حجت الاسلام محمد رضا ضمیری عضو هئیت علمی دانشگاه پیام نور قم در گفتگو با خبرنگار شبستان در قم با اشاره به معنا و ابعاد مختلف فرهنگ در جامعه امروز گفت: فرهنگ درجامعه امروز نقش فراوانی دارد اما باید بدانیم که تفاوتهایی میان فرهنگ و جامعه وجود دارد که توجه به آن امری ضروری است .
وی افزود: جامعه به تجمع افراد در بعدهای مختلف دریک دوره زمانی گفته میشود و فرهنگ نیز به نوع روابط بین انسانها در یک جامعه معنامی شود که تفاوت میان این دو مقوله مهم اجتماعی و فرهنگی باید همواره مود توجه قرار گیرد.
نوع کیفیت روابط انسانها در یک جامعه فرهنگ محسوب می شود
عضو هئیت علمی دانشگاه پیام نور قم ادامه داد: فرهنگ نوع کیفیت روابط انسانها در یک جامعه است که در چهار بعد ارزشها، هنجارها، آداب و رسوم و عرف به عنوان بخشهای اصلی فرهنگ همواره مورد اهمیت می باشند.
حجت الاسلام ضمیری تصریح کرد: بیش از 250 تعریف برای فرهنگ بیان شده است که جامع ترین آنها که جامعه شناسان توافق بیشتری روی آن دارند، مجموعه دستاوردهای جامعه اعم ازعلم، تکنولوژی، آداب و رسوم، زیبا شناختی، دین واعتقادات که در طول یک زمان از یک نسل به نسل دیگر منتقل شده است فرهنگ گفته میشود.
وی اظهار داشت: در جامعه هر کس به میزانی دارای فرهنگ است و هیچ فرد بی فرهنگی در جامعه وجود ندارد و کسی که هیچ اثر فرهنگی در او نمایان نباشد حیوان است، از این رو جامعه شناسان ، انسان را موجودی فرهنگی می دانند چرا که فرهنگ فصل ممیزی انسان از سایر حیوانات است.
ابعاد مختلف فرهنگی در یک جامعه سبب تولید رفتار و هنجار در آن می شود
عضو هئیت علمی دانشگاه پیام نور قم یادآور شد: ابعاد مختلف فرهنگی و ارزشها امر مقدس و مورد احترامی است که منبع تولید رفتار و هنجار میشود احترام به والدین و احترام به مقدسات دینی نیز از جمله این موارد است که به عنوان یک ارزش در جامعه تولید رفتار می کند.
حجت الاسلام ضمیری خاطر نشان ساخت: هنجار یکی ار ابعاد فرهنگی است که جامعه آنها را برای رسیدن به مقصد تعیین کرده است مانند تلاش کردن برای رسیدن به مقام، ثروت، که جامعه برای رسیدن به این هدف کسب روزی حلال به همراه تلاش را هنجار دانسته و دستیابی به ثروت از راه حرام ربا و اختلاس را یک ناهنجاری فرهنگی می داند.
فرهنگ مجموعه روشهای رفتاری است که برای هر ملتی تعریف می شود
وی با اشاره به آداب و رسوم به عنوان نوع دیگری از فرهنگ گفت: مجموعه روشهایی که هر قوم یا قبیله ای برای رفتارهایش تعریف می کند مثل آداب ازدواج که درگروه و ملل مختلف با یکدیگر فرق دارند را فرهنگ آن جامعه می گویند.
عضو هئیت علمی دانشگاه پیام نورقم عنوان کرد: همچنین عرف به امورعامی گفته میشود که مورد پسند جامعه قرارگرفته وهمه اعضای جامعه آن را می شناسند.
حجت الاسلام ضمیری درادامه به اهمیت فرهنگ درجامعه تاکید کرد وابرازداشت: فرهنگ منجر به هویت بخشی یک جامعه میشود واگربخواهیم مرزهای یک ملت را از یک ملت دیگر تشخیص دهیم فرهنگ مهمترین عامل شناخت برای هویت آن جامعه خواهد بود.
وی افزود: فرهنگ سبب شناخت پیشینه اجتماعی، تاریخی وسنتی یک ملت میشود در واقع مجموعه هنرهای ایرانیان مانند خطاطی، معرب، کاشی کاری و... جزو فرهنگ محسوب میشود و مرزفرهنگی ما را از دیگرکشورها مانند ترکیه، عربستان و ...مشخص می سازد.
عضو هئیت علمی دانشگاه پیام نورقم گفت: فرهنگ نقش سازنده و تاثیر گذاری در زندگی فردی و اجتماعی انسان دارد که تفاوت و تناقض میان رفتارهای یک فرد در جامعه می تواند به فرهنگ آن جامعه آسیب وارد کرده و این تفاوت و تناقض میان رفتارها در برخی نقش های فرهنگی با یکدیگر می تواند ملاکی باشد برای شناخت و تشخیص فرهنگ یک جامعه که باید به آن توجه ویژه داشته باشیم.
پایان پیام/
نظر شما