ای والا است که خداوند در  هر جی اقرآن از حور العین به عنوان نعمت های بهشتی و الهی یاد کرده است اما در سوره انسان به حرمت حضرت فاطمه(س) نامی از حور العین نبرده است.

 

*حضرت زهرا(س) شخصیتی که 11 حجت و معصوم خدا از نسلش پرورش یافتند

 

به گفته وی،تمام کارهای حضرت صدیقه طاهره(س) از خدمت در خانه و خانواده تا بقیه موارد اجتماعی با خلوص نیت، ایمان بود و رنگ خدایی داشت تا آنجا که چنین شخصیتی موجبات رشد و تربیت 11 حجت خدا و امام معصوم را از نسل خود فراهم کرد.

 

*مقام حضرت فاطمه(س) در دریافت وحی الهی در اخبار صحیفه فاطمی

 

فراهتی، نزول وحی توسط جبرئیل به حضرت زهرا(س) را خاطرنشان کرد و گفت: تمام مواردی که از طریق جبرئیل به حضرت فاطمه(س) وحی می شد توسط حضرت علی(ع) در قالب صحیفه فاطمی جمع آوئری و مکتوب شد که این صحیفه از طریق ائمه معصوم (صلوات الله علیهم اجمعین) به دست قائم آل محمد(ص) حضرت مهدی (عج) رسیده است.

 

*سیر ه اجتماعی حضرت فاطمه(س)

 

وی دفاع از حریم ولایت را یکی از شاخصه های حضرت فاطمه(س) و اولین شهیده اهل بیت در حمایت از این حریم عنوان کرد و گفت: شجاعت آن حضرت در دفاع از حریم ولایت تداوم بخش راه نبوت و رسالت بود.

 

به گفته وی، سخاوت، بخشش، انفاق، عبادت و عبودیت، همسرداری، عفاف و حجاب حتی در برابر مرد نابینا، اطاعت از شوهر مهربانی با پیامبر، صبر و تحمل بردباری در کنار همسر در مقابل سختی ها، حلم و بردباری در برابر مشکلات و روابط نمونه با همسر و تربیت فرزندان از دیگر خصوصیات برجسته اخلاقی حضرت زهرا است که نمی توان آنگونه که هست شناخت چرا حضرت زهرا(س) چون «لیلة القدر» قابل درک و شناخت در ذهن محدود بشری نیست.

 

فراهتی، در پایان با تاکید بر عدم درک مقام باطنی حضرت فاطمه(س) افزود: مقام علمی در آن حضرت در تفسیر و خطبه فدکیه آن حضرت که برجای مانده، گوشه ای از مقام علمی و الای آن حضرت است.

 

پایان پیام/

 

 

 

کد خبر 362068

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha